Test fotoaparátu Kodak EasyShare V550

Snad každý se někdy zahleděl na malé stylové fotoaparáty, které se vejdou do kapsy a současně dobře vypadají. Jedním z nich je i Kodak EasyShare V550. Jaké snímky z něj můžete očekávat se dozvíte v následujícím testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Kodak.

Základní technické parametry aparátu

Kodak EasyShare V550
Velikost čipu 1/2.5” / 5 Mpx
Rozlišení snímků 2576×1932, 2576×1716 (3:2), 2304×1728, 2048×1536, 1552×1164 pixelů
Objektiv 36 – 108 mm (ekvivalent 35mm filmu)
Základní clonové číslo f/2,8 – f/4,8 max. clona f/4,7(W) a f/8 (T)
Závěrka Automatická: 1/8 s – 1/1448 s (1/2 s – 8 s v režimu dlouhé expozice
Vyvážení bílé Auto (Automaticky), Daylight (Denní světlo), Open Shade (Otevřený stín), Tungsten (Wolframová žárovka), Fluorescent (Zářivka)
Blesk Směrné číslo 5,6; dosah 0,6 – 2,4 m (W), 0,6 – 1,6 m (T)
Paměťové medium Interní 32 MB; volitelná SD nebo MMC karta
Hmotnost / rozměry 180 g (včetně baterie) / 94 mm x 56 mm x 22 mm

Tělo a ovládání aparátu

Horní strana Dolní strana

Tělo aparátu je zčásti kovové a působí velmi solidním dojmem. Stativový závit najdete přesně v ose objektivu. Ovládací prvky jsou rozmístěny dobře., jak lze vidět z přiložených snímků Za klad považuji velké 2,5" LCD, neboť je vzhledem k velikosti aparátu nadprůměrné a vešel se dokonce ještě průhledový hledáček (bez dioptrické korekce). Hlavní přepínače a tlačítko zapnutí jsou na horní straně. Poněkud hůře jsme vnímal tlačítko blesku mezi spouští a tlačítkem vypnutí, několikrát jsem si aparát omylem vypnul, je to ale otázka zručnosti a praxe. Na pravé straně je přepínač mezi prohlížením snímků označených jako Favourite a režimem snímání. Pokud mezi oblíbenými snímky není žádný, přepneme se do prohlížení snímků tlačítkem Review.

Ovládací prvky Ovládací prvky

CCD, LCD

Zadní strana

CCD má rozměr 1/2,5" a počet efektivních pixelů je přibližně 5 milionů. LCD o rozměru 2,5" je výborně čitelný i za přímého slunce. Lze se na něj dívat pod úhlem až 170° aniž se změní podání barev (s tak velkým pozorovacím úhlem jsem se zatím nesetkal). Disponuje 230 tisíci body (960×240) a zobrazovací frekvencí 24 snímků za sekundu. LCD nelze vytknout nic.

Objektiv a ostření

Objektiv Schneider – KREUZNACH C-Variogon disponuje trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 36 mm – 108 mm (ekv. 35 mm) doplněným o čtyřnásobný digitální zoom. Aparát má tyto nejmenší zaostřitelné vzdálenosti – režim makro 5 cm(W)/40 cm (T), normální režim od 60 cm. Ostření je buď vícezónové nebo na střed.

Zkreslení - nejkratší ohnisko Zkreslení - nejdelší ohnisko

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

(časy jsou zatíženy reakční dobou na podnět)

Uložení baterie a karty

Na jedno nabití Li-ion baterie jsem při běžném focení naexponoval přes sto snímků. Funkci nabíječky přebírá dokovací stanice, která je součástí balení aparátu nebo tiskárna, kterou jsem měl současně s fotoaparátem k dispozici.

  • čas zapnutí a vypnutí 2 s
  • první fotografii včetně zapnutí aparátu je možné zhotovit do 2,6 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence vytvoří maximálně pět snímků rychlostí přibližně 3 snímky za sekundu.

Blesk

Směrné číslo blesku je 5,6 a má dosah dosah 0,6 – 2,4 m (W), 0,6 – 1,6 m (T). Při použití blesku v protisvětle nedochází k přeexpozici s vyjímkou režimu makro, pro který ale není ani určen. Blesk disponuje těmito režimy: režim doplňkového blesku, s redukcí červených očí a automatický blesk. Redukce červených očí není možná i když je signalizována jako aktivní, je-li v Setupu vypnuta (to považuji za nešťastné).

Blesk v protisvětle Blesk za nízkého osvětlení

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (1)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram