Test digitálního fotoaparátu OLYMPUS E-500

Po „revoluční“ zrcadlové konstrukci OLYMPUSU E-300 přichází OLYMPUS E-500 s hranolem. Je to přirozený výběr, nebo krok zpět? Na tuto a další otázky se pokusím odpovědět v testu, ke kterému nám fotoaparát zapůjčila firma Olympus.

Testovací snímky a podmínky

Testování jsem prováděl jako obvykle nafotografováním snímků v interiéru i exteriéru, otestováním práce OLYMPUSu E-500 s bleskem a při makrosnímcích.

OLYMPUS E-500 - 28 mm OLYMPUS E-500 - 90 mm
OLYMPUS E-500 - noční záběr OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS E-500 - OLYMPUS E-500 - makro
OLYMPUS E-500 - makro OLYMPUS E-500 - silné protisvětlo
OLYMPUS E-500 - protisvětlo OLYMPUS E-500 - kontrast
OLYMPUS E-500 - ostrost / neostrost OLYMPUS E-500 - barevný kontrast
OLYMPUS E-500 - šedá OLYMPUS E-500 - krajinný motiv
OLYMPUS E-500 - kontrast OLYMPUS E-500 - tonalita
OLYMPUS E-500 - blesk OLYMPUS E-500 - snímek pro test
OLYMPUS E-500 - základní nastavení obrazu OLYMPUS E-500 - šum ISO
OLYMPUS E-500 - šum ISO+NR OLYMPUS E-500 - WB auto, zstaženo, slunce
OLYMPUS E-500 - WB auto/žárovka OLYMPUS E-500 - WB auto/PC

Závěr

Nový fotoaparát OLYMPUS E-500 se vrátil k pentagonálnímu hranolu, přesto je menší a lehčí, než předchozí E-300. Napomohlo tomu i důslednější využití plastů. Jeho tělo se výborně a pevně drží v ruce, ovládání je skvěle vyřešené. Většinu parametrů, důležitých pro fotografování lze vidět i nastavit na velkém, velmi dobře viditelném displeji. Úpravy ve zpracování obrazu přinesly přesnější expozici a snížení šumu, CCD čip poskytuje výborný dynamický rozsah a optika ostrý obraz po celé ploše. Nelze nezmínit velkou výdrž Li-Ion akumulátoru. Diskutabilní je držák na 3 ks baterií CR123A, ale je to možnost napájení, v nouzi dobrá. Přes některé drobné problémy, které se při testu projevily, jako občasné „ujetí“ WB a pomalejší sekvence snímků při SHQ a obtížné manuální ostření na malé matnici (to je snaha řešit 1,2× lupou na hledáčku), jde o fotoaparát nesporných kvalit. Svým vybavením a výsledky je E-500 blíže k profesionálním fotoaparátům, než k amatérské třídě, přesto je zaváděcí cena velmi příznivá i pro širší fotografickou veřejnost. E-500 je ještě lépe vybaven možnostmi bracketingu (i pro WB a MF), editace obrazu, rozsahu časů závěrky i rozsahu nastavení WB, než E-300. Fotograf, který potřebuje mít pod kontrolou všechny parametry snímku, i ten, co rád experimentuje, najde v E-500 skutečně kvalitní nástroj s nepřebernými možnostmi nastavení. Mnozí vytýkali E-systému málo příslušenství, optiky a závislost na relativně drahé optice od Olympusu. Čas pokročil a po počátečním váhání se na trhu příslušenství objevuje. Jen OLYMPUS již vyrábí 16 výměnných objektivů, je zde redukce na optiku z Olympus OM systému a začala se objevovat optika od jiných výrobců.

Klady Zápory
Kvalita obrazu, rozlišení Pouze 3 zaostřovací body
Přehledné ovládání, velmi široké možnosti nastavení Málo snímků při rychlé sekvenci
Čeština (z internetu), výdrž baterie Občas WB do teplých tónů
Kompatibilita s E-systémem Malý obraz na matnici
Ultrazvukové čištění senzoru

Děkuji firmě Olympus za zapůjčení fotoaparátu OLYMPUS E-500 k redakční­mu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Daaali
    Daaali
    22.12.2005 17:01

    Hop, uz som tu redukciu nasiel! No, dva tisice usetrene. ;-DDD

  • Pavel Staněk
    Pavel Staněk
    22.12.2005 18:37

    jasne, ze tam ta redukce je:-)

    kdyby sel z okna rekni kde mam chytat...

  • Radovan Šrámek
    Radovan Šrámek
    08.01.2006 13:42

    Prosím o objektivní zápory tohoto foťáku. Klady už mám. Zvažuji jeho koupi. Dík

  • Daaali
    Daaali
    10.01.2006 16:57

    hikeen: Nakoniec sa teda Olympus zachoval kralovsky a po mojej urgencii SE mi vymenil za KIT. Takze super bomba. ;-)))

  • Jojos
    Jojos
    07.10.2006 07:22

    Na zaklade tohoto clanku som sa rozhodol kupit E-500 DZK. Ako amater som mal pocit ze mi poskitne po prechode s kompaktu vecsiu radost z fotienia. Mam ho doma mesiac a stale via a viac sa presviedcam ze lepsie som vybrat nemohol. Ku kupe ma priviedli priatelia ktory mi dali do ruky Nikon 200 a Nikon 50, ale ja som mal doma vzdy Oly takze preto E 500, napriek vystraham ze sumi, drahe skla atd. Ale jeden jedin problem z tymto fotakom je a to musim objektyvne priznat. a to je mala ocnica, obraz je tak maly a tmavy za horsich svetelnych podmienok ze to pokladam za velike minus inac dobreho fotoaparatu. Nepomohla ani ocnica. Ktoru som nakoniec dal dole pretoze som mal pocit ze je to este horsie. Ale je mozne ze mam zle oci :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (61)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram