Test fotoaparátů Canon PowerShot A610, A620

Dalšími z řady PowerShotů firmy Canon jsou modely Canon PowerShot A610 a A620. Po přečtení recenze, je můžete srovnat s předchozími modely A510 a A520 případně s přímým předchůdcem A95. Jaké mají vlastnosti? Čím se odlišují? Hledejte odpovědi v následujícím testu.

Základní charakteristika

Tvar těl obou fotoaparátů o rozměrech 105 mm x 66 mm x 49 mm a hmotnosti 235g (včetně baterií pak 355 g) je stejný a vychází z předchozích modelů řady A, především modelu A95, který nahrazují. Na rozdíl od modelů A510, A520, které jsou na 2 tužkové baterie typu AA, jsou zde použity opět čtyři, stejně jako u modelu A95 . Oba přístroje ukládají data na paměťové karty SD (MMC), přičemž 16 MB SD karta je součástí A610 a 32 MB SD karta pak u A620. Základním materiálem těla je plast s pěknou povrchovou úpravou imitující kov. Z fotografií je vidět, že modely se mírně liší barvou. Podstatným rozdílem je rozlišení čipu o jinak shodné velikosti 1/1,8". A620 je 7,1 megapixelový a A610 je 5 megapixelový aparát. Mají 4-násobný optický zoom s rozsahem 35 – 140 mm (35 mm ekv.). Jak je u řady A obvyklé, je stativový závit z plastu. Ovládací prvky jsou rozmístěny výborně. LCD má výbornou velikost velikosti 2", ale pouhých 115 tisíc bodů. Je ale otočné a výklopné, jak jsme zvyklí z modelu A80 či A95. Právě proto rozhodně nevadí horší čitelnost pod úhlem (při pohledu „šikmo zdola“ je LCD dobře čitelné jen ve velmi omezeném úhlu). Odezva LCD je prakticky okamžitá, obraz „nezamrzá“.

Canon PS A610 Zadní strana
Horní strana Dolní strana

Z hlediska ergonomie jde tedy o malé, lehké a snadno ovladatelné aparáty, které lze mít neustále při sobě. Jediné, co musím tělu vytknout, je plastová (měkký plast) krytka USB konektoru. Po nějaké době patrně začne nedoléhat a celkově špatně sedět. Doporučuji raději používat pro přenos fotografií čtečku karet.

Ovládací prvky Ovládací prvky

Autofokus přes objektiv (TTL) ostří v makrorežimu již od 1 cm (prakticky odzkoušeno). Nejmenší zobrazená plocha je v makrorežimu 23 mm x 18 mm a na nejdelší zoom je to pak 76 mm x 57 mm ze vzdálenosti cca 20 cm. V MENU je možné navolit ze tří režimů ostření – bodový autofokus s fixní volbou středu, FlexiZone (jednobodový na libovolné místo), inteligentní 9ti bodový AiAF (vybere sám vhodný bod či body). Je možné zvolit i manuální ostření (a v menu zvolit, zda se zvětší náhled na střed zobrazované scény). Za špatných světelných podmínek si fotoaparát může přisvítit zaostřovaný objekt pomocným světlem, které je umístěno nad objektivem vedle hledáčku. Tuto funkci je možné vypnout v menu. Objektivy obou aparátů jsou shodné a obsahují osm členů v sedmi skupinách z nichž dva jsou asférické. Světelnost je 2,8 – 4,1. Celkový zoom včetně digitálního končí na 16 x. Zkreslení objektivů je shodné.

Zkreslení 35 mm Zkreslení 140 mm

Blesk

Blesk

Aparáty disponují vestavěným bleskem s dosahem 45 cm – 4,2 m v širokoúhlém režimu (35 mm) a při 135 mm ohnisku má dosah 3 m. Blesk má všechny potřebné režimy – automatický blesk, vynucený blesk, zakázaný blesk, pomalá synchronizace – volí se v Menu, blesk kombinovaný s redukcí červených očí (ta je zajištěna pomocným světlem autofokusu a volí se v Menu). V manuálním režimu můžete volit jeho korekci +/-2 EV po 1/3 EV. K aparátům lze navíc dokoupit blesk HF-DC1 se směrným číslem 18, který se k aparátům přidělává pomocí konzole. Pokrytí vestavěným bleskem je prakticky shodné, proto zde najdete pouze ukázku z A 510. Velmi zajímavou funkcí je možnost synchronizace na druhé lamely, tedy při konci expozice. Tato možnost se volí v Menu.

Blesk 35 mm Blesk 140 mm
Blesk 35 mm Blesk 140 mm

Snímky byly pořízeny za „absolutní tmy“. Zde jsou ukázky z A610 (z A620 jsou prakticky shodné). Snímky jsou postupně ze vzdálenosti cca 2 metry od stěny pro nejkratší a nejdelší ohnisko a následně ze vzdálenosti cca 4 metry opět pro nejkratší a nejdelší ohnisko.

Napájení a výdrž

Na čtyři čerstvě nabité 2500 mAh NiMH baterie jsem vyfotil během dvou týdnů s modelem A620 přes tři sta snímků s častým prohlížením, bleskem v cca 1/5 případů, 2 s náhledem po expozici a natočením cca 15 minut videa při kompletním přesouvání dat přímo z fotoaparátu do PC. Pak jsem musel dobíjet. A610 jsem tolik nepoužíval, stačila mi jedna nabitá sada (2100 mAh), na kterou jsem při jinak stejném režimu používání nafotil cca 200 snímků a baterie byly stále nabité. Osobně považuji návrat ke čtyřem AA bateriím za pozitivní, protože lze exponovat delší dobu bez jejich výměny a navíc vyšší hmotnost způsobuje vyšší stabilitu aparátu při fotografování.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • snakey
    snakey
    12.03.2006 11:51

    mam tento fotak asi dva mesiace a som s nim fakt spokojny - ale chcem s nim skusit odfotit proces zvarania - skusali ste to uz niekto? moze sa pri tom poskodit snimac? predsalen je tam vysoke ziarenie :(

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.03.2006 01:55

    tak to snad jedine přes svarecske bryle...
    duvod:
    1. to se neda uclonit a i kdyby
    2. oddela to snimac... (a to nehodlam dokazovat - nejak si nedokazu predstavit, ze ta troska kremiku, u ktere se casto diskutuje fotka do primeho slunce, vydrzi neco jako svareni...)
    3. na takove fotce asi bude mene zajimaveho, nez na ohnostroji a (ad1) zustane bila stopa na cernem pozadi

  • milanh
    milanh
    14.03.2006 09:34

    Zdravim, chcem sa spytat, je a620 dobra volba pro uplneho zaciatocnika??? Alebo mam radsej pockaj na a700? Bude lepsi? Nevim sa rozhodnut co kupit, dakujem

  • Martin Vyroubal
    Martin Vyroubal
    02.05.2006 10:17

    Maji tyhle fotaky histogram i behem foceni nebo jen pri prohlizeni?

  • Dalibor Klement
    Dalibor Klement
    31.05.2006 20:56

    Chtěl bych takový foťák- s otočnýmm displejem, ale zároveň s dálkovým ovladačem. PSS3IS Co teď vyšel taktéž nemá dálku.Bůůů POraďte mi někdo prosím.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram