Test fotoaparátu Canon EOS 5D

V následujícím článku vám přinášíme test horké novinky - digitální zrcadlovky Canon EOS 5D, jejíž snímací čip má rozměry shodné s okénkem kinofilmu (tzv. full frame) a cena již nepřipomíná cenu nového osobního vozu. Ke stažení jsou také fotografie v plném rozlišení.

Příslušenství

Velmi silnou zbraní fotoaparátů značky Canon je rozsáhlost a nabídka příslušenství. Nejinak je tomu samozřejmě i u modelu EOS 5D. Ten je kompatibilní se všemi objektivy řady EF, blesky Speedlite EX a dlouhou řadou dalšího vybavení a příslušenství. Jmenovat bych chtěl snad jen novinky uvedené současně s aparátem – výkonný systémový blesk Speedlite 430EX a objektiv EF 24–105mm f/4 L IS USM. Najdete je současně instalované na těle EOS 5D na ukázkovém snímku č.24. Pokud vás zajímá celá mapa systému příslušenství, tak vás rovnou odkážu na stránky výrobce, kde najdete vše prakticky zobrazené na grafickém vyobrazení (možno stáhnout jako soubor PDF), protože snad ani není v možnostech tohoto článku, abych se zmínil o všech jeho položkách. Zapomenout ale nesmím na již zmíněný praktický bateriový grip s vertikální spouští. Ten najdete na ukázkovém snímku č.23.
Důležité je ale také příslušenství, které je již součástí základní dodávky aparátu. V balení najdete především samotné tělo, baterii, nabíječku, velmi hezký popruh pro zavěšení na krk, AV kabel, USB kabel (aparát disponuje rychlým rozhraním USB 2.0 Hi-Speed), krytky těla, praktickou krytku okuláru hledáčku a také CD s EOS DIGITAL Solution disk. V balení tak nejdete vše, co je k základnímu použití potřeba, samozřejmě s výjimkou objektivu a paměťové karty, což je u aparátů této kategorie běžné.

25. Příslušenství 26. S tiskárnou

Za volitelné příslušenství bych dnes už bez váhání označil i fotografické tiskárny Canon, které dosahují špičkové úrovně a jejichž nabídka na současném trhu je také velmi rozsáhlá. Pokrývá v podstatě veškeré možné kategorie uživatelů od termosublimačních tiskáren pro formát pouze 10×15cm, přes široké spektrum stolních inkoustových tiskáren různých formátů až po velkoformátové přístroje, produkující i několikametrové obří zvětšeniny. Pro kategorii uživatelů, kterým je určen aparát EOS 5D budou asi nejzajímavější profesionální inkoustové tiskárny formátu A3. Viz ukázka č.26. Tiskárny Canon se dají bez problémů připojit k aparátu i bez použití PC a základní nastavení tiskových parametrů lze provádět přímo v menu aparátu.

Cena a závěr

Závěrem bude jistě velmi důležité, podívat se na jeden ze základních parametrů, kterým je cena. Oficiální doporučená prodejní cena včetně DPH je v současné (1.10.2005) době 109 999 Kč. V nabídce je ale také cenově zvýhodněný set s novým objektivem EF 24–105mm f/4 L IS USM za 133 999 Kč. Reálné ceny v obchodech (a to především v těch internetových) jsou však o poznání nižší a například samotné tělo už dnes není problém objednat za cenu pod magickou hranicí 100 000 Kč včetně DPH. Na první pohled se zdá být cena značně vysoká, ale pokud si uvědomíme fakt, že aparáty s full frame čipem stály ještě nedávno hodně přes 200 000 Kč, tak se jedná o značný cenový průlom a dá se také očekávat, že s nasycením trhu bude cena postupně ještě dále klesat. Navíc za tuto cenu dostanete opravdu špičkový profesionální přístroj, na který již mnoho uživatelů dlouho čeká.
Jediným nedostatkem který stojí za řeč je již zmíněné rozmístění ostřících bodů a snad pro někoho ještě i umístění hlavního vypínače. Zbývající výhrady v závěrečném výpisu jsou spíše jen drobnými chybkami, které budou vadit jen minimálnímu procentu uživatelů. Z kladů bych zvláště zdůraznil především opravdu excelentní kvalitu snímků a také formát čipu, který je pro majitele rozsáhlejší zásoby objektivů z kinofilmové výbavy jistě klíčový. Zapomenout nesmím ani na výbornou ergonomii, mechanické provedení a výbavu funkcemi. EOS 5D je prostě skutečně špičkovým profesionálním přístrojem, který jistě nadchne především náročné uživatele, kteří doposud váhali s přechodem z kinofilmu na digitální techniku kvůli formátu čipu nebo kvůli ceně. Již teď je zřejmé, že EOS 5D se bude jistě velmi dobře a dlouho prodávat a nepochybuji ani o tom, že získá řadu mezinárodních ocenění za kvalitu. Tak jako byl v amatérské kategorii přelomem model EOS 300D, tak v kategorii profesionální je jím jednoznačně EOS 5D.

Závěrem obvyklý heslovitý výpis hlavních předností a nedostatků aparátu :

Klady Zápory
Skutečně excelentní obrazová kvalita Ne zcela vhodné rozmístění AF bodů
Rozsáhlé vybavení funkcemi Nezobrazuje citlivost ISO
Vynikající ergonomie Malý rozsah korekcí expozice
Nabídka a kompatibilita příslušenství
Zajímavý černobílý režim
Kvalitní mechanické provedení

Další technické informace či podrobné specifikace o aparátu samotném či o jeho příslušenství můžete najít také na stránkách firmy Canon CZ, které bych chtěl tímto zároveň poděkovat za zapůjčení přístroje pro potřebu tohoto redakčního testu.

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    04.01.2006 18:49

    rt: Do batohu asi ne ale do brasny pres rameno celkem bezne, exponuju a schovam do brasny ....

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    05.01.2006 01:30

    A fakt to zasunuti do brasny zvladnes do 4 vterin od namacknuti spouste, neboli od drzeni aparatu u obliceje? To mas teda pri zasouvani napilno. V tom pripade to mas skutecne blby a musis spolehat, ze to kolecko jde tocit natolik ztuha a zapada do aparatu natolik, ze se nepohne.:-) A nebo si to pak pri vyndani zase zkontrolovat, coz je jak uz jsem napsal dobry napad stejne, jelikoz ji tam s oblibou zapominam.

  • Ľubomír Homola Lubo54
    Ľubomír Homola Lubo54
    07.01.2006 02:28

    Michal v časti praktické zkušenosti píšeš:
    "Ocenit musím také systém měření expozice, které je možné v několika samostatných režimech. Asi nejpoužívanějším je systém zónového měření, které využívá 35 měřících oblastí. Dále je k dispozici praktické poměrové měření, svázané s aktivním zaostřovacím bodem.
    Myslím si,že zónové a pomerové meranie je to isté.Canon používa pojmy Celoplošné so zdôrazneným stredom(prázdny štvorček) a Pomerové meranie.(štvorček a vnútri krúžok a v ňom tečka)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.02.2006 14:23

    rt: Prava proto si myslim, ze to neni moc dobre promyslene, protoze me fakt nebavi kontrolovat aparat pokazde, kdyz ho vytahnu z brasny. Rad bych spolehal na to, ze kdyz neco nastavim, tak se to proti me vuli nezmeni ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    14.02.2006 14:26

    Lubo: Kouknu na to a proverim to. U mereni se pouziva spousta vyrazu a nekdy je to fakt trochu nepresne a clovek se do toho snadno zamota ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (53)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram