Test fotoaparátu Canon EOS-1D Mark II N

Fotoaparát Canon EOS-1D Mark II má svého nástupce. Je jím Canon EOS-1D Mark II N. Patří do rodiny profesionálních zrcadlovek firmy Canon a my jsme měli možnost jej mít ke krátkému testu jako první v ČR. Výsledky si přečtěte v následujícím článku.

Na našich stránkách jsme vám přinesli recenzi modelu Canon EOS 1Ds Mark II. Nyní navazujeme na tento test další novinkou z řady Mark – fotoaparátem Canon EOS-1D Mark II N.

Canon EOS-1D Mark II N Canon EOS-1D Mark II N
Canon EOS-1D Mark II N S externím bleskem
Tělo

Porovnání s předchůdcem

Fotoaparát navazuje na předchozí model, který v názvu nemá „N“. Zvětšena byla vyrovnávací paměť, takže nyní dokáže pojmout až 48 snímků ve formátu JPEG a 22 snímků ve formátu RAW. Úhlopříčka LCD monitoru byla prodloužena z 2,0 palců na 2,5 palce. Fotoaparát má dva sloty pro paměťové karty – SD a CF. Nově fotoaparát umožňuje zaznamenávat volitelně na jednu kartu snímky ve formátu RAW a na druhou ve formátu JPEG. Případně je lze využít pro zvýšení paměťové kapacity. Nastavení barevného podání (Colour Matrix) a parametrů bylo nahrazeno novou technologií Picture Style – 6 přednastavených stylů parametrů obrazu.

Parametry obrazu Uživatelské funkce
  • Standard – pro ostré a živé fotografie, které nevyžadují další zpracování
  • Portrét – optimalizuje barevný tón a saturaci a snižuje doostření pro dosažení přirozených odstínů pleti
  • Krajina – pro sytější zelené a modré odstíny s větším doostřením pro zvýraznění linií hor, lesů a budov
  • Neutrální barvy – ideální nastavení pro další zpracování snímků
  • Věrné barvy – přizpůsobuje barvy tak, aby odpovídaly předmětu, jako při fotografování při barevné teplotě 5200K
  • Monochromatická fotografie – pro černobílé snímky s celou řadou efektových filtrů a tónových efektů
  • 3 volné pozice pro vlastní nastavení, nebo stažená z www stránek Canon

Tělo

Ovládací prvky Ovládací prvky

Tělo je prakticky shodné s oběma zmíněnými modely. Má rozměry 156,0×157,6×79,9 mm a hmotnost přibližně 1225 g (hmotnost akumulátoru je 335 g). Především bych ocenil jeho voděodolnost a prachotěsnost. Pod každou krytkou můžete vidět jemné pryžové těsnění. Těsnících prvků je v těle celkem sedmdesát. Držení je i díky integrovanému vertikálnímu gripu naprosto skvělé. S nasazeným objektivem EF 100–400mm f/4.5–5.6L IS USM jsem „Marka“ jednou rukou držel (nikoliv fotografoval) naprosto bezpečně. „N“ má 2,5" LCD, má také další dva stavové displeje, které lze podsvítit nádherným modrým světlem. Integrovanou závěrku okuláru najdeme též. Tělo spolupracuje s objektivy EF (nikoliv s EF-S).

Ovládací prvky Ovládací prvky

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Honza Dobeš
    Honza Dobeš
    30.09.2005 16:10

    v cechach je skvele, akorat my cesi se obcas chovame jako idioti :o)

    no nic ve zlym, ale kdyz srovnas 1d s cimkoli (snad mimo d2x), tak to sragora je. to je konstatovani faktu, nikoli honeni ega.

    >> nejde jen o obraz, ale i o weather sealing, moznosti customizace, drzeni atd... proste kdyz si chytnes 1D a potom 20D, tak ti ta dvacitka prijde jako sragora. nic vic ani min...kazdopadne zacinam mit dojem, ze se bavime o nicem, takze bych to asi bral jako uzavrenou kapitolu a nekdy to muzeme probrat u piva na srazu :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    30.09.2005 17:11

    OK - howgh ! ;o))

  • Tono Raditsch
    Tono Raditsch
    30.09.2005 19:00

    dooba: neboj, sklicka mam dobre (aj ked by sa este nejake to pevne L-kove zislo - napr. k 5d 24mm f/1,4)...a suhlasim ze su rozhodujuce:-)

  • Tomáš Rak tomatito
    Tomáš Rak tomatito
    02.10.2005 13:36

    viac fotiek by to chcelo

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    02.10.2005 21:44

    Fotky dělá především objektiv, takže myslím, že tyto stačí. Nechceme přece testovat sklo, ale tělo.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (40)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram