Test fotoaparátu Panasonic DMC-FX8

Maličký elegantní pětimegapixelový fotoaparát využívající stabilizaci obrazu - Panasonic DMC-FX8 nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic. Pokud hledáte kolibříka do kapsy se schopnostmi mnohem větších fotoaparátů a chcete navíc i kvalitní video, přečtěte si následující test.

Testovací fotografie

Označení ® znamená, že je k dispozici originální fotografie či 100% výřez. Exif je prakticky u všech. Obsahuje-li fotografie výřez, je uložena s takovou mírou komprese, abych nepozoroval při 200% zvětšení rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem. Název fotografie charakterizuje to, co lze na ní zjišťovat především. Všechny byly pořízeny se zapnutým stabilizátorem.

Zkreslení, f 35 mm Zkreslení, f 105 mm

Zkreslení objektivu je u obou krajních ohnisek obvyklé – u nejkratšího mírné soudkovité a u nejdelšího prakticky bez zkreslení.

Barevné efekty Úpravy snímku
Režim COOL x WARM

Barevná nastavení a možnosti úprav snímku jsou velmi dobré. Oblíbil jsem si především první dva – COOL a WARM.

Vyvážení bílé

Tato ukázka vyvážení bílé je tu jen proto, abychom si uvědomili, že lze barevné varianty ještě rozšířit. Pro dokonalé vyvážení bílé za problematických podmínek použijte manuální vyvážení.

Režim portrét, blesk Děti, blesk Režim portrét, blesk
Protisvětlo, aberace (R)

Všechny uvedené fotografie jsou s vynuceným bleskem a v protisvětle. První tři jsou v režimu portrét. Poslední ukazuje na výřezu minimální aberaci na velmi kontrastním přechodu.

Aberace (R) Kresba (R)

Aberace je na kompaktní aparát nezvykle malá. Kresba je dobrá. Směrem ke krajům se sice mírně snímek rozostřuje, ale toho si na reálných fotografiích nepovšimnete.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram