Test fotoaparátu HP Photosmart R717

HP Photosmart R717 je další stylový fotoaparát od HP. Bude tak populární jako HP R707? S ní má stejný design, patrně stejnou optiku, větší displej a 6,2 Mpx čip. Doporučená cena je 8489,-Kč, s dokovací stanicí 10499,-Kč.

Snímací funkce

Expozice probíhá automaticky v rozsahu 1/2000 – 16sec, s možností kompenzace o 3 EV nahoru i dolů po 1/3 EV. Fotoaparát disponuje citlivostmi 100, 200, 400 ISO s možností jejich pevného nastavení, nebo možností automatické volby. Rád bych upozornil na velmi malou úroveň šumu i při 400 ISO. Je možné volit mezi automatem a motivovými režimy Akce, Portrét, Krajina, Pláž/Sníh, Západ slunce, Priorita clony, Dokument, Panorama, Muzeum, Vlastní nastavení.K o­brázkům lze nahrát až 60-ti sec. komentář. Nahrávání videa lze aktivovat zvláštní spouští s výstupkem. Nahrává se v rozlišení 320×240 bodů rychlostí 30 snímků/sec. Při nahrávání videa je vyřazená funkce Zoom, ale zorný úhel, nastavený před nahráváním zůstane zachován.

Menu – Menu je vytvořeno jednoduše a logicky. Je doplněno bohatou nápovědou u jednotlivých položek menu, ne česky. V režimu snímání lze nastavit tyto obrazová nastavení:

Kompenzaci expozice +/- 3 EV po 1/3 EV
Kvalita obrazu 5MP, 5MP, 3MP, 1MP, VGA
Vyvážení bílé auto, slunce, stín, žárovka, zářivka, ručně
ISO rychlost auto, 100, 200, 400
AE měření centrální, bodové, průměrové
Adaptive Lighting vypnuto, vysoké, nízké
Barva plně barevný, B&W, sepie
Saturace minimum, střední, vysoká
Ostrost minimum, střední, vysoká
Kontrast minimum, střední, vysoká
AE Bracketing vypnuto, +/- 0.3 EV, +/- 0.7 EV, +/- 1.0 EV
Datum a čas vypnuto, jen datum, datum & čas

Zpětné přehrání snímků

Přehrání je jednoduché, obraz na displeji je jasný a ostrý. Pro kontrolu jej lze zvětšovat, až do úplného rozkladu. Prohlížet obrázky lze téměř plynule, při jejich zvětšení musíme déle čekat na jejich načtení. Umístíme-li HP R717 do kolébky dock-station, můžeme obrázky přehrávat na TV se vším komfortem pomocí dálkového ovládání. Pro řadu fotografů může být též zajímavá funkce HP instant Share. Pomocí ní můžeme přednastavit, co se se kterým snímkem bude dál dít, zda bude odeslán na zadaný mail, archivován v určeném souboru, či vytisknut. V ideálním případě se po vložení fotoaparátu do kolébky Dock Stationu tyto příkazy provedou a fotografie skončí tam, kde jsme si představovali. Podmínkou je nainstalovaný software, dodaný s fotoaparátem a připojení k internetu.

Menu Delete – vymaže označené, všechny nebo formátuje kartu
Remove Red Eyes snižuje efekt „červených očí“ při použití blesku
Image Advice provede analýzu obrazu
Obrazové info zobrazí všechny nastavení použité při expozici
Zvukový záznam zaznamená až 60 sec. zvuku k obrazu
Rotate otočí obraz o 90°
Preview Panorama zobrazuje celé panorama zhotovené fotoaparátem

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Zde můžeme nastavit základní vlastnosti fotoaparátu:

Jas displeje nízký, střední, vysoký
Zvuky kamery vypnutý, slabý, silný
Focus Assist Light automat, vypnuto
Live View at Power On zapnuto, vypnuto
Datum a čas nastavení datumu a času
USB konfigurace digitální fotoaparát nebo disková jednotka
Konfigurace TV NTSC nebo PAL
Jazyk výběr z 11 různých jazyků
Move Images to Card kopírování z interní paměti na SD kartu
Reset Settings obnovení továrního nastavení

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá HP R717 první snímek do 5 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,3 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,5 sec. na nejvyšší rozlišení, při menších rozlišeních je možné dosáhnout až 3 snímky za sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu do 0,1sec, při zvětšení až 2,5 sec.

Kvalita obrazu

HP R717 - 39mm zkreslení

Optika je dobrá, nový čip také, zpracování obrazu nabízí více, než přístroje stejné kategorie. Šum je viditelný od 200 ISO, ale příliš neruší ani při 400 ISO. Při zapnutí potlačení šumu zmizí tento téměř úplně. Dobrých výsledkú při fotografování kontrastních motivů umožňuje dosáhnout funkce Adaptive Lighting svým zjasněním stínů a potlačením světel. Zajímavou funkcí je následné odstranění efektu červených očí, vzniklého při použití blesku.. Program ve fotoaparátu si oči sám najde a červenou z nich odstraní. Vestavěný software je též schopen provést analýzu obrazu a poradit co příště udělat lépe. Ovšem pouze anglicky.

HP R717 - 117mm zkreslení HP R717 kontrast
HP R717 šum HP R717 bez Adaptive Lighting
HP R717 Adaptive Lighting střední HP R717 Adaptive Lighting silné

Příslušenství

HP R717

Kromě fotoaparátu HP R717 je obsahem základního balení: USB kabel, Li-ion baterie HP R07, síťový adaptér 3,3 V, poutko, návod a software na CD. Dále výrobce, kromě paměťových karet a náhradní Li-ion baterie, nabízí dokovací stanici C8887A nebo C8887B, rychlonabíječku Li-Ion baterií a čtyři druhy originálních pouzder.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram