Test fotoaparátu Fujifilm FinePix Z1

Hledáte praktický miniaturní fotoaparát pro každou příležitost? Fujifilm FinePix Z1 nabízí ale mnohem více. Je vybaven například trojnásobným optickým zoomem a přitom se objektiv nevysouvá z těla! Více se můžete dočíst v našem redakčním testu, ke kterému nám jej zapůjčila firma Fuji.

CO ZJISTÍME NA PRVNÍ POHLED

Je malý – 90×55×19 mm. Je lehký – 130 g (s baterií se ovšem dostaneme až na hmotnost 170 g).

Fujifilm FinePix Z1

Na první pohled zaujme „slim“ řešením hliníkového těla. Design odpovídá současným požadavkům, řekněme hlavního proudu cílových uživatelů, kteří hledají právě malý, lehký aparát, který lze téměř schovat do dlaně či rukávu. „Vypínač“, dá-li se to tak nazvat, je řešen netradičně – aparát je připraven k fotografování až po odsunutí krytky, která pokrývá celou přední stranu. Manipulace s ní je poněkud obtížná, je třeba trochu zručnosti. Dá se na to však zvyknout, ovšem v kombinaci s umístěním objektivu, který je umístěn při pohledu zpředu vpravo nahoře si někteří uživatelé budou zvykat i déle. Pokud se týká mé osoby, nezbytnou pomůckou při testování „Z1čky“ se stal ubrousek na čištění optiky. Podobné zkušenosti mají i moji přátelé, kterým jsem aparát půjčil do ruky. Podotýkám, že jsem je nevaroval…. Objektiv je Fujinon, s třínásobným zoomem a světelností 3,5 – 4,2. Na přední stěně není kromě objektivu a vestavěného blesku nic více.

Přední strana Horní strana

Stejně strohý je i horní hřbet: kromě přepínače videosekvence/fo­cení a spouště tu nenajdete opravdu nic.

Ze zadní stěny nápadně vystupuje 6,3 cm velký LCD monitor, polysilikonový TFT. Nevím, ale zdá se mi trochu nepraktické, aby LCD monitor vystupoval. Vezmu-li v úvahu, jaká skupina uživatelů si jej pořídí a kde budou aparát nosit, pak se o monitor musím trochu bát. Přijde mi nasnadě, že po týdnu nošení aparátu v kabelce nebo v kapse třeba spolu s mobilním telefonem nebo svazkem klíčů (podle sebe soudím tebe) bude relevantně vypadat i monitor. Velikost monitoru je ovšem nadstandardní i na současné poměry, rozlišení 115 000 pixelů (se 100% pokrytím) je spíše nižší hodnota.
Vpravo nahoře je klasická kolébka na zoomování, slouží též v režimu prohlížení snímků na zvětšování snímku. Zoom je 3násobný.
Pod zoomovací kolébkou jsou dvě tlačítka. Přepínač do režimu prohlížení snímků a jak já říkám tzv. „F“ tlačítko, které naleznete téměř u všech aparátů této značky. Tímto tlačítkem se dají nastavovat některé hodnoty: stupeň komprese, citlivost a barevné podání – standard, černobílý režim a chrome – to je režim, při kterém se kontrast a sytost barev zvýší na možné maximum, v režimu pořizování videosekvence zde lze nastavit kvalitu.

Nabídka po stisku "F"

Pod těmito tlačítky je výrazný kruhový volič s centrálním tlačítkem pro přístup do menu. Kruhovým tlačítkem lze nastavit režimy blesku, aktivovat samospoušť, aktivovat stále populárnější režim makro a v režimu prohlížení mazat snímky. V režimu prohlížení snímků je kruhový volič také voličem pro posouvání zvětšeného snímku v horizontální i vertikální ose. Pod kruhovým voličem zbývá poslední tlačítko, kterým se vyskakuje z menu a v režimu snímání se nastavují možnosti zobrazení informací na LCD monitoru, resp. se zobrazení těchto informací vypíná.

Zadní strana Dolní strana

Na spodní straně rozhodně nehledejte závit na upevnění přístroje na stativ – prostě chybí. Myslím, že ale cílová skupina majitelů aparátu jej postrádat nebude. Jsou zde výsuvná dvířka, pod kterými je ukryt slot na paměťovou kartu (xD Picture Card) a slot na baterii (Li-ion článek NR-40). V balení, které si přinesete z obchodu naleznete jen 16 MB paměťovou kartu, což je, myslím si, na 5 megapixlový aparát velmi omezená kapacita. Aparát podporuje USB 2.0. Dokovací stanice umožňuje přenos snímků, připojení k TV i přímý tisk snímků pomocí Pict Bridge.

Info ke snímku

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram