Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30

Poslední model elektronické zrcadlovky firmy Panasonic, tolik očekávaný DMC-FZ30, který má rozlišení 8 Mpx, stabilizaci obrazu a ostření se zoomem na prstenci na objektivu, prošel naším redakčním testem. Pokud chcete shlédnout fotografie, stačí přečíst následující recenzi.

Kresba (R) 16:9

Snímek vpravo demonstruje rozlišení 16:9.

Červená

Na tomto originálním snímku (2,6 MB, 8Mpx, dostupný až ze zvětšeného náhledu) můžete zjistit výbornou schopnost rozlišit jednotlivé odstíny červené a uložit je s množstvím detailů bez negativního vlivu kompresních algoritmů.

Protisvětlo Protisvětlo

V protisvětle si fotoaparát poradí více než dobře. Na prvním snímku je zcela vpravo drobná reflexe. Podobná je i na snímku testu šumu „Místo výřezu“.

Místo výřezu Místo výřezu
Šum Šum

U vyššího ISO platí, že ISO 400 již nelze především pro noční záběry doporučit, dochází u nich k odlišnému barevnému podání. Nicméně za denního světla jej lze použít.

"Experiment"

Zajímalo mě, co lze z černých částí snímků „vytáhnout“. Výsledek vidíte. Tato fotografie je spíše z pomezí experimentu.

Závěr

Při běžných scénách je aberace prakticky nulová, snad jen při nejdelším ohnisku ji na některých snímcích s vysokým kontrastem naleznete. Pokud chcete dokonale ostré fotografie, je rozumné využívat vyšší clony a kratší ohniskové vzdálenosti. Tento fakt ale platí pro každý objektiv. Skvěle jsou potlačeny reflexe. Ty najdete skutečně jen ojediněle.
Šum produkovaný tímto čipem a následně redukovaný přímo aparátem je do 200 ISO na výtečné úrovni. Při ISO 400 dochází k mírnému barevnému posunu u nočních snímků. Osobně jsem ISO 400 zapomněl nastavené a nevědomky fotil za dne běžné rodinné fotky. Všechny jsou použitelné.
Protože minimální zaostřitelná plocha je přibližně 6 cm x 4 cm, lze jej s úspěchem použít v „makrofotografii“.
Z nastavění jistě oceníte možnost teplého či studeného odstínu a také možnost „hýbat“ se saturací, případně kontrastem a ostrostí.
Malou nectností je absence softwaru, ve kterém by šlo převod z RAWu do JPG ovlivnit. Dodávaný SW provede prostou konverzi.

Klady Zápory
rozsah zoomu 35 mm – 420 mm znatelný šum při ISO 400 při dlouhých expozicích
stabilizátor obrazu horší okamžitá dostupnost křížového voliče na zadní straně
výborně zvládá protisvětlo
jednoduchost ovládání

Děkuji firmě Panasonic za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Risto Petkovský
    Risto Petkovský
    17.05.2006 23:14

    po 3/4 roku od uvedenia tohto fotaku by som chcel vediet,ake maju ludia skusenosti s tymto fotakom. ako to nakoniec dopadlo s tolko rozoberanym sumom?

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    29.06.2006 01:10

    SHoDaN : dej si tu vyhledat ve fotogalerii tento fotak a uvidis sam, jak se s tim kdo "pere";)

  • jozef varenyi
    jozef varenyi
    25.07.2006 21:51

    Poraďte mi niekto, ako vypnúť funkciu Auto Bracket.

  • Roman123
    Roman123
    27.07.2006 01:07

    Mal by som otazku na majitelov tohoto fotoaparatu, tiez som si ho kupil, ale vsimol som si, ze po zapnuti vydava cudny zvuk. Velmi ho nepocut, ale v tichu trochu ano a ked k nemu prilozim ucho, tak dost vyrazne. Je to nonstop chraptivo-bublavy zvuk, nieco ako zadrhavajuci sa motorcek alebo tahanie lepenkovej krabice po asfalte. Naozaj neviem o co ide, ale nezda sa mi to. Neviete niekto, co by to mohlo byt? Robi to aj vam alebo mam nejaky chybny kus?

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    20.08.2006 18:13

    Veles : manual vi, manual poradi.

    Roman123 : dela to kazdy, hadam ze to je OIS.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (73)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram