Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC-FZ30

Poslední model elektronické zrcadlovky firmy Panasonic, tolik očekávaný DMC-FZ30, který má rozlišení 8 Mpx, stabilizaci obrazu a ostření se zoomem na prstenci na objektivu, prošel naším redakčním testem. Pokud chcete shlédnout fotografie, stačí přečíst následující recenzi.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití Li-ion baterie jsem běžně nafotil kolem 200 fotografií, obvykle za použití LCD, cca 25 % použití blesku a celkové době provozu aparátu kolem tří hodin. Velmi dobrý je úsporný režim a především „rychlost probuzení“. Stačí namáčknout spoušť a můžete ihned exponovat. Nemusíte tedy aparát během focení prakticky vypínat. Stav baterie je výborně indikován na LCD. Na vybité baterie (červený podklad ukazatele nabití) jsem nafotil asi 10 snímků (5× s bleskem), než se aparát vypnul. Na zelenou kontrolku na nabíječce, která signalizuje nabíjení a po nabití se vypne, je třeba si zvyknout.

Provozní časy

(včetně reakční doby na podnět, která činní přibližně 0,2 s )

  • fotografie s namáčknutím 0,25 s
  • bez namáčknutí 0,8 s
  • doba včetně uložení snímku JPG nízká komprese 0,5 s
  • doba včetně uložení snímku TIFF 4 s
  • doba včetně uložení snímku RAW 3 s

Doba zapnutí je dle firemních materiálů pod jednu sekundu. A je pravda, že když přístroj zapnete a přiložíte k oku, je již aparát připraven exponovat. Doba ukládání snímků závisí na použité kartě. Zde je použita SD Panasonic 1GB, Pro High Speed. S pomalejšími kartami se doba ukládání prodloužila až třikrát.

Sekvence je exponována frekvencí 2 sn./s do zaplnění karty nebo frekvencí 3 sn./s podle zvoleného režimu. Ve vysokorychlostním režimu lze exponovat v řadě nejvýše 5 (resp. 9) snímků v kompresi fine (resp. normal), přičemž manuál udává méně.

Rychlost ukládání snímků v nejvyšší kvalitě JPG nijak neomezuje potřebu další rychlé expozice. Rychlost záznamu při pomalé sekvenci neklesá až do zaplnění karty.

Blesk

Blesk

Vestavěný blesk má při ISO Auto dosah od 30 cm do 7 m. Lze nastavit všechny běžné režimy – automatický blesk, automatický s redukcí červených očí, vynucený blesk, synchronizaci s dlouhými časy a současně s redukcí červených očí. Tyto možnosti jsou dostupné přímo tlačítkem. K redukci červených očí slouží záblesk (tedy nikoliv osvětlovací dioda). K dispozici je pouze spouštění blesku na první lamelu, tedy při otevření závěrky. Externí blesk se připojuje pomocí patice Hot Shoe.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Jsou to i dvě pozice pro scénické režimy. Protože si fotoaparát „pamatuje“ poslední nastavení, tak máte vlastně rychlou volbu ke dvěma ze 14 – portrét, sport, jídlo, krajina, noční portrét, noční krajina, dítě, tvář, při svíčkách, párty, ohňostroj, sníh, padající hvězdy a zachycení stop pohybu. Režim dítě lze doplnit o datum narození a na fotografii je rovnou věk. Režim padající hvězdy lze navolit ve třech časech 15 s, 30 s a 60 s. Aparát umožňuje použití časů od 60 s do 1/2000 s a clon od F11 do F2,8 (3,7). Nelze použít jakoukoliv jejich kombinaci. Možné kombinace, závislé na režimu expozice, naleznete v manuálu. Režimy stabilizace jsou tři. Vypnuto, stálá stabilizace a stabilizace v okamžiku expozice. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o dvě až tři clony. Další důležitou funkcí je volba kompenzace expozice v rozsahu +/- 2EV s krokem po 1/3 EV. Lze aktivovat expoziční bracketing také v rozsahu +/- 2EV s krokem 1/3 EV. Všechny tři snímky se exponují po jediném stisku (bez držení) spouště. Volba bracketingu blesku případně je na témže tlačítku. Změny intenzity záblesku jsou možné ve stejných krocích EV. Na témže tlačítku lze ručně jemně nastavit vyvážení bílé po předchozí „hrubé“ volbě v menu (tedy nikoliv v režimu Auto WB). Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci respektive pomalou sekvenci a to buď nekonečnou či omezenou. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk a nelze ukládat do formátu TIFF ani RAW. Při nekonečné sekvenci fotoaparát stíhá data ukládat bez poklesu frekvence snímání.
Samospoušť je buď 10 s nebo 2 s. Talčítko REVIEW slouží k rychlému náhledu na snímky, v nichž lze i listovat. Nelze zobrazit další informace. To musíte přepnout do režimu prohlížení na hlavním voliči. Skvělým ovládacím prvkem je tlačítko aretace expozice.

Z podstatných pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé (včetně manuálního nastavení), citlivost (80,100, 200, 400 ISO), poměr stran snímku (4:3, 3:2, 16:9), rozlišení (např. 8, 5, 3, 2, 1 Mpx pro formát 4:3 ), kvalitu uložení snímků (TIFF, 2 stupně komprese jpg a nově i RAW), nahrávání zvukových poznámek ihned po expozici ke snímkům (10 s), způsob měření expozice (poměrové měření, se zdůrazněným středem, bodové měření), systém zaostření (9ti bodový autofokus, rychlý 3í bodový autofokus, rychlé ostření na středovou oblast, středová oblast zaostření, bodové zaostření), kontinuální autofokus, přisvícení pro ostření, digitální zoom, barevné efekty (teplý tón, studený nádech, černobílý obraz, sepie), nastavení ostrosti, saturace, kontrastu a redukce šumu obrazu. Funkce FlipAnim umožňuje tvorbu videa z exponovaných snímků. Poslední volba přizpůsobuje fotoaparát nasazeným předsádkám.

V Setupu lze zvolit jas LCD v sedmi krocích, či třeba dobu přehráván snímků ihned po expozici. Také se v Setupu volí způsob zvětšení pole při manuálním ostření. Buď se nezvětší nic, nebo jen ostřící oblast s celkovým pohledem na scénu či zvětšení na celé LCD. Z dalších funkcí bych zmínil režim USB, zvýraznění přepalů a volbu jazyka. Čeština bohužel chybí.

Video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 640×480 bodů případně 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Na 1GB kartu se vejde necelých deset minut videa v nejvyšší kvalitě. Máte také možnost exponovat fotografie tak, že je fotoaparát spojí do videosekvence s vámi vybraným počtem snímků za sekundu (psal jsem to již výše). Protože je zoom ovládaný manuálně, lze jej samozřejmě použít i při snímání videa.

Prohlížení fotografií

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie pouze prohlížet a zvětšit. Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Obrázky lze otáčet, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, či k nim přidat zvukovou poznámku. Zajímavé jsou rozšířené možnosti práce s fotografiemi – změna velikosti a ořez. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage. O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje se volí v SETUPU pod tlačítkem MENU. Přenosová rychlost s kartou Panasonic HighSpeed 1GB byla při zápisu na kartu cca 0,6 MB/s a při čtení z karty do PC cca 0,8 MB/s. Na dodávaném CD najdete LUMIX Simple Viewer, Photo Fun Studio, ArcSoft PhotoBase, ArcSoft PhotoImpression, ArcSoft Panorama Maker a USB Driver. Photo Fun Studio umožňuje konverzi RAWu do formátu JPG, ale nikoliv její ovlivnění.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Risto Petkovský
    Risto Petkovský
    17.05.2006 23:14

    po 3/4 roku od uvedenia tohto fotaku by som chcel vediet,ake maju ludia skusenosti s tymto fotakom. ako to nakoniec dopadlo s tolko rozoberanym sumom?

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    29.06.2006 01:10

    SHoDaN : dej si tu vyhledat ve fotogalerii tento fotak a uvidis sam, jak se s tim kdo "pere";)

  • jozef varenyi
    jozef varenyi
    25.07.2006 21:51

    Poraďte mi niekto, ako vypnúť funkciu Auto Bracket.

  • Roman123
    Roman123
    27.07.2006 01:07

    Mal by som otazku na majitelov tohoto fotoaparatu, tiez som si ho kupil, ale vsimol som si, ze po zapnuti vydava cudny zvuk. Velmi ho nepocut, ale v tichu trochu ano a ked k nemu prilozim ucho, tak dost vyrazne. Je to nonstop chraptivo-bublavy zvuk, nieco ako zadrhavajuci sa motorcek alebo tahanie lepenkovej krabice po asfalte. Naozaj neviem o co ide, ale nezda sa mi to. Neviete niekto, co by to mohlo byt? Robi to aj vam alebo mam nejaky chybny kus?

  • Petr Luňák
    Petr Luňák
    20.08.2006 18:13

    Veles : manual vi, manual poradi.

    Roman123 : dela to kazdy, hadam ze to je OIS.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (73)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram