Test digitálního fotoaparátu Sony DSC-H1

Sony DSC-H1 je 5,1 Mpx fotoaparát s dvanáctinásobným optickým zoomem, stabilizací obrazu, 2,5" LCD, elektronickým hledáčkem, 32 MB interní pamětí a množstvím manuálních funkcí potřebných pro kreativní práci. K obvyklému redakčnímu testu nám jej zapůjčila firma Sony.

Zoom

Zoom 36 mm Zoom 216 mm
Zoom 432 mm Zoom 432 mm + 2x digi

Ostatní

Potůček Potůček
Vysokorychlostní snímání (R)

Poslední fotografie je exponována v režimu vysokorychlostního snímání s odstupem 1/30 s mezi expozicemi. Je upravena a ukazuje pád pecky do vody.

Závěr

Je vidět, že z hlediska kvality fotografií lze tomuto aparátu vytknout pouze reflexe v záběru se sluncem šikmo proti objektivu. Makro má výborné, minimální zaostřená plocha je totiž velmi malá (cca 3 cm x 2 cm). Veškeré ostatní (negativní) vlastnosti lze považovat za daň velkému rozsahu zoomu. Stabilizace funguje skvěle a umožňuje prodloužit expozici o dvě až tři clony. Na ovládání je třeba si zvyknout. Aparát se výborně drží. Doporučená cena je 15 990,– Kč (červenec 2005),–

Klady Zápory
Ergonomie Pouze jpg a jen dvě kvality komprese
Stabilizátor Reflexe v protisvětle
Video Malý hledáček s nízkým rozlišením
Makro Zdlouhavé procházení Menu
2× AA Ni-MH včetně nabíječky v ceně

Děkuji firmě Sony za zapůjčení fotoaparátu k redakčnímu testu. Z hlediska rychlosti nezaostává za konkurenty, dokonce je možná mírně předčí v rychlosti expozice jednoho snímku.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Nemeškal nemo
    Lukáš Nemeškal nemo
    26.07.2005 12:56

    Článek je OK.
    Dík za podělení s ostatníma.

  • Lenka Holubářová lemur
    Lenka Holubářová lemur
    26.07.2005 20:09

    článek super ... fotášek taky ... mam ho doma sice jen par dni ale sem s nim velice spokojen ... jen cena už šla na cca 13500 ;)

  • thuomas
    thuomas
    27.07.2005 09:01

    clanok je OK, fotacik mam uz nejaky ten tyzden doma, ale nie je tu spomenuta jedna vec. Pri nadstaveni na automatiku pri horsich svetelnych podmienkach s pouzitim blesku presvetluje /prepaluje/ objekty v popredi ale da sa to bez problemov riesit manualnym nadstavenim.

  • malyjohn
    malyjohn
    10.12.2005 21:43

    článek je bezva...rád bych si koupil podobný fotáček,jen mám trochu v hlavě zmatek od jaké firmy...uvažuji mezi tímto,pak ještě Panasonicem FZ5,možná i FZ 30,ale ten je trochu výš,nebo ve stejné cenové relaci ještě nějaký od Minolty.Chtěl bych převážně fotit krajinu .Můžete mě prosím poradit,co by bylo pro mě nej....jsem začatečník a převážně fotím na automatiku,ale ani ruční volby mě nejsou cizí.
    Díky Honza

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram