Test digitálního fotoaparátu Sony DSC-H1

Sony DSC-H1 je 5,1 Mpx fotoaparát s dvanáctinásobným optickým zoomem, stabilizací obrazu, 2,5" LCD, elektronickým hledáčkem, 32 MB interní pamětí a množstvím manuálních funkcí potřebných pro kreativní práci. K obvyklému redakčnímu testu nám jej zapůjčila firma Sony.

Blesk

Blesk má dosah 0,3 m – 6,8 m (W) / 0,9 – 5,2 m (T), při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO. Externí blesk připojit nelze. Blesk se v automatickém módu při focení v protisvětle neaktivuje. K dispozici jsou všechny běžné režimy: automatický (na LCD není nijak signalizován), vynucený, doplňkový a blesk s redukcí červených očí. Redukce červených očí se bohužel zapíná v Setupu aparátu a po její aktivaci není možné použít jen samotný blesk bez redukce. Intenzitu záblesku lze zvýšit či snížit o jednu úroveň.

Blesk f 36 mm Blesk f 432 mm
Blesk v protisvětle

Blesk v protisvětle rozhodně nemá sklony k přeexpozici.

Funkce dostupné u aparátu

LCD při focení

Aparát má značnou část funkcí dostupných až přes Menu, či dokonce přes Setup, který je poslední položkou v Menu. Menu navíc není rolovací. Jeho grafické zpracování je pro majitele ne Sony aparátů poněkud nezvyklé, ale je typické právě pro tuto značku.

Za největší klad považuji kolečko pro změnu expozice. Nicméně bych uvítal jeho lepší čitelnost – otáčelo se snad až příliš jednoduše.

Na horní stěně najdeme tlačítko zapnutí, spoušť, tlačítko volby ostření, tlačítko pro sekvenční snímání (a bracketing) a především hlavní otočný volič režimů.

FOCUS (ostření) – vícebodové automatické vybírá ze tří bodů uprostřed v jedné rovině; centrální automatické; bodové, při kterém lze bod zaostření volit; manuální se stupnicí vzdálenosti zaostření, kterou je nutno brát jen velmi orientačně.

O/BRK umožní vybrat sekvenční režim expozice; expoziční bracketing s volbou +/- 1 EV, +/- 0,7 EV, +/- 0,3 EV; vysokorychlostní snímání s volbou. Je skvělé, že lze udělat až 16 snímků s odstupem 1/30 s, ale nechápu, proč jsou všechny vloženy do rozměru 1280×960 bodů. Takové fotografie lze nicméně použít pro zkoumání rychlých jevů.

Hlavní otočný volič má 14 pozic. Auto, P, S, A, M, sedm scénických režimů, video a prohlížení. Scénické režimy: Soumrak, Portrét za soumraku, Svíčka, Pláž, Rychlá závěrka, Krajina, Portrét.

Na zadní stěně lze přepínat mezi zobrazením na LCD a v EVF, zapínat stabilizaci, ovládat zoom. Stabilizace funguje skvěle a umožňuje prodloužit expozici o dvě až tři clony. Udržitelné časy závisí na konkrétních podmínkách a zkušenostech. Osobně jsem se dostal k 1/4 s (W) a 1/80 s (T). Při těchto časech jsem ještě dělal (nejen) ostré snímky. Najdeme zde tlačítko MENU, tlačítko DISP (lze zobrazit i reálný hisogram), tlačítko pro změnu rozlišení (v náhledu má funkci mazání) a sdružená tlačítka s funkcemi náhledu na poslední snímek, zapnutí režimu blesku, makro a samospouště. Uprostřed je potvrzovací tlačítko.
Menu Setup

V MENU je způsob měření expozice (bodové, se zdůrazněným středem, celoplošné), vyvážení bílé (včetně manuálního nastavení), ISO (Auto, 64, 100, 200, 400), druh komprese (fine, standard), hodnota EV pro bracketing (to mám raději přímo při použití bracketingu), doba mezi dvěma snímky rychlého sekvenčního snímání (1/7,5"; 1/15"; 1/30"), intenzita záblesku (+/- jeden krok, normální), barevný odstín (sepie, BW). Barevnost, kontrast a ostrost (zvýšena, snížená, normální) a poslední volba je SETUP. Samotný Setup má pět záložek, kde najdete mj. zapnutí redukce červených očí, režim autofokusu (tři druhy – ostření v okamžiku namáčknutí, ostření do namáčknutí, ostření od namáčknutí), režim stabilizace (STEADY SHOT – průběžná, v okamžiku expozice), formátování karty a další volby. Samotný pohyb v Menu by mohl být rychlejší Pokud totiž potřebujete přelistovat od „kraje ke kraji“, tedy např. změnit režim měření expozice a současně potřebujete změnit něco v Setupu, trvá to dosti dlouho, neboť posun o políčko dál je možný až po jeho zobrazení. „Mačkat napřed“ nemá smysl.

V plně automatickém režimu nelze použít expoziční bracketing ani kompenzaci expozice. Lze použít vysokorychlostní snímání a současně nelze nastavit prodlevu mezi dvěma snímky. Nicméně to lze řešit prostým pootočením voliče do polohy P, kde jsou tyto mrzutosti vyřešeny.

Při manuálním nastavení času nelze volit všechny možnosti dostupné automatice. Aparát „umí“ nejkratší čas 1/2000 s, ale v M, S režimu jen 1/1000 s.
Za výbornou funkci považuji to, že při časech 1/6 s a delších automaticky zapíná aparát redukci šumu.

Video

Natáčet video (MPEG1) lze ve dvou rozlišeních. V rozlišení 640×480 bodů s frekvencí 30 snímků za sekundu (fine) nebo 16,6 snímku za sekundu (standard) a v rozlišení 160×120 bodů s frekvencí 8,3 snímku za sekundu. Vše bez možnosti zoomu (jakéhokoliv) a to až do zaplnění karty. Snímá se současně zvuk, který lze díky vestavěnému reproduktoru i přehrát. Video lze natáčet v sepii i čb variantě a lze použít kompenzaci expozice.

Prohlížení snímků a videa

Menu při prohlížení

Snímky lze prohlížet ihned po expozici (volba v Setupu) . Při tomto náhledu nelze se snímky nijak manipulovat. Po přepnutí do režimu prohlížení na hlavním otočném voliči lze volit pomocí tlačítka DISP množství zobrazených informací (včetně histogramu). V MENU lze vybrat následující možnosti: ochrana před smazáním, nastavení DPOF, přímý tisk, spustit prezentaci, změna rozlišení snímku a jeho následné uložení jako nového snímku (tj. bez přepsání), otáčení fotografií a dělení videosnímků. Při zvětšení náhledu se po stisku MENU objeví nabídka uložení (jako nový snímek) v definovatelném rozlišení. Při prohlížení videa jej lze standardně přehrát. Ke snímkům nelze nahrát zvukovou poznámku a to ani v režimu snímání. Smazat všechny snímky najednou je možné pouze v náhledu na více snímků, tedy po stisku tlačítka zoomu a následně stisku tlačítka pro mazání. Jinak je nabídka omezená na mazání právě prohlíženého snímku. Možnost smazat vše kdykoliv (nezávisle na typu náhledu) mi v menu chyběla.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát disponuje rozhraním USB 2.0 a po jeho připojení k PC (Win XP) jsem ihned mohl fotografie kopírovat do PC (pouze to). Pro tisk fotografií bez připojení k počítači podporuje PictBridge protokol. Volba druhu protokolu (PTP, PictBridge a normální režim) se provádí v Setupu v poslední záložce.

Příslušenství

Spolu s aparátem dostanete dvě AA NiMH baterie, nabíječku, návod k použití (český), popruh přes rameno (perfektní zpracování), USB kabel a video kabel. Součástí není žádná karta, aparát disponuje 32 MB vnitřní pamětí. Přibalena je redukce na příslušenství, která má závit o průměru 58 mm a sluneční clona. Ta se na redukci připojuje bajonetem. Na přiloženém CD najdete dvě SW aplikace – Picture Package a ImageMixer a samozřejmě potřebné ovladače. Dokoupit lze makropředsádku, telekonvertor i širokoúhlý konvertor.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Nemeškal nemo
    Lukáš Nemeškal nemo
    26.07.2005 12:56

    Článek je OK.
    Dík za podělení s ostatníma.

  • Lenka Holubářová lemur
    Lenka Holubářová lemur
    26.07.2005 20:09

    článek super ... fotášek taky ... mam ho doma sice jen par dni ale sem s nim velice spokojen ... jen cena už šla na cca 13500 ;)

  • thuomas
    thuomas
    27.07.2005 09:01

    clanok je OK, fotacik mam uz nejaky ten tyzden doma, ale nie je tu spomenuta jedna vec. Pri nadstaveni na automatiku pri horsich svetelnych podmienkach s pouzitim blesku presvetluje /prepaluje/ objekty v popredi ale da sa to bez problemov riesit manualnym nadstavenim.

  • malyjohn
    malyjohn
    10.12.2005 21:43

    článek je bezva...rád bych si koupil podobný fotáček,jen mám trochu v hlavě zmatek od jaké firmy...uvažuji mezi tímto,pak ještě Panasonicem FZ5,možná i FZ 30,ale ten je trochu výš,nebo ve stejné cenové relaci ještě nějaký od Minolty.Chtěl bych převážně fotit krajinu .Můžete mě prosím poradit,co by bylo pro mě nej....jsem začatečník a převážně fotím na automatiku,ale ani ruční volby mě nejsou cizí.
    Díky Honza

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram