Test digitálního fotoaparátu Sony DSC-H1

Sony DSC-H1 je 5,1 Mpx fotoaparát s dvanáctinásobným optickým zoomem, stabilizací obrazu, 2,5" LCD, elektronickým hledáčkem, 32 MB interní pamětí a množstvím manuálních funkcí potřebných pro kreativní práci. K obvyklému redakčnímu testu nám jej zapůjčila firma Sony.

Základní technické parametry aparátu

Velikost čipu 1/2,5” (CCD) / 5.1 Mpx efektivně
Objektiv 6 mm – 72 mm (ekvivalent 35mm filmu: 36 mm – 432 mm
Základní clonové číslo f/2,8–f/3,7 max. clona f/8
Závěrka 30 s – 1/2000 s
(Rychlost závěrky 1/6 s a delší s redukcí šumu)
Vyvážení bílé Automatické, Denní světlo, Zataženo, Zářivka, Žárovka, Blesk, Manuální
Rozlišení 2592×1728, 2048×1536, 1280×960, 640×480
Video 640×480, 160×120; 30,16,8 fps se zvukem
Formát dat JPEG; MPEG
Hmotnost/vnější rozměry 591 g / 108 mm x 82 mm x 92 mm
Záznamové médium Interní 32 MB paměť; Memory Stick

Tělo a ovládání aparátu

Sony DSC-H1 Horní strana

Plastové tělo aparátu působí velmi robustně. Jeho celkovou hmotnost 590 gramů (je vyšší, než bych očekával) považuji za klad. Mohutný grip, který je potažený gumou se drží výborně a jistě. Náhodné vyklouznutí rozhodně nehrozí. Aparát jsem při focení držel levou rukou za redukční nástavec, který je součástí balení. Celkově lze díky těmto faktorům „udržet“ delší časy i bez zapnuté stabilizace. Rozmístění ovládacích prvků je dobré, občas jsem si však nešikovně palcem přimáčkl kolébkové tlačítko zoomu. Přiznám se, že to by se mi velmi líbilo umístěné kolem spouště. Za zmínku stojí jeho dvojí poloha, určující rychlost zoomování. Je tím zajištěno precizní nastavení zoomu. Výborná je také přítomnost kolečka na přední straně pod spouští, kterým se ovládá expozice. Potěší i kovové úchyty pro ramení popruh. Samozřejmostí je kovový stativový závit, ale není v ose objektivu.

CCD, LCD a hledáček

Zadní strana Levý bok

CCD má rozměr 1/2,5" a počet efektivních pixelů je přibližně 5,09 milionu. LCD o rozměrech 2,5" je výborně čitelný jak za přímého slunce, tak za šera. LCD disponuje 115 200 body. Stejným počtem bodů disponuje elektronický hledáček, který má dioptrickou korekci. Obraz v hledáčku je malý, jeho rozlišení je také malé a nastavení jasu omezené. Jas EVF jsem ihned nastavil na vyšší (v Setupu1 nastavit EVF Backlight na „Bright“), neboť byl pro mě příliš tmavý.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje dvanáctinásobným optickým zoomem s rozsahem 36 mm – 432 mm (ekv. 35 mm). Minimální světelnost je 2,8 na krátkém a 3,7 na dlouhém konci. Ostření je buď vícebodové automatické, automatické na střed, dále lze definovat místo zaostření a poslední možností je ruční ostření. Při něm se náhled na LCD přibližně zdvojnásobí. Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením oranžovým světlem. Bohužel při focení s přisvícením nikdy nesignalizoval „zaostřeno“ zezelenáním ostřícího pole. Zelená kontrolka na LCD ale blikat přestala (tj. hlásila zaostřeno). Konstatuji, že většina fotek nezávisle na ohnisku a vzdálenosti byla v takovém případě ostrá. Ostření v makrorežimu je možné od cca 2 cm (W) od objektivu a to až do 2,2 x zoomu (!). Pokryje se tak minimální plocha cca 31 mm x 23 mm. V normálním režimu ostří od 30 cm při nekratším ohnisku. Při maximálním zoomu je ostření možné ze vzdáleností přesahujících jeden metr a to přibližně 1,1 m při makrorežimu a 1,4 m při normálním režimu ostření.

Zkreslení, f 36 mm Zkreslení, f 432 mm

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Dolní strana

Na první nabití dodávaných firemních NiMH 2100 mAh baterií (zcela nové) jsem nafotil 170 snímků s neustálým prohlížením a cca 20 % použití blesku. Zapnut LCD pro prohlížení, EVF pro fotografování (v režimu „bright“), zapnutá stálá stabilizace. Manuál udává hodnotu kolem 300 snímků a dobu provozu přes 2 hodiny. Tato doba rozhodně odpovídá celkové době provozu aparátu. Ukazatel stavu nabití je příkladný, má čtyři stavy a rozhodně se vám nestane, že baterie budou prázdné, aniž vás na to aparát včas upozorní. Součástí balení aparátu je i nabíječka a to přesto, že je aparát na dva AA články. Umí dobíjet AA i AAA články a to jeden, či pár. Doba nabíjení závisí na míře vybití akumulátorů. Kryt akumulátorů má dvě části. Jednou se otevře samotná karta a druhou i prostor pro baterie.

Provozní časy
(měření je zatížené reakční dobou člověka, tj. do 0,2 s)

  • čas zapnutí a vypnutí cca 2,2 s
  • první fotografii včetně zapnutí aparátu je možné zhotovit do 2,6 s
  • bez blesku bez namáčknutí do 0,4 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence (maximálně 9 snímků v nejvyšší kvalitě) je exponována s odstupem 0,8 s. Její uložení trvá skoro pětinásobek doby snímání.

Sekvenční režim nelze použít současně s bleskem.
Subjektivně byl aparát i při běžném focení velmi rychlý. Ukládání videa ve všech režimech probíhalo bez potíží až do zaplnění paměti.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Lukáš Nemeškal nemo
    Lukáš Nemeškal nemo
    26.07.2005 12:56

    Článek je OK.
    Dík za podělení s ostatníma.

  • Lenka Holubářová lemur
    Lenka Holubářová lemur
    26.07.2005 20:09

    článek super ... fotášek taky ... mam ho doma sice jen par dni ale sem s nim velice spokojen ... jen cena už šla na cca 13500 ;)

  • thuomas
    thuomas
    27.07.2005 09:01

    clanok je OK, fotacik mam uz nejaky ten tyzden doma, ale nie je tu spomenuta jedna vec. Pri nadstaveni na automatiku pri horsich svetelnych podmienkach s pouzitim blesku presvetluje /prepaluje/ objekty v popredi ale da sa to bez problemov riesit manualnym nadstavenim.

  • malyjohn
    malyjohn
    10.12.2005 21:43

    článek je bezva...rád bych si koupil podobný fotáček,jen mám trochu v hlavě zmatek od jaké firmy...uvažuji mezi tímto,pak ještě Panasonicem FZ5,možná i FZ 30,ale ten je trochu výš,nebo ve stejné cenové relaci ještě nějaký od Minolty.Chtěl bych převážně fotit krajinu .Můžete mě prosím poradit,co by bylo pro mě nej....jsem začatečník a převážně fotím na automatiku,ale ani ruční volby mě nejsou cizí.
    Díky Honza

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (4)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram