Test profesionální digitální zrcadlovky Nikon D2Hs

V jednom z minulých testů jsme věnovali pozornost profesionální digitální zrcadlovce Nikon D2X, která je zaměřená na nejvyšší kategorii těchto aparátů. Tomu odpovídají také její technické parametry, kterým dominuje především vysoké rozlišení snímacího čipu. Klasickým novinářům ale příliš nezáleží na rozlišení čipu a mnohem důležitější je pro ně rychlost celého systému. Právě jim je určen model D2Hs, na který se podrobněji podíváme v dnešním testu. Nebude to však klasický kompletní test, protože podobností mezi oběma aparáty je tolik, že nemá smysl je zde opakovat. Zájemce o některé podrobnosti tímto rovnou odkážu na předchozí test Nikon D2X. Na poli profesionálních aparátů toto řešení není nijak neobvyklé a podobně situaci vyřešil i konkurenční Canon dvojicí aparátů EOS 1Ds Mark II. a EOS 1D Mark II., o nichž se také na našem webu můžete dočíst v samostatných článcích.

Autofokus, rychlost, měření expozice

Jak již bylo řečeno, tak jedním z vůbec nejdůležitějších parametrů v této kategorii přístrojů je jejich rychlost. A to celková, tedy rychlost sériového snímání, ale i rychlost automatického ostření a také ukládání hotových snímků na paměťovou kartu. Napřed se tedy podívejme na to nejzřetelnější, čímž je rychlost sériového snímání. U tohoto modelu je maximální rychlost sériového snímání 8 snímků za vteřinu a to v sérii až 50 snímků formátu JPEG v nejvyšším rozlišení a kvalitě, nebo 40 snímků ve formátu NEF (RAW). A nejen to, velmi praktický je také fakt, že v případě, že potřebujeme fotografovat nižší rychlostí, tak lze rychlost sériového snímání plynule regulovat. Dokonce lze nastavit i délku pořízené série a ručně tak omezit maximální hodnotu. Obojí se může hodit zejména při práci v terénu, kde je nutno přeci jen trošku šetřit místem na paměťové kartě. Rychlost sériového snímání jsem pak prověřoval i v praxi a mohu tyto katalogové údaje jen potvrdit. Aparát je skutečně stíhá zcela bravurně a to včetně ukládání na paměťovou kartu (použil jsem osvědčenou, i když dnes již ne nejrychlejší kartu SanDisk ULTRA II o kapacitě 512 MB).

Při praktickém fotografování však nejde jen o samotnou rychlost pořizované série, tuto rychlost také musí stíhat systém automatického zaostřování, což je přímo nezbytné pro skutečně dokonalé využití plné rychlosti. Dlouho jsem váhal, jak to nejlépe otestovat. Nakonec jsem se rozhodl pro vlak na jedné z hlavních a nejrychlejších tratí v ČR. Vyhlédl jsem si tady místo, kde vlaky sjíždějí dolů z Vysočiny a jedou tak z táhlého kopce dolů na delším rovném úseku, kde dosahují rychlosti okolo 100 km/h. Pak jsem si stoupnul co nejblíže ke kolejím (cca 1,5 metru) a fotografoval plnou rychlostí 8 snímků za vteřinu při zaostření a sledování čela blížící se lokomotivy. Aparát i v tomhle fofru bez problémů stíhal nejen fotografovat a ukládat snímky, ale také zaostřovat na rychle se blížící objekt a ještě měnit expozici podle změny kompozice v důsledku sledování objektu. Pro pořádek jen dodám, že jsem ani nepoužil žádný z profesionálních objektivů (jako je třeba AF-S Nikkor 17–55 mm f/2,8 G IF-ED, který je pro tento typ aparátů určený jako základní – viz ukázka č.12), ale použil jsem o poznání (několikanásobně) levnější základní objektiv AF-S Nikkor 18–70 mm f/3,5–4,5 G IF-ED (viz ukázka č.13), který se řadí do kategorie střední třídy a prodává se v cenově zvýhodněných setech například s Nikonem D70s. Celou sérii snímků jsem jen pro orientaci výrazně zmenšil a složil do ukázky č.14.

12. Základní objektiv 13. Objektiv střední třídy
14. Zmenšená série snímků pořízených při testu

Autofokus aparátu využívá modul Multi-CAM 2000, který obsahuje 11 zaostřovacích polí, z nichž je 9 křížových. Křížové jsou rozložené do obdélníku a rovnoměrně pokrývají obrazové pole. Zbývající dva liniové senzory jsou umístěny na samých okrajích hledáčku. Systém pracuje v několika režimech. Zvolit lze manuálně kterýkoli z bodů, případně skupinu seskupených bodů po třech nebo pěti. Dále je tu režim se sledováním pohyblivých objektů s funkcí Lock-on. Pokud se fotografovaný objekt pohybuje, tak je zajištěno jeho sledování a to v případě potřeby i předáváním mezi sousedními ostřícími body. A právě Lock-on zajišťuje paměťové doostřování v případě, že objekt dočasně opustí zónu činnosti autofokusu, zorné pole nebo když je zakryt jiným objektem. Dále nechybí ani obvyklý dynamický autofokus s prioritou nejbližšího objektu, kdy systém automaticky zaostří tam, kde naměří nejkratší vzdálenost od objektivu.

S autofokusem je možné spřáhnout i přesné bodové měření expozice, kdy aparát měří pouze v bodě, kde je zároveň i zaostřeno. To je velmi výhodné především ve složitějších světelných podmínkách. Dále je možné použít měření se zvýhodněným středem, kdy aparát soustředí 75% své citlivosti na kroužek o průměru 8mm uprostřed obrazového pole. V případě potřeby lze průměr tohoto kruhu dokonce měnit pomocí uživatelské funkce. Nejpoužívanějším měřením ale bude asi zonální systém 3D Color Matrix, který vyhodnocuje nejen jas, ale i kontrast, barvu, zvolené zaostřovací pole a dokonce i vzdálenost fotografovaného objektu. To vše pomocí 1005 pixelového RGB čipu, který je ještě propojen s interní databází s údaji o expozici 30.000 fotogra­fických scén, se kterými svoje výsledky porovnává. Expozici lze samozřejmě i manuálně korigovat a to v rozpětí +/-5 EV v krocích po 1/3, 1/2 nebo po celých stupních EV. Nechybí ani možnost automatické expoziční řady 2 až 9 snímků s odstupňovanou expozicí. Důležitý je i fakt, že Nikon D2Hs měří bez problémů expozici i s manuálními objektivy, čímž zaručuje jejich 100% kompatibilitu a Nikon jich má v nabídce celou řadu a pokud sečteme celou nabídku AF i MF objektivů, tak se nám nabízí skutečně velmi široký výběr.

15. Nejdůležitější příslušenství 16. Bezdrátové síťové rozhraní
17. Detail rozhraní WT-2

Příslušenství

Nesmíme zapomenout ani na možnosti příslušenství. Nejdůležitější jsou samozřejmě objektivy a jak již bylo zmíněno v souvislosti s měřením expozice, tak Nikon jich nabízí skutečně víc než dost. Podívejme se ale i na další zajímavé doplňky. Asi nejzajímavější je bezdrátové síťové rozhraní WT-2 (viz. ukázkové snímky č.16 a 17), které umožňuje nejen přenos snímků rovnou do počítače, ale i přímé bezdrátové ovládání aparátu. Dále je to obvyklé příslušenství k aparátům této kategorie, jako jsou systémové blesky, výměnné matnice, úhlové hledáčky, okulárové korekční čočky, dálkové ovládání, síťový zdroj a další drobnosti. Za zmínku stojí i skvělý software Nikon Capture 4, který slouží především pro maximální využití potenciálu obrazového formátu NEF (RAW). Kompletní přehled systému a všech doplňků a příslušenství najdete ve formátu PDF na stránkách výrobce.

18. Pevný popruh 19. Baterie s nabíječkou

A jaké příslušenství najdeme jako součást dodávky? Je to především dobíjecí lithium-iontová baterie EN-EL4 s rychlonabíječkou MH-21. Dále je to pevný popruh AN-D2Hs, krytka těla, praktická krytka LCD monitoru BM-3, A/V kabel EG-D2, USB kabel UC-E4, krytka prostoru pro baterii BL-1 a software PictureProject na CD-ROM.

Fotografie pořízené tímto aparátem můžete nalézt i v naší galerii.

Skutečně aktuální informaci o ceně, včetně nejvýhodnějších nabídek najdete v rubrice Porovnej ceny.

Českému zastoupení, firmě Nikon s.r.o. bych chtěl poděkovat za zapůjčení techniky pro potřebu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Tomáš Hrubý
    Tomáš Hrubý
    26.07.2005 06:40

    No nic ve zlém, ale tentokrát jsem se dost bavil. Výborná je třeba věta "Nikon se pro větší rychlost rozhodl snížit rozlišení...". Michale, přiznej si, že v době vzniku D2Hs prostě Nikon žádný větší snímač neměl. Navíc pokud by ta věta platila, tak tím v podstatě děláš z návrhářů Nikonu hlupáky, EOS1DII je totiž prakticky stejně rychlý při dvojnásobném rozlišení.
    Ono je poměrně nepochybné, že dvojici D2H/D2Hs nemohou pokládat za právě největší úspěch ani přímo v Nikonu.

    D2X už naštěstí vypadá podstatně zajímavěji. To "naštěstí" myslím upřímně, sice trpím na Canon, jenže zároveň zastávám názor, že získání naprosté dominance by nebylo nic dobrého ani pro Canonisty jak z hlediska budoucího vývoje, tak cen.

  • Neta
    Neta
    26.07.2005 15:51

    Tenhle můj příspěvek není sice k věci ale je to hodně důležité. Myslíte, že mám ještě šanci objednat po internetu Nikon CoolPix 3700 i když už nikde není na skladě?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.08.2005 13:58

    tomashr i ostatni: Predevsim je nutne si uvedomit, pro koho je tento aparat urcen - klasickym novinarum, kterym 4Mpix bohate staci a neni jediny duvod pro vyssi rozliseni. Pro redaktory obrazovych magazinu je jiz urcen model D2X. Neposuzujte aparat ze sveho pohledu ale z pohledu cilove skupiny, ktera ma odlisne pozadavky.
    Co se tyce ceny, tak v ceskych obchodech (napriklad Paladix) je aktualni rozdil mezi zminenymi aparaty cca 35.000 Kc. Osobne bych ale Canon 1D Mark II. spise srovnaval s modelem D2X, kde je cenovy rozdil jen cca 7.000 Kc ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.08.2005 14:00

    Neta: Obavam se, ze zmineny model je jiz definitivne vyprodany. Pokud ale kouknes do katlogu, tak jiste najdes odpovidajici nahradu v novejsi modelove rade ....

  • Ján Raczko
    Ján Raczko
    01.12.2009 09:52

    Zdravím všetkých, ja si myslím že k tomu na čo je tento aparát určený má dobré výsledky, osobne ho tiež mám a som s ním spokojný, neviem kto a čo fotí a za akým účelom, ale netreba všetko zavrhovať.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (15)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram