Test digitálního fotoaparátu Canon Digital IXUS 700

Digitální fotoaparát Canon IXUS 700 je 7,1 Mpx kompakt s trojnásbným optickým zoomem, který je v současné době nejvyšším modelem v řadě IXUS. Společnými znaky těchto aparátů jsou celokovové tělo, výborné ovládání, uživatelská přítulnost, plně automatická expozice a komunikace v češtině. K testu nám jej zapůjčil Canon CZ.

Základní technické parametry aparátu

Velikost čipu 1/1.8” (CCD) / 7.1 Mpx
Obrazový procesor Procesor DIGIC II s technologií iSAPS
Objektiv 7,7 – 23,1 mm (ekvivalent 35mm filmu: 37 – 111 mm)
Základní clonové číslo f/2,8 – f/4,9 max. clona f/7,1(W) a f/13 (T)
Závěrka 15–1/2000 s (Rychlost závěrky 1 s a delší je dostupná pouze v režimu dlouhého otevření závěrky. Při časech delších než 1,3 s se automaticky aktivuje redukce šumu.)
Vyvážení bílé Auto, Denní světlo, Zataženo, Žárovka, Zářivka, Zářivka H, Uživatelské nastavení
Ostření 9ti bodový inteligentní autofokus AiAF, 1bodové fixní na střed
Hmotnost / rozměry 170 g / 90 mm x 57 mm x 27 mm

Tělo a ovládání aparátu

IXUS 700 Horní strana

Celokovové tělo je základní vlastnost IXUSů. Vyznačuje se zaoblením všech hran. Ovládací prvky jsou rozmístěny dobře a aparát lze snadno ovládat jednou rukou. Rozmístění si prohlédněte na přiložených obrázcích, ze kterých lze zároveň zjistit základní dostupné funkce. Konstatuji, že mě nic nepřekvapilo negativně. Jen jsem si musel dát pozor na přesnost nastavení hlavního otočného voliče – měl jsem tendenci „nedocvaknout“ jej do potřebné polohy. Za velký klad považuji (stejně jako u předchozích modelů) zapuštěné LCD, respektive zvýšené kraje kolem něj.

CCD, LCD a hledáček

Zadní strana

CCD má rozměr 1/1,8" a počet efektivních pixelů je přibližně 7,1 milionu. LCD o rozměrech 2,0" je výborně čitelný jak za přímého slunce, tak za šera. Jeho jas je navíc nastavitelný v patnácti krocích. V noci v místnosti, kam prosvítalo pouliční osvětlení, byla scéna zobrazená na LCD čitelná (dost jsem se divil). Přestože LCD disponuje jen 118 000 body, obraz nepůsobí neostrým dojmem. Aparát má průhledový hledáček se zobrazením reálného zoomu.

Objektiv a ostření

Objektiv disponuje trojnásobným optickým zoomem s rozsahem 37 mm – 111 mm (ekv. 35 mm) a obsahuje dva asférické členy. Ostření je buď jednobodové na střed, či inteligentní devítibodové (AiAF). Aparát ostří podle mého soudu rychle a kvalitně. Za horších světelných podmínek si pomáhá přisvícením oranžovým světlem. Protože svítí pod střed, musíte mít zapnuté AiAF ostření. Jeho reálný dosah v úplné tmě (při osvětlení kontrastních předmětů s dobrou odrazivostí) je skoro tři metry. Ostření v makrorežimu je možné od cca 5 cm / 30 cm (W/T) od objektivu (do cca 50 cm) a pokryje plochu cca 57 mm x 43 mm / 96 mm x 72 mm. V normálním režimu ostří od 50 cm. Vzhledem k hloubce ostrosti je nekonečno již ve vzdálenosti 3 metry.

Zkreslení f 37 mm Zkreslení f 111 mm

Zkreslení je v obvyklých mezích kompaktních aparátů. Mírné soudkovité při nejkratším ohnisku a neznatelné při nejdelším.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Dolní strana

Na jedno nabití baterií jsem naexponoval 128 snímků s cca 10% zvukových poznámek ke snímkům, neustálým prohlížením a cca 20% použití blesku. LCD zapnuto s náhledem 2 s po expozici. 224 snímků jsem naexponoval při vyšší frekvenci focení tj. v kratším čase a menším prohlížením. Lze konstatovat, že výdrž je vzhledem ke kapacitě baterie 790mAh výtečná (120 –220 snímků podle okolností, vždy zapnuté LCD). Těsně před vypnutím aparátu se objeví blikající červený symbol vybité baterie. Pak uděláte skutečně jen dva tři snímky a je třeba baterii dobít. Poznámka: IXUS 700 má stejnou baterii jako IXUS i5. Nabíječka je součástí balení aparátu.

Provozní časy
(měření je zatížené reakční dobou)

  • čas zapnutí a vypnutí
  • první fotografii včetně zapnutí aparátu je možné zhotovit do 1,8 s (s bleskem o 0,2 s déle)
  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,2 s
  • sekvence je exponována při zapnutém LCD s odstupem cca 0,8 s (vždy se ukáže náhled). Při vypnutém LCD je odstup 0,5 s. Data se ukládají průběžně, takže po určité době začne rychlost snímání záviset na použité SD kartě.

Sekvenční režim lze použít současně s bleskem. Konstatuji, že pouze při sekvenčním snímání s vypnutým LCD mnou použitá „ne high“ SD karta narazila na rychlost snímání aparátu, neboť po osmém snímku se frekvence rapidně snížila – karta nestíhala ukládat. Se zapnutým LCD to byl až cca 35 snímek. Ukládání videa ve všech režimech probíhalo bez potíží až do zaplnění karty, případně do vypršení časového omezení (závisí na režimu).

Blesk

Blesk má dosah 50 cm – 5 m (W)/3,0 m (T), při ekvivalentní citlivosti ISO AUTO. Volitelně je možné použít výkonný externí blesk HF-DC1. Blesk se v automatickém módu při focení v protisvětle aktivuje, při focení „po světle“ nikoliv.

Blesk 37 mm Blesk 111 mm
Blesk v protisvětle Blesk v protisvětle

Blesk v protisvětle rozhodně nemá sklony k přeexpozici.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bitovod
    Bitovod
    28.07.2005 14:31

    Dobrý test, jen mám jednu připomínku - ty animované "barevné režimy" vypadají hezky, ale bohužel se pak nedají vytáhnout na vedle sebe a srovnat, navíc se točí dost rychle, takže nejdříve tak na čtvrtý pokus vidím to, co chci...

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    28.07.2005 20:23

    Jednotlivé snímky vedle sebe by myslím zabraly neúměrně mnoho místa. Jistým řešením je stáhnout je a nechat zobrazit v nějakém editoru jednotlivé snímky. Ale upozorňuji, že snímky mají pouze informativní charakter - jde o gify ve 256 barvách. BTW: ten Ixus mi za dobu testu "srostl s kapsou..."

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram