Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC - LZ2

Není mnoho malých aparátů vybavených zoomem větším než 3x a navíc využívajících stabilizace obrazu. Jeden z nich - pětimegapixelový Panasonic DMC-FZ2 se šestinásobným optickým zoomem nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic.

Testovací fotografie

Označení ® znamená, že je k dispozici originální fotografie či 100% výřez. Exif je prakticky u všech. Obsahuje-li fotografie výřez, je uložena s takovou mírou komprese, abych nepozoroval při 200% zvětšení rozdíl mezi původním a ukládaným snímkem. Název fotografie charakterizuje to, co lze na ní zjišťovat především. Všechny byly pořízeny se zapnutým stabilizátorem.

Aberace

Aberace (R) Aberace v protisvětle (R)

Při běžných scénách je aberace minimální.

Ostrost

Místa výřezu Ostrost f 37 mm (R)
Ostrost f 98 mm (R) Ostrost f 222 mm (R)

Až při nejdelším zoomu je na snímku vidět neostrost v krajích. Při nejkratším ohnisku jsem na běžných fotografiích tento jev v podstatné míře nepozoroval. Exponováno ze stativu ze vzdálenosti cca 0,7 m, 1,3 m a 3 metry.

Zkreslení

Zkreslení Zkreslení

Makro

Makro (R) Makro (R)
Makro (R)
Minimální plocha Hloubka ostrosti

Nejmenší zaostřitelná plocha má rozměry přibližně 55 mm x 41 mm a projevuje se u ní běžné soudkovité zkreslení. Vzhledem k tomu, že aparát měří expozici pouze zonálně, je potřeba při makrofotografii (zde květů) vhodně volit kompenzaci expozice.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • johny5
    johny5
    14.07.2005 00:25

    tak jo, vidím, že nejenom pan Kupsa, ale i ostatní upravují fotky do testů ve svém oblíbeném Phtoshopu 3.0. ... Tak to vám tedy gratuluju:)))))

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:20

    tuhle poznámku nechápu... A veškeré úpravy jsou v ZPE7. To pro pořádek.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:25

    Můžete mi sdělit, čím prohlížíte exify? Zbytek u Kupsova testu D50ky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram