Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC - LZ2

Není mnoho malých aparátů vybavených zoomem větším než 3x a navíc využívajících stabilizace obrazu. Jeden z nich - pětimegapixelový Panasonic DMC-FZ2 se šestinásobným optickým zoomem nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterií (2100mAh) jsem obvykle nafotil kolem 200 fotografií s občasným použitím blesku, s náhledem a častým prohlížením. Stav baterie je výborně indikován na LCD. Na téměř vybité baterie (jeden článek grafického ukazatele) lze nafotit ještě několik snímků, než se aparát vypne. „Náhlá smrt“ vás nepřekvapí.

Provozní časy

  • čas zapnutí (vypnutí) 1,6 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,9 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,25 s
  • sekvence je exponována s odstupem cca 0,4 s či 0,6 s podle zvoleného režimu.

Blesk

Blesk f 37 mm Blesk f 222 mm
Expozice BEZ blesku Expozice S bleskem

Vestavěný blesk má při ISO Auto a nejširším ohnisku dosah od 30 cm do 4,2 m. Lze nastavit všechny běžné režimy. Připojení externího blesku není možné. Vzhledem ke stabilizaci je někdy dobré blesk použít maximálně jako doplňkový, případně vůbec ne.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

LCD v režimech Scénické režimy

Režimy dostupné na otočném voliči jsou naprosto běžné a běžných vlastností. Scénických režimů je k dispozici osm – portrét, sport, krajina, noční krajina, noční portrét, ohňostroj, párty a sníh. Poslední použitý program si aparát pamatuje. Jsou proto k dispozici dvě polohy scénických režimů. Ekonomický režim se od normálního liší pouze ve snížení jasu displeje a celkově ve snížení spotřeby energie. Dále lze nastavit snímání v režimu makro či režim nahrávání videa.

Úprava expozice

Další důležitou funkcí je kompenzace expozice (+/- 2 EV s krokem 1/3 EV) a volba bracketingu v rozsahu +/- 1 EV s krokem 1/3 EV. Ze sekvenčních režimů lze volit rychlou sekvenci (respektive pomalou sekvenci), při nichž se exponují nejvýše tři snímky frekvencí tři snímky za sekundu (respektive dva snímky za sekundu) a v režimu nekonečného snímání s frekvencí dva snímky za sekundu. Hodnoty platí při nejvyšším rozlišení pro nejvyšší kvalitu jpg. Při použití sekvenčních režimů nelze použít blesk. Při nekonečné sekvenci fotoaparát data ukládá bez poklesu frekvence snímání a také mění podle potřeby expoziční hodnoty. Na horní straně je tlačítko pro změnu druhu stabilizace – vypnutá stabilizace, stálá stabilizace, stabilizace od okamžiku namáčknutí spouště. Podle snímků a jejich ostrosti odhaduji, že stabilizátor umožňuje prodloužit časy focené z ruky o dvě až tři clony. Ovládat lze blesk, samospoušť (10 s nebo 2 s) či rychlé prohlížení fotografií.

Funkce dostupné v menu

LCD při focení

Z podstatných pro režim fotografování lze v menu volit vyvážení bílé (včetně manuálního nastavení), citlivost (80,100, 200, 400 ISO), kvalitu komprese jpg (2 stupně), systém zaostření (5ti bodový autofokus, 3í bodový autofokus, středová oblast zaostření, bodové zaostření), barevné efekty (studený nádech, teplý tón, černobílý obraz, sepie), nastavení obrazu (přírodní, normální, živé barvy). Kombinace teplého nádechu (warm), živých barev (vivid) a podexpozice vytváří velmi zajímavé barevné odstíny.

Menu při focení Setup při focení

Video

Menu  v režimu video

Fotoaparát disponuje pro záznam ozvučeného videa ve formátu MOV rozlišením 320×240 bodů s možností volby 30 snímků či 10 snímků za sekundu. Natáčet lze do zaplnění karty. Nelze použít žádný zoom, zůstává ohnisko zvolené v okamžiku počátku záznamu (včetně možnosti použití digitálního zoomu). Zvuk nelze přehrávat, i když je nahráván.

Prohlížení fotografií

Menu při prohlížení Informace při prohlížení

Prohlížení fotografií je intuitivní a velmi jednoduché. V režimu rychlého náhledu po stisku tlačítka REVIEW lze fotografie pouze prohlížet a zvětšit (skokem). Po volbě prohlížení na hlavním voliči se zobrazí po stisku tlačítka MENU širší možnosti práce se snímky. Obrázky lze otáčet, označit je pro tisk (DPOF), nechat je zobrazovat postupně za sebou, či k nim přidat zvukovou poznámku. Tato poznámka je pak ve formátu MOV. Zajímavé jsou rozšířené možnosti práce s fotografiemi – změna velikosti a ořez. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem DISPLAY. Zobrazit lze mj. histogram.

Připojení k PC a tiskárně

Aparát podporuje režim přímého tisku PictBridge a připojení k PC jako zařízení USB Mass Storage (fungovalo bez chybičky). O propojení se stará rozhraní USB 2.0. Druh zařízení, k němuž se aparát připojuje, se volí v Setupu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • johny5
    johny5
    14.07.2005 00:25

    tak jo, vidím, že nejenom pan Kupsa, ale i ostatní upravují fotky do testů ve svém oblíbeném Phtoshopu 3.0. ... Tak to vám tedy gratuluju:)))))

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:20

    tuhle poznámku nechápu... A veškeré úpravy jsou v ZPE7. To pro pořádek.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:25

    Můžete mi sdělit, čím prohlížíte exify? Zbytek u Kupsova testu D50ky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram