Test digitálního fotoaparátu Panasonic DMC - LZ2

Není mnoho malých aparátů vybavených zoomem větším než 3x a navíc využívajících stabilizace obrazu. Jeden z nich - pětimegapixelový Panasonic DMC-FZ2 se šestinásobným optickým zoomem nám k redakčnímu testu zapůjčila firma Panasonic.

Stručná charakteristika

DMC - LZ2 Dolní strana

Panasonic DMC-LZ2 je kompaktní 5Mpx fotoaparát s šestinásobným optickým zoomem. V základním balení najdete fotoaparát, 2× AA baterie, řemínek na zavěšení na ruku, CD se softwarem, manuál. Nenajdete žádnou paměťovou kartu, protože aparát má 14 MB vnitřní paměť. Současná doporučená cena na stránkách firmy Panasonic je 10 995,– (červenec 2005). Nicméně jej lze zakoupit za cenu nižší. Jde o plně automatický aparát s několika scénickými režimy, režimem makro a s režimem natáčení ozvučeného videa. Časy závěrky volí od 8 s do 1/2000 s. Při videu od 1/30 s. Měření expozice je jediné – inteligentní zonální.

Tělo a ovládání fotoaparátu

Aparát s rozměry 101×64×33 mm (bez výstupků) a hmotností 238 gramů (včetně baterie a karty) se řadí mezi aparáty, které lze mít stále u sebe. Ovládání je velmi jednoduché, neboť aparát neoplývá množstvím tlačítek a množstvím voleb. Aparát disponuje totiž pouze automatickými režimy.

Horní strana Umístění karty a baterií

Na horní stěně je otočný volič, který má osm pozic – dvě pro scénické režimy, „režim srdíčko“, režim přehrávání, normální režim focení, ekonomický režim, makro a režim videa. Spoušť je uprostřed ovládací páčky zoomu. Vedle je tlačítko volby druhu stabilizace a přepínač vypínání aparátu. Konektor napájení, A/V konektor sdružený s USB 2.0, najdeme na levé straně pod plastovým krytem. Na straně pravé je samostatná šachta pro SD (MMC) karty, která je krytá plastovou krytkou. Na dolní straně je prostor pro baterie typu AA a vedle je plastový stativový závit umístěný zcela v kraji dolní stěny, tedy mimo osu aparátu. To umožňuje výměnu baterií i na stativu. Zadní straně dominuje 2" LCD displej. Další prvky jsou vpravo od něj. Tlačítko DISPLAY pro určení množství zobrazených informací, tlačítko MENU se standardním významem, tlačítko pro mazání snímků sloučené s režimem sekvenčního snímání a sdružené vícepolohové tlačítko s volbou bracketingu, režimu rychlého prohlížení, režimu blesku a samospouště.

LCD a CCD

2" LCD má rozlišení 85 tisíc bodů. Byl výborně čitelný jak za slunného počasí, tak za sníženého osvětlení. Jeho jas lze měnit v menu. CCD je 5 Mpx čip velikosti 1/2,5" s maximálním rozlišením 2560×1920 bodů. Nižší rozlišení jsou 2048×1536, 1600×1200, 1280×960, 640×480 a netradiční 1920×1080 (16:9). V režimu video 320×240 bodů. Hledáčkem aparát nedisponuje.

Zadní strana Konektory

Objektiv a ostření

Aparát disponuje objektivem Lumix DC Vario. Se svou světelností 2,8 – 4,5 patří v oblasti kompaktních aparátů vzhledem k rozsahu zoomu mezi špičku. Jeho rozsah v přepočtu ke kinofilmu je 37 mm – 222 mm. Ostří při 37 mm ohnisku od 4 cm (režim makro) či od 50 cm (ostatní režimy). Manuální ostření fotoaparát nemá. Na nejkratším konci je patrná vinětace, kterou zaregistrujete pouze opři jednobarevných scénách.

Originální pouzdro

Měl jsem zapůjčené také elegantní pouzdro určené pro tento aparát. Perfektní na něm bylo, že po otevření pouzdra aparát nemohl prakticky vypadnout, neboť zůstal ve vnitřní kapse. Jeho zakoupení lze jen doporučit. Jeho cena se blíží jednomu tisíci korun.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • johny5
    johny5
    14.07.2005 00:25

    tak jo, vidím, že nejenom pan Kupsa, ale i ostatní upravují fotky do testů ve svém oblíbeném Phtoshopu 3.0. ... Tak to vám tedy gratuluju:)))))

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:20

    tuhle poznámku nechápu... A veškeré úpravy jsou v ZPE7. To pro pořádek.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    14.07.2005 01:25

    Můžete mi sdělit, čím prohlížíte exify? Zbytek u Kupsova testu D50ky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram