Test fototiskárny Epson Stylus Photo R800

Fototiskárna Epson Stylus Photo R800 je nejvyšším modelem firmy Epson v kategorii fototiskáren do formátu A4, určeným především nejnáročnějším fotoamatérům. Piezoelektrická fototiskárna používá Epson Ultrachrome High Gloss pigmentové inkousty v oddělených barevných náplních (sedm inkoustů, specialitou je osmá kazeta obsahující lak-finišér pro optimalizaci lesku a zařazení červeného a modrého inkoustu pro rozšíření barevného gamutu). Zacílení produktu na tvorbu kvalitních tisků podtrhuje to, že nemá možnost tisku z paměťových karet, naproti tomu ovladač tiskárny dává uživateli možnost rozsáhlejších vlastních nastavení parametrů; rozlišení tiskárny je na vhodných papírech až 5760 dpi.

Úvod

Epson  R800

Pro nejnáročnější fotoamatéry je důležitá nejvyšší kvalita tisků, vyhovující i výstavním požadavkům. Firmy se proto snaží uspokojit tento požadavek implementací nejnovějších technologií, především nově vyvinutými druhy inkoustů a posledních verzí tiskového procesoru. Nové technologie se pak postupně zavádějí do drahých profesionálních modelů tiskáren od formátu A3 a větších, které jsou spíše konzervativnějším segmentem trhu inkoustových tiskáren.

Fototiskárnu Epson Stylus Photo R800 můžeme zahrnout do této kategorie. Hlavní inovací je sada osmi kazet, zahrnující i kazetu s lesklým lakem, který na speciálních papírech odstraňuje některé nevýhody plynoucí z fyzikálních vlastností pigmentových inkoustů a zaručuje na lesklých fotopapírech dokonalé fotografie s vysokým leskem. Na doporučených papírech je zaručena světlostálost 80 let. Zajímavá možnost tisku z rolí pomocí standardně dodávaného adaptéru je vhodná pro tisk atypických formátů. Zaměření tiskárny na náročnější uživatele jen podtrhuje to, že není určena pro přímý tisk bez počítače.

Konstrukce

S tiskárnou se standardně dodává nástavec pro potiskování CD a DVD, držáky role papíru, napájecí kabel, CD ROM s ovladači a s tiskovým softwarem. Dokumentace v tištěné formě je minimální – pouze leták s návodem k instalaci a základními informacemi o tisku. Ostatní je pouze v elektronické formě. K tiskárně se nedodává USB kabel, což je typický nešvar všech výrobců tiskáren.

Skříň tiskárny je celoplastová, v tradičních barvách Epsonu – stříbrné a černé a má napájecí zdroj uvnitř tiskárny.

Ovládání

Vzhled tiskárny je střídmý a odpovídá určení tiskárny pro pokročilé uživatele; totéž platí pro ovládací tlačítka. Protože tiskárna není určena k autonomnímu tisku, je vybavena pouze tlačítky pro práci s rolí papíru, s inkoustovými kazetami, pro spuštění a zastavení tisku a napájení. Kontrolky na příslušných tlačítkách indikují zapnutí tiskárny nebo nutnost výměny inkoustové kazety či problém při tisku.

Barevné kazety

Inkoustové kazety jsou přístupné k výměně po zaparkování (stisknutím tlačítka nebo pomocí ovládacího programu) a po odklopení plastového víka.

Zásobník

Dráha papíru v tiskárně má tvar písmene L, jak je obvyklé u inkoustových tiskáren Epson – tato konstrukce je principiálně odolnější vůči zmačkání papíru uvnitř tiskárny než dráha papíru ve tvaru písmene U (což je vyváženo větší hloubkou tiskárny). Provedení vstupního a výstupního zásobníku papírů jsou dostatečně odolné. Tiskárna může používat kromě jednotlivých papírů do velikosti A4 též papír v rolích s použitím dodávaného adaptéru.

Pro potiskování CD je třeba použít standardně dodávaný adaptér – stejný princip jako u tiskárny Epson Stylus Photo R300.

K připojení tiskárny jsou k na zadní straně tiskárny dispozici zásuvky USB 2.0 a FireWire; tamtéž se připojuje též napájecí kabel. I když rozhraní FireWire je rychlejší, nezjistil jsem při testování (počítač Pentiun 4, 1,4 GHz, 512 MB RAM) rozdíl, který by měl praktický význam.

Celkově mohu konstatovat, že konstrukce tiskárny působí solidním dojmem a dává záruku trvanlivosti po celou dobu reálné životnosti tiskárny. Výměna inkoustových kazet je zcela bez problémů.

Technologie tisku

Tiskárna používá technologii Epson MicroPiezo s velikostí kapky 1,5 pl. a má 180 trysek pro každou barvu. U tiskárny Epson Stylus Photo R800 je použita nová sada pigmentových inkoustů Epson Ultrachrome Hi-Gloss. Je tvořena osmi kazetami:

  • žlutou (T0544)
  • purpurovou (T0543)
  • azurovou (T0542)
  • matnou černou (T0548)
  • fotografickou černou (T0541)
  • červenou (T0547)
  • modrou (T0549)
  • kazetu s lesklým lakem pro optimalizaci tisku na lesklých fotopapírech

Neobvyklé zařazení červené a modré kazety místo běžných světlých azurových a purpurových rozšiřuje barevný gamut ve srovnání s dnes již téměř standardndní sadou CMcmYK inkoustů. Lesklý lak slouží jako finišer k optimalizaci lesku u pigmentových inkoustů, které mají z fyzikální podstaty určité problémy při tisku na lesklé fotopapíry ve srovnání s inkousty typu dye. Částice pigmentu jsou značně větší než molekuly barviva (dye), které jsou rozpuštěny ve vodě a proniknou do hmoty papíru pod lesklou vrstvu, kterou je papírová báze olaminována. Pigmentové částice naproti tomu zůstávají na povrchu papíru a dopadající světlo se na nich rozptyluje. Výsledný dojem z tisku tedy není perfektně lesklý, i když nosič inkoustu, ve kterém je pigment suspendován je sám o sobě po zaschnutí lesklý. Tisky s dye inkousty na lesklých papírech proto vycházely doposud lépe než se standardními pigmentovými inkousty.

Lak pro optimalizaci lesku ze sady Epson Ultrachrome High Gloss pigmentových inkoustů řeší elegantně tyto problémy tak, že po vlastním tisku obrázku s použitím barevných inkoustů se nanese ještě vrstva bezbarvého laku, která pokryje částice pigmentu a vyplní mezery mezi částicemi pigmentu a tím vytvoří na povrchu souvislou lesklou vrstvu. Optimální lesk se dosáhne pouze na papírech k tomu určených (např. Epson Premium Glossy Photo Paper). Použití kazety s lesklým lakem se automaticky zapne, pokud nastavíme ovladač pro tyto papíry; jinak se její použití dá ručně vypnout a zapnout .

Inkoustová sada obsahuje fotografickou černou a matnou černou, která se používá při černobílém tisku na matný papír. Obě černé kazety jsou v tiskárně současně, takže je není třeba vyměňovat s výměnou druhu papíru. Naproti tomu však sada Epson Ultrachrome High Gloss neobsahuje šedou fotografickou kazetu, takže při tisku černobílých fotografií se při vytváření odstínů šedé podílejí i barevné kazety, což principiálně způsobuje známé problémy (metamerismus), který je však minimalizován použitím extrémně malé (1,5 pl) inkoustové kapky. Sympatickou novinkou je, že k fotopapírům Epson jsou k dispozici zdarma ICC profily.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    05.08.2005 10:01

    Hlavní problém s jinak výborným Epsonem Stylus 2100 je, že se k němu nedodává RIP pro ovládání tiskárny. Proto je dost obtížné dolaďovat barvy. Rozumím, že ovládací software k R800 je už dost slušný. Jak je snadné naladit šedou?

  • panjabi
    panjabi
    17.08.2005 13:00

    Co ladění barev jde to snad i vyřešit kalibrovacím programem jenž mám možnost si jej půjčit ale spíš mne zajímá jak velký je to žrout barev a na jak dlouho vydrží jedna náplň. Mám sice doma tiskárnu, která mám spojené 3 barvy v jedné kazetě ale v dnešní době už je možné je ručně plnit, je něco takového u této tiskárny?

  • petrg 1
    petrg 1
    23.12.2005 11:59

    Tiskárny Epson jsou tiskem kvalitní, znám z vlastní zkušenosti, ale moc Epson nedoporučuji - velká spotřeba inkoustu, drahé inkousty, časté zanešení trysek(až ucpání) a z toho plynoucí další a další potíže.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram