Podvodní pouzdra

Asi každý z nás občas zatouží vyzkoušet něco nového. Když projdete Galerii FotoAparátu.cz, tak naleznete jednu kategorii fotografií, která zatím nemá mnoho zástupců. Je jí podvodní fotografie. Jedním z důvodů je nutnost pořídit si nebo zapůjčit speciální vybavení. V článku se pokusím přiblížit výhody a nevýhody pevných podvodních pouzder pro Nikon D70 a Nikon Coolpix 5900, která nám k testu zapůjčila firma podvodnipouzdra.cz.

Obě pouzdra na digitální fotoaparáty nám zapůjčila www.podvodnipouzdra.cz spolu s aparátem Nikon Coolpix 5900.

Úvod

Do vody

Protože jsem již pod vodou (v bazénu) fotil za zcela nevyhovujících technických podmínek, opravdu mě velmi zajímalo, jak se fotí s podvodními pouzdry. Asi jako každý člověk, ani já nevydržím ve vodě našich rybníků a nádrží nijak dlouho. V době testování byla aktuální teplota vzduchu v rozmezí 15 – 19 stupňů, za prvořadé jsem tedy považoval sehnat pořádný neoprén. To se mi po návštěvě nejbližší prodejny s potápěčskou výstrojí skutečně podařilo. Zanedlouho jsem měl s p. Cinkem, členem prezidia Svazu českých potápečů, domluvenou zápůjčku potřebného oblečení. Dostal jsem 5 mm neoprén s vestou a kapucí. Takže horní polovina těla byla kryta 1 cm kvalitní tepelné izolace. To píši především proto, že při všech třech foceních pod vodou jsem v obleku strávil po jedné celé hodině a nejen, že jsem se neutopil, dokonce jsem ani nenastydl. A kdo mě zná ví, že za teplých dnů vydržím ve vodě tak nejvýš deset minut. Doporučuji proto zimomřivým náturám do oblečení investovat. Přeci jen jde o zdraví. Sám jsem navštívil Nechranickou přehradu, jeden poměrně čistý rybník na Ostrovsku u Karlových Varů a přehradu Sedlec nedaleko Kadaně. Z hlediska kvality fotografií bylo pro mě prvořadé focení dětí v bazénu. Volná voda v našich podmínkách na amatérské úrovni totiž v porovnání s mořem neposkytuje mnoho. Nicméně to si na dovolené, na kterou vás pouzdro k fotoaparátu jistě doprovodí, zjistíte sami.

A co by to bylo za fotografování pod vodou, kdybych neměl fotky z větší hloubky. Našel jsem velmi ochotného profesionála p. Pavla Jančatu, který je členem Vodní záchranné stanice na Nechranické nádrži. Jím exponované fotografie jsou v článku také. Cílem není ukázat „surové“ fotografie, ale to nejlepší, co jsem z nich udělal.

Technická specifikace použitých pouzder

Ikelite

Ikelite pod vodou

Z www.podvodnipouzdra.cz jsem si zapůjčil k testu pouzdro na fotoaprát Nikon D70 – Ikelite #6807. Součástí není výměnný port objektivu. Ten je potřeba zakoupit pro konkrétní typy objektivů zvlášť. Ovládat lze prakticky všechny funkce aparátu. Součástí je i příslušenství pro zoomování objektivu. To byl jediný technický problém pouzdra – se setovým objektivem 18–70 nefungovalo. Mezikus z plastu, který se vkládá mezi objektiv a port, drhnul o port a prostě se neotáčel. Musím ale konstatovat, že mi to nijak nevadilo. Zásadní problém byl jinde. V bazénu automatické ostření fungovalo slušně, ale pod „přírodní“ hladinou aparát prakticky nezaostřil.Za hlavní příčinu považuji nedostatečný kontrast. I v bázenu byly občas potíže. Musím zdůraznit, že tento problém je dle mého názoru spjat s čistotou vody, nikoliv s fotoaparátem či pouzdrem samotným. Vyřešil jsem to tak, že jsem zaostřil pevně na cca 0,3 –0,7 m (podle situace) a automatické ostření vypnul. K tomuto pouzdru lze více než doporučit zakoupení, či zapůjčení blesku. Já jej neměl, tak jsem fotil v hloubce do 2 metrů s vyšším ISO a při ponorech s přístrojem jsem nastavil ISO 1600. Současně s tím byla scéna osvětlována externímy 50 W světly.

Celkový pohled (bez portu) Port

WP-CP4

Druhým pouzdrem zapůjčeným společně s fotoaparátem Nikon Coolpix 5900 bylo pouzdro WP-CP4. Také toto pouzdro umožňuje ovládání všech funkcí. Velkou výhodou je, že pro focení lze použít vestavěný blesk a na běžnou dovolenou tedy není třeba dokupovat žádné další speciální příslušenství.

Pouzdro WP-CP4 Pouzdro WP-CP4

Hodnocení

Ikelite

Ikelite pod vodou Ikelite pod vodou

Vzhledem k rozměrů a ovládacím prvkům je jasné, že je učeno především pro profesionální potápění. Nejen já, ale především p. Jančata byl s ovládáním pod vodou velmi spokojený. Vzhledem k hloubce, teplotě a především délce pobytu pod vodou měl rukavice. I v nich bylo ovládání všech ovládacích prvků perfektní. Při nasazování „sluneční clony“ je třeba dát pozor na správnou pozici, jinak budě vinětovat, jak jsem zjistil u prvních snímků. Přiznám se, že nevím, zda tato část portu slouží jako sluneční clona (což si pod vodou nedokáži příliš představit), nebo jako ochrana portu před poškrábáním při manipulaci pod vodou. Co na pouzdře trochu chybělo, bylo místo pro upnutí pomocí karabiny. Pod vodou je občas nutné mít volné ruce a pouzdro uchycené k žaketu.

Ikelite Detail Ovládání zoomu

WP-CP4

Při činu (D70)

Jeho ovládání je ideální pro holé ruce. Primárně je tento druh pouzder určený na běžnou dovolenou, kde slouží nejen k potápění, ale i jako ochrana fotoaparátu před okolním prostředím, jako je voda a písek. Ovládat lze veškeré funkce aparátu. Protože Nikon 5900 umožňuje natáčet video ve VGA rozlišení se zvukem, a to samozřejmě i pod vodou, vřele doporučuji tuto možnost využít. Za celkovou sumu, která se blíží ceně samotné digitální kamery získáte vlastně její „podvodní“ podobu. Mohu konstatovat, že tato možnost mě přímo nadchla. Originální video (79 MB) zmenšené na poloviční rozlišení a převedené do formátu avi máte také k dispozici ve velikosti 12 MB.

Obě pouzdra navštívila hloubku 22,1 metru. V hloubce do 12 metrů se pohybovala delší dobu a opakovaně.

Líbil se vám článek?

Pokračovat v sérii

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ivo Stankuš
    Ivo Stankuš
    11.07.2005 11:12

    Dik za clanek, ale jen bych dodal ze profesionalni podpovdni pouzdra treba od Ikelite, Sea&Sea, atd na fotaky typu D-70 bych zakoupil v pripade kdy se podvodnimu fotografovani budu venovat opravdu dost intenzivne - cena takoveho pouzdra, prislusneho portu a stejne nutneho blesku (nebo radsi dvou) vyjde hrave na 70 tisic a vic. Na foceni "na dovolené kdekoliv u vody" bych asi zauvazal spis nad koupi obycejneho kompaktu s pouzdrem i kdybych ten D 70 uz vlastnil. Jinak neni problem sehnat pouzdro na temer jakykoliv fotak i stary a treba Ikelite dela pouzdra na individualni zakazku - ovsem za adekvatni cenu :)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    11.07.2005 12:09

    Přesně tohle z článku imho vyplývá. A sám to časem udělám. Pouzdra Ewa-Marine jsou totiž také velmi zajímavá (na dovolenou někde u vody).

  • Jiří L.
    Jiří L.
    12.07.2005 21:04

    Hmm.. hmm... Aspoň se vám nemohlo pod vodou stát, že to "neudržíte"! Problém s rotřeseným foťákem se tady nejspíš (do jisté míry) eliminuje... ;-)

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    Autor
    13.07.2005 09:52

    Ad roztřesení: to je zajímavější. Z fotek u Ikelite usuzuji, že lze udržet delší časy. Evidentně je to "odporem" prostředí a výborným obouručním držením. U malých pouzder to tak zásadní nebude.

  • Jirka Mlčoch
    Jirka Mlčoch
    19.08.2005 00:27

    moc pekny clanek, u ktereho jsem si dobre pocetl

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

Články v sérii:

Další články ze série
FotoAparát.cz - Instagram