Test digitální zrcadlovky Nikon D50

V průběhu jara letošního roku došlo k dalšímu rozšíření nabídky amatérských digitálních zrcadlovek uvedením nového Nikonu D50, a to včetně dvou nových, takzvaných setových objektivů. Trh se tak zase o něco rozšířil a je to také další tlak na cenovou hladinu, která už konečně začíná být únosná i pro běžného českého fotoamatéra. A právě Nikon D50 bude jistě pro mnohého začínajícího nebo i pokročilejšího amatéra velmi zajímavým přístrojem. Proto se na něj podíváme v obvyklém redakčním testu, ke kterému jej zapůjčila firma Nikon s.r.o..

Cena a závěr

Nikon D50 je typickým představitelem kategorie amatérských digitálních zrcadlovek. Přestože se jedná o nejlevnější model, tak je dostatečně vybaven funkcemi, poskytuje špičkovou kvalitu fotografií a nešetřilo se ani na kvalitě mechanického provedení. Svými menšími rozměry zaujme především ty uživatele, kteří jej budou chtít používat na cestách nebo mají drobnější ruce. Spokojeny budou jistě také dámy, protože pro některé z nich je již model D70s příliš velký. Přesto ale není D50 vyloženým drobečkem a sedne i uživatelům s větší rukou. Někoho také jistě zaujme možnost koupě tohoto aparátu ve stříbrném provedení, ke kterému ladí i přizpůsobený odstín obou nových setových objektivů. Dostatečná výbava od plně automatických až po plně manuální režimy vyhoví začínajícím i pokročilým fotografům. Bude tak také vhodný jako rodinný fotoaparát, se kterým se brzy sžijí všichni členové rodiny, protože ovládání je jednoduché, intuitivní a nezáludné.

Také cena je příznivá. V době psaní tohoto testu (7/2005) se pohybovala okolo 25.000,– Kč včetně DPH za set s novým základním objektivem. To je již úroveň, za kterou se prodávají pokročilé kompaktní přístroje. A pokud bych se měl já osobně rozhodnout tuto investici vložit do fototechniky, tak bych raději zvolil zrcadlovku. Především pro vyšší obrazovou kvalitu a také pro podstatně větší variabilitu a možnosti rozšiřování celého systému podle časem se vyvíjejících požadavků.

Hlavní přednosti i nevýhody testovaného modelu fotoaparátu jsem jako obvykle seřadil do přehledné tabulky :

Klady Zápory
Špičková kvalita snímků Chybí kontrola hloubky ostrosti
Kvalitní mechanická konstrukce Chybí podsvícení LCD displeje
Rozsáhlá nabídka příslušenství Chybí krytka LCD monitoru
Ergonomie a snadnost ovládání Chybí přídavný grip s vertikální spouští
Vybavenost funkcemi
Rychlost celého systému
Výdrž baterií
Cena

Aktuální vývoj nejvýhodnějších reálných cen na českém trhu můžete pohodlně a prakticky sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny.

Fotografie pořízené testovaným aparátem najdete v naší FotoGalerii.

Závěrem bych chtěl také poděkovat českému zastoupení, firmě Nikon s.r.o. za zapůjčení fotoaparátu. Na jejich webových stránkách také najdete další, nejen technické informace. Zakoupené aparáty zde lze také zaregistrovat, což může být velmi užitečné při jejich ztrátě či krádeži. Značkový servis vám také v případě potřeby zdarma a na počkání odborně vyčistí snímací čip.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.08.2005 13:32

    johny5: PS ve verzi 3 nepouzivam a ani jsem nikdy nepouzival. Ukazkove nezmensene fotky jsou skutecne originalni soubory primo z aparatu. Vsechna potrebna data vyborne zobrazi napriklad SW Nikon Picture Project.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.08.2005 13:35

    Campo: Dík, budu se snažit nezklamat i v budoucnu.

  • Milan AUGUSTIN
    Milan AUGUSTIN
    04.09.2005 17:59

    chcem sa spytat autora :
    chcem si kupit D50 telo. Objektyvy mam. Setove, ktore boli k F65, cize G-ckove 28-80 a 70-300. Budu robit problem, alebo nie ? Namiesto nich by som bral AF 28-200 G (2003)..ten je vraj super aj k D70-ke, ale nebude tak skoro....
    PS : Sirokouhly objektiv mam TAMRON AF 19-35 ktory skoncil velmi dobre vo FOTOMAGAZIN (de), a je aj na D-SLR.

  • Daniel Novák 2
    Daniel Novák 2
    15.05.2006 08:26

    Znamená to, že nemá podsvícený display, že je nutno si při nočním nastavování funkcí na display svítit a nelze si přehrávat nově pořízené fotky ve tmě? Dan

  • J.F.K.
    J.F.K.
    16.07.2006 01:19

    Manihot: tim LCD se nemysli ten zadni velky ale ten vrchni monochromaticky maly.Ten zadni samozrejme ve tme sviti :-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (24)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram