Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare Z740

Pokud hledáte právě ten "svůj" ultrazoom, tedy aparát s optickým zoomem deset a více, pak si nenechte ujít následující redakční test. Firma Kodak nám k redakčnímu testu zapůjčila fotoaparát Kodak EasyShare Z740, který disponuje 10x optickým zoomem a jehož cena se na českém trhu pohybuje pod deset tisíc korun.

Zoom

f 38 mm (R) f 218 mm (R)
f 380 mm (R) f 380 mm x 2,4 digi zoom (R)
f 380 mm x 5 digi zoom (R)
f 38 mm (R) f 380 mm (R)
f 380 mm x 5 digi zoom (R)

Zoom na nejdelším konci při běžných fotografiích nevykazuje znatelnou neostrost. Použití maximálního 5× digitálního zoomu lze doporučit pouze ve výjimečných případech a výrobce si je toho vědom. Při zoomování se totiž zastaví na hodnotě 2,4×. Pak musíte pro další zvětšení tlačítko opět stisknout .

Šum

Šum - místo výřezu Šum (R)

Šum je obvyklý a v dané kategorii spíše o něco menší. To je dáno především vyšší kompresí a tedy ztrátou detailů. ISO 800 je k dispozici pouze při 1,8Mpx rozlišení a proto jsem zde použil toto rozlišení na všechny snímky. Fotoaparát při použití ISO 400 a 800 zapíná vždy redukci šumu. Přesto bych se vyššímu ISO raději vyhnul.

Ostatní

Modrá, červená Letadlo v letu, f 380 mm (R)
Děti

Závěr

Kodak EasyShare Z740 je fotoaparát pro náročnější uživatele, kteří chtějí mít plnou kontrolu nad expozicí a chtějí velký optický zoom. Vzhledem k jeho desetinásobnému rozsahu, 5Mpx rozlišení a plně manuálnímu režimu se jedná o zajímavý aparát, který navíc výborně „sedne do ruky“. Absenci manuálního vyvážení bílé a absenci expozičního bracketingu bych vzhledem k výsledkům nepovažoval za zásadní problém. Kompenzaci blesku lze při ceně tohoto aparátu rovněž oželet. Příslušenství, které lze použít na redukční tubus, bych považoval za velkou výhodu. Kvalita fotografií je pro tisky do formátu A4 rozhodně dobrá. Aparát netrpí totiž žádnou zásadní negativní vlastností, která by se na nich podstatně projevila.

Klady Zápory
10× optický zoom vyšší a jediná komprese jpg
nízký šum doba ukládání snímků
držení
věrné barvy

Děkuji firmě Kodak za zapůjčení fotoaparátu Kodak EasyShare Z740 k redakčnímu testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vlamich
    vlamich
    05.07.2005 22:42

    Dík. S tím ISO je to pravda. Z 740 jsem měl v ruce a je fakt zajímavá. V porovnání s mým HP 735 je to jednoznačné:-))

  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    06.07.2005 08:30

    stačí stáhnout první snímek v plném rozlišení a pozorně se podívat na oblohu, také se podívat na detaily té na detaily bohaté krajiny a města, dobře vybráno, lze porovnat třeba kresbu ostrých stěn se stromy. Lze se podívat jak jsou na detail bohaté nejbližší zdi, jak dopadly okraje střech a korun stromů. Je to jen jediný snímek ale jisté vodítko by to mohlo být. A lze se dívat i jinam.

  • Lupine
    Lupine
    07.07.2005 11:53

    gphoto2 podporuje kodak z740... jenom se mi nedari nacist fotky pomoci digikamu... jinak gphoto2 na prikazove radce funguje normalne

  • Zdeněk Eisenhammer
    Zdeněk Eisenhammer
    07.07.2005 14:57

    Myslím, že kvalita fotografií plně odpovídá kategorii a ceně - ukažte mi ultrazoom (letošní model), který má srovnatelnou cenu a podstatně lepší fotografie. Je samozřejmě škoda, že úroveň komprese není nastavitelná, ale výrobce se snaží vytvořit více tříd ultrazoomů, a nějaké funkce proto musí vypustit.
    Z740 bude ultrazoomový lowend, střední třídu bude zastupovat model Z7590 (což je model téměř identický s DX7590) a nejvyšší třídu.. ale to bych prozradil moc :-)

  • romyk
    romyk
    12.10.2005 09:29

    rozhoduji se mezi Z740 a SX 7590, který doporučujete? Dík za radu

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram