Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare Z740

Pokud hledáte právě ten "svůj" ultrazoom, tedy aparát s optickým zoomem deset a více, pak si nenechte ujít následující redakční test. Firma Kodak nám k redakčnímu testu zapůjčila fotoaparát Kodak EasyShare Z740, který disponuje 10x optickým zoomem a jehož cena se na českém trhu pohybuje pod deset tisíc korun.

Nastavení a funkce fotoaparátu

Funkce dostupné na těle aparátu

Aparát disponuje režimem Auto, scénickými režimy (14 druhů). Režim sport, portrét a noční portrét jsou také vyvedeny přímo na otočný volič režimů. Na další pozici otočného voliče lze v menu vybrat režim programové automatiky (P) nebo jeden z poloautomatických režimů či plný manuál. Clonu lze volit od 2,8(3,7) do 8,0. Čas expozice lze volit od 1/1700 s do 8 s (nejdelší hodnota závisí na režimu). Lze volit libovolné kombinace. Vlastní volbu provádíme joystickem na zadní straně a potvrzujeme jeho stiskem. V poloautomatických režimech je možné zvolit kompenzaci expozice po 1/2 EV v rozsahu +/- 2 EV. ISO lze nastavit na Auto (80 – 160 ISO) či manuálně vybrat z hodnot 80, 100, 200, 400 a 800, které je k dispozici pouze při 1,8 Mpx rozlišení. Poslední pozicí voliče je režim nahrávání videa.

Pomocí tlačítka na horní straně lze vybrat ze dvou sekvenčních režimů. Jeden, ve kterém se nafotí prvních pět snímků po stisku spouště a druhý, kde se zaznamenají poslední čtyři snímky do puštění spouště. Obojí při maximální kvalitě. Při jejich expozici fotoaparát nemění nic ze svého nastavení. Na horní straně jsou vyvedena tlačítka pro zapnutí režimu Makro a Krajina. Mění se tím jen způsob ostření. Poslední volbou na těle je možnost použití samospouště a to jak 2 s tak 10 s. Za obrovskou necnost považuji současné vyklopení blesku se zapnutím aparátu. Má to ale své opodstatnění v režimech s automatickým bleskem.

Funkce dostupné v menu

Menu, Setup LCD v režimu P

Všechny funkce jsou dostupné v režimu PASM, v plně automatickém režimu nikoliv.V menu se lze pohybovat pomocí joysticku. Pohyb v něm je poměrně nepřehledný. Struktura je shodná s menu již testovaných aparátů Kodak řady DX a Z. Z voleb podstatných pro fotografování v něm nalezneme rozlišení udávané v Mpx. Bílou lze nastavit na auto, denní světlo, stín, žárovku a zářivku. Manuální nastavení není možné. Systémy měření expozice jsou tři obvyklé – celoplošné, celoplošné se zdůrazněným středem a bodové. Ostřit lze pevně na střed či vícezónově (v praxi to znamená výběr oblasti v horizontální rovině). Dále lze zvolit ze dvou režimů ostření (průběžné, jednorázové). K dispozici je kromě barevného snímání obvyklá ČB a sépie. Nelze volit stupeň komprese, není k dispozici expoziční bracketing. Osobně jsem však nejvíce postrádal možnost korekce blesku.

Video

Video je ozvučené, má volitelně rozlišení 640×480 bodů s frekvencí snímání 13 snímků za sekundu nebo 320×240 bodů s 20 snímky za sekundu a natáčí se do zaplnění karty či do doby zvolené v menu (5 s, 15 s). Nelze použít žádný zoom. Kodek použitý pro záznam MOV souborů je MPEG4. Frekvence snímání je sice malá, zato ale na 256 MB kartu uložíte přibližně 18 minut videa v rozlišení VGA.

Prohlížení fotografií

Informace při prohlížení Menu při přehrávání

Do režimu prohlížení se dostanete po stisku tlačítka REVIEW. Právě nyní lze kopírovat fotografie mezi paměťovou kartou a interní pamětí. Tlačítkem DELETE lze pak fotografie mazat. Množství zobrazených informací ovlivníte tlačítkem INFO. Histogramem aparát nedisponuje. Ke snímkům nelze nahrát komentář.

Připojení k PC a tiskárně

Připojení pod WinXP přes USB 2.0 proběhlo bez potíží, fotografie lze z fotoaparátu bez instalace dodaného software kopírovat a lze je mazat. Po instalaci software z přiloženého CD se automaticky po připojení načítají nafocené obrázky a ukládají do PC. Fotoaparát podporuje přímý tisk na tiskárnách kompatibilních s PictBridge.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vlamich
    vlamich
    05.07.2005 22:42

    Dík. S tím ISO je to pravda. Z 740 jsem měl v ruce a je fakt zajímavá. V porovnání s mým HP 735 je to jednoznačné:-))

  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    06.07.2005 08:30

    stačí stáhnout první snímek v plném rozlišení a pozorně se podívat na oblohu, také se podívat na detaily té na detaily bohaté krajiny a města, dobře vybráno, lze porovnat třeba kresbu ostrých stěn se stromy. Lze se podívat jak jsou na detail bohaté nejbližší zdi, jak dopadly okraje střech a korun stromů. Je to jen jediný snímek ale jisté vodítko by to mohlo být. A lze se dívat i jinam.

  • Lupine
    Lupine
    07.07.2005 11:53

    gphoto2 podporuje kodak z740... jenom se mi nedari nacist fotky pomoci digikamu... jinak gphoto2 na prikazove radce funguje normalne

  • Zdeněk Eisenhammer
    Zdeněk Eisenhammer
    07.07.2005 14:57

    Myslím, že kvalita fotografií plně odpovídá kategorii a ceně - ukažte mi ultrazoom (letošní model), který má srovnatelnou cenu a podstatně lepší fotografie. Je samozřejmě škoda, že úroveň komprese není nastavitelná, ale výrobce se snaží vytvořit více tříd ultrazoomů, a nějaké funkce proto musí vypustit.
    Z740 bude ultrazoomový lowend, střední třídu bude zastupovat model Z7590 (což je model téměř identický s DX7590) a nejvyšší třídu.. ale to bych prozradil moc :-)

  • romyk
    romyk
    12.10.2005 09:29

    rozhoduji se mezi Z740 a SX 7590, který doporučujete? Dík za radu

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram