Test digitálního fotoaparátu Kodak EasyShare Z740

Pokud hledáte právě ten "svůj" ultrazoom, tedy aparát s optickým zoomem deset a více, pak si nenechte ujít následující redakční test. Firma Kodak nám k redakčnímu testu zapůjčila fotoaparát Kodak EasyShare Z740, který disponuje 10x optickým zoomem a jehož cena se na českém trhu pohybuje pod deset tisíc korun.

Základní charakteristika fotoaparátu

Kodak EasyShare Z740 Zoom je 5Mpx elektronická zrcadlovka s desetinásobným optický zoomem a vestavěnou 32 MB pamětí. Součástí balení je fotoaparát, krytka objektivu, USB kabel, video kabel, redukce k dokovací stanici, baterie typu AA a řemínek na ruku. Najdeme i tištěný manuál. V českém jazyce je jen na přiloženém CD ale je velmi podrobný a přehledný. Druhé CD obsahuje ovladače fotoaparátu a software pro správu a základní úpravy fotografií. Jeho současná doporučená cena (červenec 2005) je 9 990,– Kč. Pořídit jej však lze již za cca 8 000,– Kč.

Tělo a ovládání

Z740 - celkový pohled Levý bok

Fotoaparát o rozměrech 98×78×73 mm působí robustním dojmem. Jakmile jej vezmete do ruky, zjistíte, že je to na svou velikost lehký aparát. Váží 352 g včetně baterie a karty. Grip pro držení je potažen gumou a drží se (v mých rukách, které nepatří k velkým) dokonale.

Zadní strana Pohled shora

Na jeho zadní straně najdeme 1,8" LCD displej, elektronický hledáček bez dioptrické korekce a ovládací prvky, z nichž je největší hlavní volič režimů. Uprostřed je joystick použitý již i v jiných modelech. Pod ním jsou tři tlačítka. Tlačítkem DELETE lze při zapnutém prohlížení fotografií fotografie mazat. Prostředním tlačítkem MENU se dostanete do menu fotoaparátu a tlačítkem REVIEW se dostanete do režimu prohlížení fotografií.

Oranžovou barvou má tlačítko SHARE, kterým se přepnete do režimu práce s fotografiemi, jako je sdílení, posílání mailem a jejich tisk. Ovládání zoomu je řešeno kolébkovým spínačem, který leží na ideálním místě. Tlačítko pro změnu množství zobrazovaných informací je zcela vlevo nad LCD. Posledním tlačítkem na zadní straně lze přepínat mezi zobrazením na LCD a v hledáčku. Na horní straně je několik ovládacích prvků, jejichž význam je z ikonek naprosto zřejmý.

Baterie, karta Dolní strana

Na dolní straně je kovový stativový závit, konektor pro dokovací stanici a kryt otvoru pro baterie typu AA. Umístění závitu zaslouží pochvalu – je v ose objektivu a současně nevadí při výměně baterií, když je aparát na stativu. Pod krytem na pravém boku je místo pro SD karty a také konektor pro připojení USB kabelu kombinovaný s video výstupem. Na opačné straně je bez jakékoliv krytky vstup pro externí napájení.

LCD, hledáček a CCD

1,8" LCD má rozlišení 134 000 bodů (640×240 bodů) se zobrazovací frekvencí 27 snímků za sekundu.. Velikost displeje je vzhledem k velikosti aparátu spíše menší. Čitelnost i za slunného počasí byla dobrá. Podání barev je věrné. Hledáček má úhlopříčku 5,1 mm a rozlišení 201 000 bodů. Marně jsem hledal dioptrickou korekci takže se pro moje oči stal prakticky nepoužitelný. Také barvy v hledáčku měly zřetelný žlutý odstín. Nicméně za velmi nepříznivých světelných podmínek svou práci odvede skvěle. CCD má rozměr 1/2,5" a umožňuje pořizovat snímky s rozlišením 2576×1932 (případně 3:2 – 2576×1716), 2304×1728 bodů a dále 2048×1536, 1552×1164 a 1200×900 bodů. Při maximálním digitálním zoomu je vždy použito rozlišení 1024×768 bodů. Předností čipu je poměrně malý šum, kterého je dosahováno ovšem také vyšší kompresí – manuál udává, že na 256 MB kartu lze uložit cca 159 snímků, což neodpovídá mým výsledkům. není totiž výjimkou soubor o velikosti 500kB v maximálním rozlišení. Uložíte jich jistě více. Většina mnou pořízených snímků měla pod 1MB.

Objektiv a ostření

Objektiv Kodak Retinar disponuje 10× optickým zoomem s rozsahem 38 – 380 mm (35mm ekv.) s výbornou světelností f 2,8 – 3,7. Ostření je zajišťováno porovnáním kontrastu na CCD (TTL). Fotoaparát zaostří v normálním režimu od vzdálenosti 60 cm při nejkratším ohnisku a od 2 m při nejdelším ohnisku. V režimu makro od 4 cm při 38 mm ohnisku (měřeno od přední části objektivu) a od 1m při 380 mm ohnisku (manuál udává větší hodnoty). Aparát nemá možnost manuálního ostření. Schopnost zaostřit za špatných světelných podmínek je zcela v mezích této třídy aparátů a rozhodně vás nemile nepřekvapí .Fotoaparát má závit na příslušenství přímo na objektivu. Nejmenší plocha snímaná širokoúhlým objektivem ze vzdálenosti 4 cm má rozměry cca 50 mm x 38 mm. Objektiv má soudkovité zkreslení. Zkreslení při delších ohniscích je nepozorovatelné. Při nejdelším je možné postřehnout mírné poduškovité zakřivení.

Na redukční tubus, který je součástí balení lze použít (po zakoupení) libovolný filtr o průměru 55 mm. Lze zakoupit širokoúhlou předsádku 0,7× s níž získáte 27 mm ohnisko.(35 mm ek­v.).

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterií jsem běžné nafotil kolem dvou set fotografií s cca dvaceti procenty použití blesku, s náhledem po expozici a častým prohlížením.

Aparát je k práci připraven za necelých pět sekund.

Snímek (včetně reakční doby na podnět):

  • první snímek se zapnutím aparátu jsem pořídil do 5,5 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,25 s

Sekvence je při uložení prvních pěti snímků snímána s časem cca 0,5 s mezi snímky. Při použití sekvence s uložením posledních čtyř snímků je to také 0,5 s. Doba práce se snímky je přibližně 40 resp. 45 sekund. Po expozici jedné fotografie je práce se snímkem signalizována po dobu přibližně 7 sekund. Rychlostí zpracování dat aparát nevyniká, ale pro běžné focení rozhodně postačuje.

Blesk

Směrné číslo blesku je 10,6 při ISO 100. Jeho dosah při ISO 168 je 0,6 m – 4,9 m při širokoúhlém záběru a 2 m – 3,7 m při záběru teleobjektivem. Lze nastavit běžné režimy – redukci červených očí, vypnuto a doplňkový blesk. K přesvícení scény nedochází, protože je intenzita záblesku snímána fotosnímačem

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • vlamich
    vlamich
    05.07.2005 22:42

    Dík. S tím ISO je to pravda. Z 740 jsem měl v ruce a je fakt zajímavá. V porovnání s mým HP 735 je to jednoznačné:-))

  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    06.07.2005 08:30

    stačí stáhnout první snímek v plném rozlišení a pozorně se podívat na oblohu, také se podívat na detaily té na detaily bohaté krajiny a města, dobře vybráno, lze porovnat třeba kresbu ostrých stěn se stromy. Lze se podívat jak jsou na detail bohaté nejbližší zdi, jak dopadly okraje střech a korun stromů. Je to jen jediný snímek ale jisté vodítko by to mohlo být. A lze se dívat i jinam.

  • Lupine
    Lupine
    07.07.2005 11:53

    gphoto2 podporuje kodak z740... jenom se mi nedari nacist fotky pomoci digikamu... jinak gphoto2 na prikazove radce funguje normalne

  • Zdeněk Eisenhammer
    Zdeněk Eisenhammer
    07.07.2005 14:57

    Myslím, že kvalita fotografií plně odpovídá kategorii a ceně - ukažte mi ultrazoom (letošní model), který má srovnatelnou cenu a podstatně lepší fotografie. Je samozřejmě škoda, že úroveň komprese není nastavitelná, ale výrobce se snaží vytvořit více tříd ultrazoomů, a nějaké funkce proto musí vypustit.
    Z740 bude ultrazoomový lowend, střední třídu bude zastupovat model Z7590 (což je model téměř identický s DX7590) a nejvyšší třídu.. ale to bych prozradil moc :-)

  • romyk
    romyk
    12.10.2005 09:29

    rozhoduji se mezi Z740 a SX 7590, který doporučujete? Dík za radu

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (13)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram