Noční fotografování v Miami

Miami je jedno z nejzajímavějších amerických měst. Není to jenom Miami Beach a jeho známé noční podniky kolem Ocean Drive. Velmi zajímavý je i Downtown, kde se občas jen těžko domluvíte anglicky. Město ožívá v noci. A to je ten čas, kdy je třeba vyrazit se stativem a zachytit něco z jeho kouzla.

Miami je jedním z nejnavštěvo­vanějším měst ve Spojených Státech. Američané říkají, že je “the hottest”, protože se tu pořád něco děje. Miami Beach je ostrov spojený s pevninou řadou mostů. Ostrov a centrum na pevnině jsou dva zcela rozdílné světy. V centru je občas problém narazit na někoho, kdo mluví anglicky. Skoro každý druhý obchod je zde na elektroniku, kterou nakupují turisté z Jižní Ameriky. Kuba je odtud jen asi 120 mil. Uprchlíci z “Ostrova svobody” obydleli oblast kolem Jihozápadní osmé avenue, která se nezývá Malá Havana (Little Havana). Je to normální bohatší Kuba, ne atrakce pro turisty. Z ulice můžete nakouknout do dílen na výrobu doutníků, u stolů hrají Kubánci tradiční domino. V parku je památník obětem Castrova režimu. Mnohem známější a působivější je však památník obětem židovské genocidy od Kennetha Treistera ve tvaru ruky. Ten leží na bohatém Miami Beach. Až tady nalezli židé v době nacistické perzekuce svobodu. Přesto německý nepřítel nebyl až tak daleko. Nedaleko pobřeží Floridy německé ponorky potápěly lodě amerických konvojů. Přímo na Miami Beach cvičila americká námořní pěchota před nástupem do bojových oddílů. Svět je prostě malý.

Miami Beach police

Pro návštěvu Floridy jsou ideální zimní měsíce. Zároveň jsou i velmi levné letenky z Evropy a k tomu současný slabý dolar. V únoru je na Miami beach příjemných 25 stupňů. Lidé se koupají v moři, zatímco na severu Spojených Států a v Evropě zuří většinou sněhové kalamity. V této době je Miami plné lidí ze severu, kteří zde tráví polovinu roku a na druhou se vrací na sever. Říká se jim snow birds – zimní ptáci. Noční kluby začínají ožívat za soumraku. V Americe se moc nechodí, takže na Ocean Drive je permanentní zácpa. Doby Al Capona jsou sice již pryč, ale policie je zde stále ve střehu a určitě ví proč. Zelené dolary zde šustí na každém kroku. Není to tak dávno, co zde byl v roce 1997 na schodech přepychové vily neznámým vrahem zastřelen známý italský módní návrhář Gianni Versace. Seriál Miami Vice připomínají ostří hoši v tmavých slunečních brýlích.

Noční fotografování pohybujících se světel dlouhými časy je vzrušující záležitost. Cvičíte si své umění pre-vizualizace. Nejvíce mě na tom baví nečekaná překvapení, která dodávají snímkům nádech mystérie. Musíte zkoušet. Osvědčují se mi časy do 20 až 30 vteřin. Při delších časech je hlavním problémem přesvícení statických osvícených předmětů. Proto je výhodné fotografovat za soumraku, protože je menší kontrast mezi světly a ostatními objekty. Časy lze prodloužit nasazením šedého filtru.

Ocean Drive 1 Ocean Drive 2

V Downtownu je bezobslužná nadzemní dráha. Kousek od centra je Financial District. Neosobní město věžáků, které “pilné včeličky” před setměním opouštějí. Dráha městu za soumraku dodává atmosféru. Zaclonil jsem na maximum, abych prodloužil čas na 6 vteřin, tak abych zachytil vůz nadzemní dráhy.

Metronomer

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • CICOUS
    CICOUS
    08.07.2005 18:45

    Cuba je z Miami trosku dal asi 235 mil a ne 120.

  • Lukáš Wellendorf
    Lukáš Wellendorf
    10.07.2005 10:48

    no 235 asi néé..

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    11.07.2005 18:12

    No nevím přesně kolik je to z Ocean Drive ke Castrovi, ale je to raritka, jak to má revolucionář blízko

  • Zdeněk Doležal
    Zdeněk Doležal
    22.07.2005 14:34

    Ohodnotil jsem článek, nikoli fotky ty jsou krasné. Članek bych napsal trochu jinak, už proto, že jsem během čtyž let byl v Miami dostikrát. Ale vždy ve dne, protože jezdím do Pompano Beach, což je asi 80 mil severně od Miami. Jedna moje fotka z Miami je v mé galerii.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    Autor
    24.07.2005 22:56

    Byl jsme v Miami poprve na nekolik dni v ramci cesty po Floride, kterou jsme uskutecnili s kamarádem fotografem. Je jasné, že na každého působí jednotlivá místa jinak. Každopádně doporučuji zavítat na večerní či noční focení.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (7)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram