Test digitálního fotoaparátu Ricoh Caplio GX8

Model, jehož test si právě pročítáte, je nejvyšší model Rkové řady Ricohů. Jeho předchůdcem je model GX a sám nese označení GX8. V těle je čip s efektivním rozlišením 8,24 Mpx. K testu nám aparát zapůjčilo evropské zastoupení firmy Ricoh -Ricoh Europe B.V., The Netherlands.

Jeho doporučená cena v České republice je 12700,–Kč (červen 2005). Tento model fotoaparátu japonské firmy Ricoh, kterou v České republice zastupuje firma Fomei, zde zakoupíte s manuálem (samozřejmě i v českém jazyce), řemínkem na ruku, USB kabelem, AV kabelem, s CD s potřebným softwarem. Součástí není žádná paměťová karta, což vzhledem k vnitřní 26 MB paměti fotoaparátu není na závadu. V nejlepší kvalitě jpg do ní lze uložit přibližně 8 snímků. V tiffu jediný.

Technické údaje

Počet pixelů 8,50
Počet efektivních pixelů 8,24
Světelnost 2,5 – 4,3
Ohnisková vzdálenost/35 mm ekvivalent 5,8 – 17,4 mm / 28 –85 mm
Nejkratší ostřící vzdálenost od 30 cm
Makro od 1 cm při f 28 mm
Digitální zoom 4 x
LCD velikost / px 1,8"
Vyvážení bílé Auto, denní světlo, zataženo, žárovka, zářivka,manuální nastavení
Měření expozice celoplošné (256 segmentů), se zdůrazněným středem, bodové
Kompenzace expozice +/- 2 EV po 1/3 EV
Expoziční bracketing +/- 0,5 EV
Rozsah časů expozice 1/2000 až 30 s
ISO Auto, 64, 100, 200, 400, 800, 1600
Dosah blesku 0,2 m – 5m (W); 0,15 – 2,9 m (T)
Režimy blesku vypnuto, vynucený blesk, doplňkový blesk, auto, redukce červených očí
Možná rozlišení 3264×2448, 2592×1994, 2048×1536, 1280×960640×480
Typy souborů TIFF, JPG
I/O DC, A/V, USB 2.0

Doba nahrání snímků v nejvyšší kvalitě TIFF resp. JPG do interní paměti je 22 resp 7 vteřin. Při ukládání do TIFFu nelze s aparátem provádět žádnou akci. V případě použití komprese JPG je však možné exponovat přibližně každé dvě vteřiny do zaplnění karty, data se totiž průběžně přesouvají z „mezipaměti“. Start aparátu je standardně rychlý – cca 1 s. První snímek jste schopní exponovat do 3 sekund, za skvělých podmínek do 1,5 s. Časy mezi expozicí a stiskem spouště jsou standardně na hranici měřitelnosti a v zásadě odpovídají modelům Rx. S rychlostí ostření je to již horší. O tom se dočtete dále.

Možné příslušenství

Síťový adaptér AC-4a, set dobíjecí baterie a nabíječky BS-3, sluneční clona s adaptérem pro uchycení filtrů HA-1, širokoúhlá předsádka DW-4 (na 22 mm), dálkové ovládání CA-1 (kabelová spoušť přes USB konektor). S výjimkou posledně jmenovaného je naleznete na českých stránkách internetového obchodu firmy Ricoh..

Objektiv, CCD, LCD

Začnu od konce: LCD na současné poměry menších rozměrů 1,8" disponuje výborným rozlišením 130 000 bodů. Čitelnost je výborná za všech běžných podmínek. Je použitelný i pro manuální ostření, kterým aparát disponuje. Rozměry čipu, jak je u Ricohu zvykem, výrobce neuvádí. Efektivní rozlišení 8,24 Mpx je v současnosti vysoký nadstandard. Objektiv má ohniskovou vzdálenost od velmi příjemných 28 mm (opět standard u této značky) do 85 mm. To se na první pohled může zdát málo, ale když přihlédneme k rozlišení a možným výřezům, tak to jistě postačí. Ostření je zajišťováno shodně s ostatními modely –systém pasivního ostření spolupracující s ostřením TTL na CCD. Oba současně jsou používány v normálním režimu, v Makrorežimu jen TTL. Nicméně právě u tohoto modelu, především v režimu Makro, je ostření slyšitelné až nepříjemně. Schopnost zaostření je subjektivně na nižší úrovni, než u modelu R2 či R1(v). Omyly v zaostření jsou přibližně stejně četné. Co mě zarazilo, byl fakt, že v režimu Makro aparát zaostřil častěji ( i když pomaleji), než v režimu normálním. Potvrzují to ostré fotografie velmi temných míst, kam v normálním režimu zaostřit ani nešlo (vzdálenost kolem dvou metrů). Příčinu neznám. Rychlost zaostření rapidně klesá s kvalitou osvětlení a subjektivně je opět horší než u modelů Rx. Zaostření signalizuje zelený záměrný kříž uprostřed LCD (stejně jako u modelů R1, R1v). Osobně mi nevyhovuje, že expozici aparát přestane měřit jakmile namáčknete spoušť (začne ostřit). V případě rychlých změn scény a okamžitého namáčknutí spouště je expozice nepředvídatelná. Je třeba „dát aparátu čas“ nejprve změřit expozici. Toto je však vlastnost nikoliv vada.

Tělo fotoaparátu

Aparát je prakticky shodný s modelem GX, představeným v květnu 2004. Udávané rozměry 114 mm x 29 mm x 58 mm jsou ale poněkud zavádějící. Jde totiž o rozměry kvádru, který „se vejde“ do GX8. Vnější rozměry včetně gripu, objektivu a sáněk na externí blesk jsou 115 mm x 45 mm x 67 mm. Hmotnost bez baterie je 205 gramů. Tělo je z hliníku, materiál gripu je plastový. Z kovu je také závit kolem objektivu, který slouží k připojení příslušenství.

Na horní straně najdeme sáňky pro blesk, který se připojuje pouze pomocí středového kontaktu. Dále hlavní otočný volič funkcí, nastavovací kolečko potřebné v manuálním režimu a nezbytná spoušť.

Pravý bok je tvořen neobvyklým krytem SD karty a baterií. Má dvě polohy – první, kdy lze manipulovat s kartou a nemá to vliv na zapojení aparátu a druhou, kdy se rozpojí kontakty baterií. Tady bych zdůraznil nutnost „osahání si“ aparátu před případnou koupí, protože já osobně jsem si při manipulaci s hlavním voličem kryt neustále vysouval. Manželka tento problém však neměla. Rozdíl byl v místě, kde se dlaň opírala o přístroj.

Na levé straně najdete nezakryté konektory USB a AV-OUT. Na dolní je plastový stativový závit a pod gripem reproduktor.

Na přední straně najdeme vestavěný blesk, senzory pasivního zaostřování, hledáček a samozřejmě objektiv. Dole vedle něj je umístěný mikrofon.

Zadní straně dominuje LCD, nad ním průhledový hledáček se stavovými diodami. Vpravo sloupec ovládacích tlačítek v pořadí POWER, ADJ., MENU,Samospou­šť(resp. mazání) a posledním je tlačítko DISP. Spřažená navigační tlačítka mají potřebné funkce – volbu makrorežimu, režimu blesku, náhled na poslední snímek. Tlačítko „nahoru“ je funkční pouze při navigaci v Menu a při volbě času v manuálním režimu. Kolébkový přepínač ovládání zoomu je řešen tradičně a umožňuje velmi dobré nastavení šíře záběru.

Napájení a výdrž

Fotoaparát je napájen dvěma AA články. Lze zakoupit i set dobíjecí baterie s nabíječkou. Počet mnou exponovaných fotografií v sekvenčním režimu s vynuceným bleskem, zapnutým LCD, v nejvyšším rozlišení a normální kvalitě komprese, naleznete v následující tabulce. Použil jsem NiMH baterie s kapacitou 2100mAh. Celková doba testu je včetně provozních pauz, kdy aparát nefotil, ale LCD bylo zapnuté.

Interval Počet fotografií Doba provozu fotoaparátu
30 s 310 fotografií 2 h 40 minut
10 sekund 590 fotografií Přibližně 2,5 hodiny

Ukazatel stavu nabití ukáže včas, že je třeba připravit baterie náhradní. Výdrž baterií je výborná, přesto bych doporučil mít v záloze náhradní sadu. Ideální je přikoupit sadu nabíječka a dobíjecího akumulátoru. U modelu R2 byl totiž rozdíl mezi AA NiMH a akumulátorem velký.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram