FotoInspirace, 1.díl - Digitální IR fotografie

Zaujaly vás v naší FotoGalerii infračervené fotografie a chtěli byste to taky zkusit? Nemáte s tímto žánrem doposud žádnou zkušenost? Pokud je vaší odpovědí ano, tak právě vám je určen tento článek. Pokusím se vám v něm nastínit základy infračervené digitální fotografie tak, aby se snadno k jejím základům dostal i úplný začátečník. Součástí článku jsou samozřejmě i praktické ukázky a osobní zkušenosti a finty z praxe. Takže pokud vás toto téma zaujalo, tak jdeme na to!

Úvod

Obrázek 1

Proč přicházím s tímto článkem právě teď? Na to je snadná odpověď – pro infračervenou digitální fotografii jsou ideální slunečné dny a také roční období, kdy je všude kolem nás dostatek zeleně. A toto období právě nastává, takže je také ideální čas se do digitální infračervené fotografie pustit. Tímto způsobem lze samozřejmě fotografovat cokoli a v kteroukoli roční dobu. Nejpůsobivější jsou klasické krajinky s dostatkem zeleně, oblohy a případně vodní hladiny. Listová zeleň totiž infračervené světlo dosti výrazně odráží, kdežto obloha a vodní hladina naopak pohlcuje. Kombinací pak vznikají zajímavé a kontrastní fotografie. Nejlepším zdrojem infračerveného záření je slunce, a proto jsou ideální letní parné dny, kdy lze výborně infračerveně fotografovat i v pravé poledne. Tedy v dobu, kdy na klasickou fotografii není právě ideální čas.

Již nadpis článku zdůrazňuje, že se budeme zabývat digitální infračervenou fotografií. Samozřejmě existuje i klasická infračervená fotografie s použitím speciálních filmů, ale to je trošku jiný šálek kávy a spíše téma na zvláštní samostatný článek. Nechci míchat tato dvě témata dohromady, a proto se budu věnovat pouze digitální části. Ta má navíc oproti té klasické spoustu výhod a to především pro úplné začátečníky, kterým je tento článek určen.

Obrázek 2 Obrázek 3
Obrázek 4

Co budeme tedy potřebovat? Především je to samotný digitální fotoaparát. O vhodných typech se zmíním v samostatné kapitole. Dále se neobejdeme bez speciálního infračerveného filtru a zcela nezbytnou součástí výbavy je i pevný stativ, protože při fotografování se budeme pohybovat v oblasti poměrně dlouhých expozičních časů. Můžeme dosáhnout (a většinou dosahujeme) tak dlouhých expozic, že nám nepomůže ani žádný stabilizátor obrazu. Vhodným a velmi užitečným doplňkem nám může být i dálkové ovládání fotoaparátu. To může být jak kabelové, tak bezdrátové. Pokud ho nemáme, tak si jistě ve většině případů vystačíme i se samospouští. A nesmíme zapomenout ani na sluneční clonu objektivu. Ta je u digitální infračervené fotografie také velmi důležitá – při fotografování vždy dávejte velký pozor, aby vám nesvítilo přímé slunce na přední čočku objektivu a to nejen kvůli možným nežádoucím reflexům, ale i kvůli možnosti poškození snímacího čipu. A rozhodně NIKDY nefotografujte s infračerveným filtrem takovou kompozici, kdy by bylo slunce v přímém záběru. V tom případě by poškození snímacího čipu bylo velmi pravděpodobné. IR (nadále již budu používat pouze tuto zkratku místo dlouhého infračervený) filtr je natolik tmavý, že zadrží většinu viditelného světla a je tak nutno exponovat delšími časy. IR záření napřímo ze slunce je natolik silné, že při těchto časech by došlo doslova k vypálení jednotlivých pixelů na čipu.

Vhodné přístroje

Obrázek 5

Bohužel ne všechny digitální fotoaparáty jsou pro IR fotografii optimální. Dost záleží na použitém typu snímače. Není to vždy pravidlem ale většinou jsou CCD čipy vhodnější jak CMOS. Dost také záleží na použitém ochranném filtru, který je umístěn před každým čipem uvnitř fotoaparátu a je tak v podstatě jeho pevnou součástí. Tento filtr právě intenzivně tlumí IR záření, protože čipy jsou na něj poměrně velmi citlivé. Ideální by tak bylo fotoaparát rozebrat a tento filtr odstranit úplně, čímž by byl zase nepoužitelný pro běžnou fotografii. Existují dokonce aparáty, které umí tento filtr mechanicky odklopit. Jsou to například některé kompaktní přístroje značky Sony. Canon dokonce vyrábí i speciální verzi populární zrcadlovky EOS 20D s označením 20Da (na českém trhu ale zatím bohužel není k dispozici), která tento filtr nemá vůbec a je tak určena především pro IR a astrofotografii (viz ukázkový snímek č.6).

Obrázek 6

My však budeme vycházet z předpokladu, že použijme standardní digitální fotoaparát. To, jak moc je či není vhodný, se odhaduje jen velmi těžko. Existují na to různé finty, například vyfotografování přední části dálkového ovladače k televizoru (či jinému spotřebiči) se stlačeným libovolným tlačítkem. Dálkové ovladače vyzařují IR a pokud se toto objeví na fotografii, tak se dle jeho intenzity dá odhadnout, jak moc je či není přístroj vhodný. Zcela spolehlivě to však prověří až praxe. O něco vhodnější bývají zrcadlovky než kompaktní přístroje. U zrcadlovek však může mít na výsledek vliv i typ použitého objektivu, takže většinou je to tak trošku sázka do loterie – i když obecně lze říci, že většina digitálních aparátů JE vhodná pro IR fotografii, i když některé více a některé méně.

Filtry

Kromě samotného fotoaparátu je další nezbytností infračervený filtr. IR filtry bohužel patří v nabídkách výrobců filtrů spíše k těm dražším, někdy i nejdražším. Existují však levnější alternativy a náhrady. Vezměme to pěkně po pořádku. Ideální variantou je klasický originální skleněný IR filtr v kovové kulaté obroučce příslušného průměru a závitu. To je však varianta nejdražší. Navíc se tyto filtry neprodávají běžně, a tak je většinou potřeba je předem objednat. Na jejich dodávku můžeme pak čekat až několik týdnů. K nejkvalitnějším filtrům patří například filtry od firmy B+W (viz ukázkový snímek č.7). Ty jsou však také z kategorie těch dražších. Pokud pro svůj objektiv potřebujeme větší průměr, tak za takový filtr zaplatíme i přes 3.000,– Kč. Je to ovšem také varianta nejkvalitnější a pokud to s IR fotografií myslíme opravdu vážně, tak se investice vyplatí. Volit lze i levnější značky, s jejichž výběrem vám jistě poradí každý solidní fotoobchod.

Obrázek 7 Obrázek 8

Originálních IR filtrů je také několik různých typů. Jejich podrobný seznam, popis principu funkce a ukázky by zabraly samostatný článek, a tak vás s tím nebudu zatěžovat a uvedu jen dva nejobvyklejší typy z modelové řady firmy B+W. Jedná se o filtry s označením 092 a 093. Již na první pohled je 093 mnohem tmavší než 092. Je to proto, že 092 propouští kromě IR záření i část viditelného spektra světla. To má za následek, že expozice nejsou extrémně dlouhé a hlavně to, že výsledné snímky obsahují mnohem více polotónů. Na druhou stranu jsou to snímky mnohem méně kontrastní. Filtr 093 je o poznání účinnější a propouští z viditelného spektra světla jen naprosté minimum (téměř nic). Expozice se tak značně prodlužují, snímky obsahují méně polotónů, ale výsledek je o poznání kontrastnější. Hrubé srovnání použití obou filtrů je na ukázce č.9, kde je efekt zřetelný především na obloze (pro pořádek jen dodám, že to sice zdánlivě vypadá, že u snímku s filtrem 092 už žádné mraky ani nejsou, ale oba snímky jsou skutečně pořízené ve stejný okamžik, při stejné obloze – časový posun mezi nimi je jen cca 3 minuty). To však bývá většinou spíše při větší oblačnosti, při jasné či polojasné obloze s dostatkem slunečního světla je rozdíl mnohem menší. A pokud váháte, který z filtrů si do své fotovýbavy pořídit, tak doporučuji spíše verzi 092 a to především kvůli kratším expozičním časům. To značně usnadňuje práci (i když i tento filtr prodlužuje expozici cca 20 až 40×) a nižší kontrast se dá dotáhnout až úpravou v počítači.

Obrázek 9

Levnější variantou může být IR filtr od firmy Cokin (katalogové označení 89 B) – viz ukázkový snímek č.8. Jedná se o plastový filtr obdélníkového tvaru, který se zasouvá do speciálního držáku. Výhodou je podstatně nižší cena než u klasického kulatého skleněného filtru (prodává se za cenu cca do 700,– Kč) při zachování velmi solidní kvality. Nevýhodou je plastové provedení a také nutnost zakoupení speciálního držáku a redukčního kroužku (pokud je již nemáte k jiným filtrům této značky), bez nichž nelze filtr na aparát nainstalovat. Další nevýhodou je, že i s držákem hrozí průnik parazitního světla do objektivu, což je nutno opět řešit – buď originální nebo podomácky vyrobenou clonou. Vymyslel jsem na to ale jinou, mnohem levnější a efektivnější fintu. Stačí zajít do bazaru a koupit jakýkoli co nejlacinější (klidně i poškozený či jen samotnou obroučku) filtr potřebného průměru. Pak si nechat u sklenáře Cokin seříznout do kulata a nahradit jím sklo v bazarovém filtru. Toto řešení má několik výhod. Pokud už držák a redukční kroužek nemáte, tak není nutno je kupovat a vyjde to celé mnohem levněji. Podstatnější a praktickou výhodou je eliminace vniku parazitního světla do objektivu, což je jinak při použití klasického systému Cokin někdy dost problém a to především právě u IR fotografie, kde se i za slunečného dne můžeme dostat s expozičními časy až do řádu jednotek vteřin. Pak stačí i velmi malý průnik běžného světla na to, aby v záběru vznikly nežádoucí reflexy či závoj.

Obrázek 10

Úplně nejlevnější variantou je místo filtru použít vyvolaný, ale neexponovaný diafilm. Ten má totiž podobné vlastnosti jako IR filtr. Tato varianta je již velmi na úkor kvality. Je to spíš jen finta na vyzkoušení, zda je aparát pro IR fotografii vhodný či na natrénování celého procesu před investicí do drahého originálního filtru. Výsledné snímky jsou totiž už výrazněji neostré, a tak se tento způsob dá prakticky využít snad jen na fotografie 10×15cm případně pro webové galerie, kde se zmenšením a dostatečným doostřením dá snímek zachránit. Jako ukázka nám poslouží snímek č.10, který byl pořízen kompaktním aparátem Nikon Coolpix 4500 a filtrem vyrobeným z vyvolaného, ale neexponovaného diafilmu Fuji Velvia 50. Pokud vám však budou fotografie na web či jen malého formátu stačit, tak si tímto způsobem můžete filtr vyrobit v podstatě zadarmo a kromě ostrosti je výsledek v podstatě stejný, jako s originálním filtrem. Stačí poprosit v některém minilabu, aby vám věnovali odstřižky z nevyužité zaváděcí či koncové části diafilmů. Výhodu mají majitelé kompaktů, které mají většinou malý průměr objektivu a bude jim v pohodě stačit i odstřižek z kinofilmu. Majitelé zrcadlovek již budou muset sehnat spíše svitkový film. A pokud má váš objektiv příliš velký průměr i při použití svitkového diafilmu, tak se takto vyrobený filtr dá u některých objektivů a zrcadlovek instalovat i zezadu – mezi objektiv a tělo.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.06.2005 10:03

    MaSka: Plny souhlas, nejde jen o vysledek ale i o samotne poteseni z prace. Co se tyce toho Cokinu do obroucky, tak bych spise doporucil nechat to udelat u ocniho optika nebo alespon u sklenare, sam bych si na to asi netroufnul ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.06.2005 10:05

    blondyn: Bohuzel s temi casy je to problem. A neni ani tak casty u oblacku, jako spise u pohybujiciho se listi na stromech ci stebel travy. I toto je duvod, proc si vzdy udelat nekolik variant jednoho snimku ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.06.2005 10:10

    nomarski: Dik za upozorneni ale priznam se, ze ani nevim, zda je spravne "by jste" nebo "byste", spis se priklanim k prvni variante, kterou schvaluje i kontrola pravopisu v textovem editoru.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.06.2005 10:19

    PavelB: Asi jsi necetl pozorne - ta finta s ovladacem neni zadna novinka a je popsana i v tomto clanku. ;o)) A onen zmineny filtr maji VSECHNY digitalni aparaty, jen se lisi jejich ucinnost a to i v ramci jedne znacky. U kompaktu se to velmi lisi u jednotlivych modelu ale pokud se budeme bavit o zrcadlovkach, tak prave treba Nikon D70 pouziva filtr pomerne slaby a tak je tento aparat prave velmi vhodny ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    15.06.2005 10:23

    Ilja, peer, basista i ostatni: Diky moc !

  • Helena Macenauerová
    Helena Macenauerová
    15.06.2005 15:37

    To Nomarski: Spravne je byste....korekturu samozrejme provadime, ale i tak se nekdy chybka vloudi..dekujeme za upozorneni a hned opravime :)

  • Petr Klíma
    Petr Klíma
    15.06.2005 21:05

    To Kapsa: Jasne, vzdyt tohle ani neni Tvym hlavnim ukolem, Ty jsi tu pres namety a clanek je kusem dobre odvedene fotograficke prace!

    To Helena: Jsem zvedav, kdy budu oznacen za rypala :o) Kdyz uz jsme v tom opravovani: uplne posledni veta - me/mne + jeste jedno by jste/byste v cervenem odstavci kousek nad tim. Ja proste trpim uchylkou, ze kouknu a vidim chybu. A tyhle tri me zrovna prastily do oci, cele jsem to necetl. (Klidne pak tento komentar smazte :o)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    16.06.2005 07:43

    nomarski: Nejsi rejpal, to jen proste nic neni dokonale a v cele redakci bohuzel nemame zadneho skutecneho jazykoveho odbornika. Slo by to sice mozna nekomu napred posilat ale osobne radeji prekousnu nejakou tu pravopisnou chybku jako dan za to, ze je to bez zpozdeni na webu ....

  • Teku
    Teku
    19.06.2005 12:05

    Zaujímavý članok, prekvapila ma citlivosť snímača fotoaparátu na IČ časť svetla. Nakoľko má táto zložka svetla iný index lomu v optike fotoaparátu obávam sa,že možem, ak nie je odfiltrovná spôsobovať neostrosť alebo vyšší šum. Bol by som rád keby sa niekto, kto sa to ovláda zaujal stanovisko aj k tejto téme.Existujú aj nejké filtre na odstránenie tejto zložky žiarenia?
    Ďakujem.

  • Petr Koritina
    Petr Koritina
    19.06.2005 21:18

    Jako fyzikář si dovolím několik poznámek, které se opírají o odborný úsudek nikoli tedy znalost. Máte naprostou pravdu, ale - když uvážíte rozdíl v délce expozice pro světlo (což je standardní pojem pro viditelné záření) a IF, tak je to asi stejné, jako se ptát, zda na fotografii nebe exponovaného v poledne nebudou náhodou vidět hvězdy. Jsou tam, ale přesvícené a v daném místě, kde skutečně jsou, rozhodně nijak ke zvýšení expozice nepřispějí. Principielně IF záření "vidí" čip mnohem hůře, a proto se uvedené vady prostě reálně nemohou projevit. nakolik se ale mohou projevit při dlouhých časek při použití ND filtru(ů) by bylo asi věcí (zbytečného ?) zkoumání. Zkuste to a dejte nám pod článek někdo vědět.

  • Juraj Macko
    Juraj Macko
    21.06.2005 12:00

    ...perfekt, idem kúpiť IR filter....:-)

  • zrusen
    zrusen
    21.06.2005 21:26

    ... jedna vec mne zarazi, a to informace ze pro IR zareni se zaostruje jinak, nez pro bezne. Existuje nejake info o tom jaky je rozdil v bodech, nejaka stupnice? Na objektivu stupnici pro IR nevim, a s nasazenym filtrem je samozrejme videt uplne prd...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.06.2005 08:47

    Jan: Na starsich objektivech skutecne byvala ryska pro ostreni v IR spektru. Ostri se o kousek bliz nez normalne ale rozdil je pomerne maly a pri foceni krajiny se to v pohode vejde do hloubky otrosti, staci zaclonit na f/5,6 nebo vic. Je to dano jinou vlnovou delkou IR zareni ....

  • Michal MARKO
    Michal MARKO
    22.06.2005 11:27

    super :) Ir filtre pojdu na dračku po tomto článku :)))

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    22.06.2005 11:53

    k3xtd: Ja myslim, ze ani ne - vzhledem k tomu, jak desne jsou drahy .... ;o))

  • Vláďa Plicka
    Vláďa Plicka
    23.06.2005 11:37

    Výbornej článek Michale.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    23.06.2005 12:21

    Cipís: Dík !

  • Teku
    Teku
    25.06.2005 07:28

    Petrkor, ďakujem za odpoveď, rozdiel v intenzite IR som do bral úvahy. Znepokojila ma veľká viditeľnosť IR lúča z diaľkového ovládania televízie. Pri fotení cez IR filter automatika zaostrenie určite zvládne, ale pri fotografovaní v normánych podmienkach by som túto zložku radšej odfiltroval. Pri zhoršených svetelných podmienkach, keď fotoaparát nastaví ISO 400 a časy vychádzajú na použitie statívu by asi stálo za to použiť takýto filter. Veď toho šumu je aj tak dosť. Žial nepodarilo sa mi zatiaľ zistiť aký filter použiť.

  • Fotograf 66
    Fotograf 66
    28.06.2005 17:28

    Super ... už sem něco málo o IR fotografii četl a když jsem to viděl poprvý, tak mě to nadchlo. Za týden budu už mít svou první zrcadlovku, takže asi pak zkusím. Už někdo zkusil jak moc na to bude EOS 350D vhodná? O 300D sem čet, že se na to moc nehodí, právě kvůli silnému filtru před čipem.

  • to už je dávno
    to už je dávno
    02.05.2006 23:05

    Tak to přečtu :-) Dík

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (38)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram