Test digitálního fotoaparátu Fuji FinePix F10

Je nový kompakt od Fuji pouze digitálním šperkem nebo má navíc? Pokusme se na něj podívat detailněji a odpovědět na tuto i další možné otázky v následujícím testu, ke kterénu nám aparát zapůjčila firma Fuji.

Testovací fotografie

Veškeré fotografie s označením ® obsahují 100% výřezy nebo je k dispozici fotografie v původním rozlišení, ne vždy však v maximálním.

Nejkratší ohnisko Nejdelší ohnisko

Porovnání nejkratšího a nejdelšího ohniska. Všimněte si, že aparát má při nejdelším ohnisku tendenci mírně přeexponovávat.

Makro (R) Makro Makro
Protisvětlo, aberace (R) Děti (R)
Stíny (R)

Závěr aneb Komu je aparát určen

Snad mohu závěrem napsat, že testování a fotografování novým modelem Fuji FinePix F10 přináší z drtivé většiny jen radosti. Majitel bude jistě mnohokrát velmi příjemně překvapen a tato příjemná překvapení s lehkostí válcují možná a dílčí zklamání, která lze odstranit nebo obejít. Nejvíce potěší asi obrovský LCD monitor, rychlost aparátu a opravdu nízká úroveň šumu i při maximálním ISO. Turistům – fotografům bude jistě příjemná výdrž baterií.

Za podstatnější zklamání považuji malou paměťovou kartu v základní výbavě, jen 3násobný zoom a omezenou vládu nad aparátem pokud se týká manuálních funkcí. Aparát si asi nekoupí milovník ultrazoomů, těžko lze tento model s 3násobným zoomem do této kategorie zařadit. Aparát není asi určen také těm pokročilým fotografům, kteří chtějí mít plnou moc nad aparátem a používají často manuální fokus i expozici. Aparát si ale určitě zakoupí ten, kdo chce pořizovat snímky po všech stránkách velmi kvalitní, rychle a ten, kdo nechce trávit dlouhý čas nad různými nastaveními.

Tento digitální šperk umí víc, než na co se tváří a lze jej jen doporučit Vašemu zájmu. V době napsání testu byla obvyklá cena Fuji FinePix F10 12 390 ,– Kč.

Autor článku, stejně jako Fotoaparát.cz děkují tímto zastoupení firmy Fuji za zapůjčení aparátu.

Klady Zápory
rychlost aparátu ve všech směrech 16 MB xD-Picture CardTM
velký LCD monitor velmi omezený manuální režim
výdrž baterie poměrně nízká světelnost objektivu
rozsah ISO
nízká úroveň šumu

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel Vabrousek
    Pavel Vabrousek
    20.06.2005 08:37

    Tak ted uz je jen treba, aby tento cip Fuji zapracoval do nejake EVF "zrcadlovky" typu S7000 a dal tomu rozumnou cenu a skutecne zrcadlovky konecne pociti konkurenci zdola...

  • poutník
    poutník
    20.06.2005 08:48

    Me by spise zajimal test modelu FUJI E550. Ma stejny cip jako F10, objektiv je o neco sirokouhlejsi, zacina na 32,5 a manualne lze nastavovat prakticky vse. Za vyhodu osobne povazuji i napajeni AA clanky.

  • Michal Kadlec
    Michal Kadlec
    20.06.2005 13:42

    Bohužel, E550 má starší generaci čipu - max. ISO 800 a šumí trochu víc, to je ale u F10 vykoupeno brutální NR , při ISO 1600 je ztráta kresby dost velká. Ovšem na tak malej čip je to i tak sqělej výsledek.

  • Radek Fišer 1
    Radek Fišer 1
    Autor
    20.06.2005 14:06

    souhlasím s Kadlosem, že ztráta kresby, především ve středních tónech je markantní, ovšem, když si vezmeme, že ilustrační foto je pořízeno na vzdálenost cca 60 m a v úhlu a SPZky jsou výborně čitelné....na druhou stranu, kdo bude fotit na 1600 ISO? Leda špion (mírně přeháním:-)

  • hs
    hs
    15.07.2005 07:48

    no pokud chcete vědět kdy se dá využít ISO 1600 tak koukněte na samply zde - http://www.dpreview.com/gallery/?gallery=fujifilmf10_samples/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram