Test digitálního fotoaparátu Fuji FinePix F10

Je nový kompakt od Fuji pouze digitálním šperkem nebo má navíc? Pokusme se na něj podívat detailněji a odpovědět na tuto i další možné otázky v následujícím testu, ke kterénu nám aparát zapůjčila firma Fuji.

Objektiv je Fujinon, s pouze 3násobným zoomem a ohnisky 36 – 108 mm s přepočtem na ohniska analogových aparátů. Světelnost je 2,8 – 5 a maximální clona 8. Světelnost je tedy poměrně nízká a odpovídá spíše kompaktním aparátů o třídu níže. V normálním či základním režimu snímání zaostříte od 60 cm, makro pak již od 7,5 cm na nejnižším ohnisku (při maximálním zoomu od 30 cm). Snímky mají podle mého názoru dobrou kresebnost, nevinětují a soudkovitost je na velmi nízké úrovni, což opět dokládám testovacím snímkem. Měření světla je TTL 64-zonové, lze si vybrat mezi průměrem, bodovým nebo multisegmentovým měřením světla. Rychlost závěrky je od 1/2000 do 3 sekund (pouze v některých režimech).

Soudkovitost

Jistým zklamáním pro mne byla malá možnost ovlivnit konečnou podobu snímku. Aparát fotí v automatickém režimu a nenechá si do něho příliš povídat. Na otočném voliči na horní hraně je sice značka M, kterou jsem považoval za manuální nastavení expozice, ovšem chyba lávky. Jedná se o programovou automatiku, u jiných aparátů známou pod písmenem „P“. Při nastavení do této polohy máte možnost ovládat nastavení expozice (rozsah EV je od –2 do +2), fotometrii (viz. výše), vyvážení bílé (8 možností, včetně manuálního nastavení bílé) a režim autofokusu (se zvýrazněným středem, multi a průběžný autofokus pro rychle se pohybující objekty). Režimy fotografování jsou kromě automatiky a programové automatiky dále rozšířeny o portrét, krajina, sport, noční scény, dlouhá expozice a přirozené světlo. Dlouhá expozice rozšíří možnost fotografování až na 12 sec. Přirozené světlo blokuje blesk, zvýší ISO a zkrátí rychlost závěrky v situacích, kdy nechceme nebo nemůžeme použít blesk. Nepříjemné je, že nastavení scénických režimů se odehrává v menu, není možné je nastavit např. pouhým otočením kolečka.

Aparát umožňuje kontinuální snímání dvěma způsoby (režimy): sekvenční fotografování 3 kvalitních snímků nebo 3 posledních snímků. V tomto režimu bude aparát snímat rychlostí 2,3 snímky za sekundu. Druhou možností je snímání po celou dobu držení spouště. Takto exponujete až 40 snímků rychlostí 0,9 snímku za sekundu v rozlišení normal. Pokud se týká barevných režimů snímání, je možno volit rychle stisknutím tlačítka „F“ mezi černobílým režimem, standardním a opět známým režimem chrome, který zvýrazní barvy (nastaví se saturace a kontrast na vyšší úroveň.

Režim chrome ČB režim

Náběh aparátu ze „studena“ je velmi rychlý, aparát je připraven k akci za dobu kolem 1 sec. První snímek exponuje za dalších 0,5 sec. Další snímek je možné exponovat za 1,7 sec. Při největším rozlišení a nejmenší možné kompresi získáme snímky o velikosti přibližně 2,5 MB. Tak velkých snímků se nám vejde na 16 MB xD-Picture CardTM ze základního balení slabých 6. Myslím, že u takového aparátu by bylo vhodnější přiložit paměťovou kartu větší, 16 MB je opravdu žalostně málo a zákazník je tak nucen okamžitě přikoupit kartu druhou.

Videosekvence je omezena pouze velikostí paměťové karty. Lze pořídit záznam se zvukem (WAV formát) v rozlišení 640×480 bodů nebo 320×240 bodů rychlostí 30 snímků/ sekundu. Maximální doba záznamu se podle výrobce pohybuje okolo 30 min při vložení 1 GB karty a horší kvalitě záznamu.

Pohyb v Menu není příliš intuitivní a šťastný nový majitel bude nejspíše nějakou dobu tápat kde a co. Je to ovšem jen otázka času.

V režimu prohlížení lze provádět standardní operace (např. slideshow, zvětšování a otáčení snímků), za nadstandardní pak považuji například ořez snímku, nastavení objednávky tisku a její uložení přímo na paměťovou kartu či nastavení času v jiném časovém pásmu. Ke každé fotografii lze přiřadit až 30 sec zvukový záznam (formát WAVE). Aparát podporuje přímý tisk snímků Pict Bridge.

Kromě aparátu si s sebou přinesete domů baterii, 16 MB xD-Picture CardTM, řemínek, síťový zdroj, A/V kabel, USB kabel, konektorový adaptér a CD-ROM se software pro FinePix CX.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Pavel Vabrousek
    Pavel Vabrousek
    20.06.2005 08:37

    Tak ted uz je jen treba, aby tento cip Fuji zapracoval do nejake EVF "zrcadlovky" typu S7000 a dal tomu rozumnou cenu a skutecne zrcadlovky konecne pociti konkurenci zdola...

  • poutník
    poutník
    20.06.2005 08:48

    Me by spise zajimal test modelu FUJI E550. Ma stejny cip jako F10, objektiv je o neco sirokouhlejsi, zacina na 32,5 a manualne lze nastavovat prakticky vse. Za vyhodu osobne povazuji i napajeni AA clanky.

  • Michal Kadlec
    Michal Kadlec
    20.06.2005 13:42

    Bohužel, E550 má starší generaci čipu - max. ISO 800 a šumí trochu víc, to je ale u F10 vykoupeno brutální NR , při ISO 1600 je ztráta kresby dost velká. Ovšem na tak malej čip je to i tak sqělej výsledek.

  • Radek Fišer 1
    Radek Fišer 1
    Autor
    20.06.2005 14:06

    souhlasím s Kadlosem, že ztráta kresby, především ve středních tónech je markantní, ovšem, když si vezmeme, že ilustrační foto je pořízeno na vzdálenost cca 60 m a v úhlu a SPZky jsou výborně čitelné....na druhou stranu, kdo bude fotit na 1600 ISO? Leda špion (mírně přeháním:-)

  • hs
    hs
    15.07.2005 07:48

    no pokud chcete vědět kdy se dá využít ISO 1600 tak koukněte na samply zde - http://www.dpreview.com/gallery/?gallery=fujifilmf10_samples/

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (5)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram