Test digitální zrcadlovky Pentax *ist DS

Zrcadlovky Pentax byly mezi českými fotografy legendou. Výborná a relativně levná optika, kvalitně vyrobené, robustní tělo. Podívejme se, zda svojí pověsti dostojí i v digitálním provedení. Pentax *ist DS se prezentuje jako jedna z nejmenších digitálních zrcadlovek s výměnnými objektivy na trhu. Cena těla se v současné době pohybuje kolem hranice 25 tisíc Kč, v setu s novým základním zoomem 18-55 pak kolem 28 tisíc Kč.

Zpětné přehrání snímků

Zpětné přehrání snímků spustíme tlačítkem se symbolem přehrávání. Náběh prvního snímku je rychlý, stejně jako jeho zvětšení při prohlížení (až 12×). Obrázky na velkém 2“ displeji jsou ostré, jasné a lze na nich dobře posoudit barvu a ostrost. Pro kontrolu expozice je možné zapnout funkci histogramu tlačítkem Info, druhým stiskem tohoto tlačítka se obrázek zmenší a objeví se všechny parametry, za kterých byl pořízen. Mezi obrázky se pohybujeme křížovým voličem, zvětšení dosáhneme otáčením multifunkčního ozubeného kolečka doprava. Otočíme-li ze základní polohy doleva, zobrazí se nám 9 malých náhledů. Mazání snímků je též velmi jednoduché. Jedním stiskem tl. “koš“ navolíme režim mazání jednoho snímku, dvěma stisky pak mazání všech nezamčených snímků. Operaci dokončíme zvolením OK a potvrzením.

Menu – To má i u přehrávání dvě úrovně. Tl. Fn se dostaneme do první úrovně, ve které můžeme snímky tisknout, vytvářet Slide-show a také je můžeme dále editovat redukcí barevné stupnice na černobílou a na sepiové tóny, funkcí Soft, imitující zvlášť měkký objektiv a funkcí Slim, při níž snímek protahujeme do délky, nebo do šířky. Po každé změně se uloží změněný snímek jako další v pořadí. V další úrovni, do které se dostaneme přes Tl. „menu“ můžeme obrázky otáčet a dělat s nimi ostatní běžné operace. Je zde také formátování SD karty.

Ovládání funkcí fotoaparátu (SETUP)

Ovládání režimů snímání a zpětného přehrání je již dostatečně popsáno v předchozích odstavcích. V setupu lze již tradičně nastavit čas, svítivost monitoru a jeden z 10-ti jazyků (ne češtinu), ale i časové pásmo, číslování snímků, nastavení USB, normu NTSC nebo PAL, auto-vypínání fotoaparátu (1–30 min, bez vypínání), resetování setup nastavení a pro zrcadlovku nezbytné sklopení zrcadla pro čištění čipu. Z dalších funkcí stojí za pozornost volitelné vyskakování vestavěného blesku, vypínání AF při dálkovém ovládání, nastavení standardního zvětšení při prohlížení. Jsou zde ještě funkce, které umožňují spolupráci *ist DS se staršími objektivy a používání jejich mechanických clonových kroužků. K těmto funkcím mám malou výhradu. Kdo bude chtít sadu starších objektivů používat, musí téměř po každé výměně do Menu a tyto funkce přestavět.

Výkony (provozní časy)

Údaje jsou zaokrouhlené vypočtené průměry z 10-ti měření. Po zapnutí udělá Pentax *ist DS první snímek za 1,25 sec. Bez předchozího zaostření je snímek hotový za 0,89 sec. S nastavenými hodnotami (s namáčklou spouští) není zpoždění v mých podmínkách měřitelné. Při sérii snímků je prodleva mezi snímky 0,45 sec. Prohlížení snímků má při nejvyšším rozlišení snímků prodlevu až 0,1sec.

Kvalita obrazu

Optika je dobrá, osvědčený čip také, ostatní záleží na zpracování obrazu. Při nastavení přirozených barev bez úprav se jevil obraz měkčí, s nižším kontrastem, ale bez problémů šel doostřit v editoru bez nežádoucích efektů. Pentax *ist DS pracuje s doostřováním obrazu opravdu velmi opatrně, o to je příjemnější práce se snímky v editoru, kde můžeme míru doostření sami regulovat. Podání barev snímku bylo přirozené, jemné odstíny byly dobře vyjádřeny. Podání neostrých částí snímku bylo příjemné. Při nastavení živějšího zobrazení s doostřením dostaneme dobré fotografie vhodné např. pro přímý tisk. Podstatné zlepšení obrazu nastane při použití formátu RAW, který můžeme dále upravit v dodávaném programu PENTAX Photo Laboratory. Mile mne překvapil šum použitého čipu. Viditelný byl až od 800 ISO, ale o rušení obrazu můžeme s rezervou mluvit až u 3200 ISO. A to především na tmavých plochách – na světlých se musí šum opravdu hledat. K přesvícení světlých partií snímku docházelo jen zcela výjimečně. V protisvětle byly dobře prokreslené i stinné partie snímku, odrazy světla byly velmi dobře potlačeny. Barevná aberace se objevila pouze na širokoúhlém konci použitého objektivu a to jen v rozích snímku. Zkreslení objektivu bylo při krátkém ohnisku viditelně soudkovité, při dlouhém ohnisku téměř neznatelně poduškovité.

Pentax *ist DS 18mm Pentax *ist DS 55mm
Pentax *ist DS ISO Pentax *ist DS Šum Pentax *ist DS Šum + NR
Pentax *ist DS Kontrast Pentax *ist DS Sytost
Pentax *ist DS Aberace Pentax *ist DS Ostrost

Příslušenství

Pentax *ist DS balení

K tělu Pentax *ist DS firma dodává: Kabelovou spoušť CS-205, Pouzdro O-CC10, Dálkové ovládání a Síťový adaptér K-AC10E. Hlavní váha příslušenství *ist DS však spočívá na bajonetovém uchycení PENTAX KAF. Bajonet *ist DS spolu s nastavením fotoaparátu v menu je schopný s různým stupněm spolupráce přijmout všechny objektivy a příslušenství s bajonety PENTAX K, KA, KAF, KAF2. Přes redukci pak objektivy a příslušenství se závitem M42, Pentax 645 a Pentax 67. Škoda, že není dodáván kryt monitoru.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Kolbiš
    Kolbiš
    09.06.2005 06:57

    Pro Kapsa: Jasně. Vím, že Pentax je dobrá značka. Já tím chtěl naznačit, že nesleduji jeho vývoj a tak se nevyznám v jeho typech a podobně. Ta nápadná podobnost mne zaujala. Dík za info.

  • David Kovář
    David Kovář
    09.06.2005 07:44

    Ten snímek západu slunce je pořízený jako širokoůhlý. To má i ten digitál něco porobného jako Pentax Mz-7? Pokud ano, dá se tato funkce zapnout i při komponování scény, nebo byla fotka upravovaná?

  • Jan Mlcoch
    Jan Mlcoch
    22.06.2005 15:41

    tak jsem si zmineny stroj koupil a musim rict jeden poznatek..u objektivu bez polohy A u kterych se nezatemnuje clona rovnou to bohuzel nemeri...

  • JuraF
    JuraF
    22.06.2005 21:00

    to Stoura:
    ono to meri, ale musis tam dat manual rezim a pred exponovanim zmacknout ten cumbrlik na zamknuti expozice. Fotak si zavre clonu (pokud to jde, tj. objektivy s bajonetem K) a zmeri expozici. Namerene hodnoty zustanou nastavene a hned exponujes. Melo by to teda merit s jakymkoliv pentaxovym objektivem a s redukci i s M42 apod., tam ale musis zavrit clonu manualne a pak merit.

    Doufam, ze Ti to pomuze.

  • Šedák Šedý
    Šedák Šedý
    27.08.2005 21:58

    precti si manual, mozna bude problem take v tom, ze se musi v custom settings nastavit polozka using aperture ring na 2-permitted

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram