Test digitální zrcadlovky Pentax *ist DS

Zrcadlovky Pentax byly mezi českými fotografy legendou. Výborná a relativně levná optika, kvalitně vyrobené, robustní tělo. Podívejme se, zda svojí pověsti dostojí i v digitálním provedení. Pentax *ist DS se prezentuje jako jedna z nejmenších digitálních zrcadlovek s výměnnými objektivy na trhu. Cena těla se v současné době pohybuje kolem hranice 25 tisíc Kč, v setu s novým základním zoomem 18-55 pak kolem 28 tisíc Kč.

CCD čidlo a zpracování obrazu – V těle Pentax *ist DS je použito CCD senzoru od firmy Sony (efektivních 6,1 Mpx), velikosti 23,5 mm x 15,7 mm (3008×2000 pixelů) s meziřádkovým prokladem. Obraz je zpracován buď ve formátu JPEG (8 bit), nebo ve formátu RAW (12 bit). Ve formátu JPEG (Exif 2.2) můžeme zvolit jednu ze tří úrovní komprese. Citlivost lze volit ISO 200, ISO 400, ISO 1600 a ISO 3200 a to i automaticky.

Zaostřování – Se zrcadlovkou Pentax *ist DS je možné pracovat s ručním ostřením a ve světlém hledáčku to jde dobře, nebo s autofokusem. Pentax nazývá tento zaostřovací systém SAFOX VIII AF. Pracuje na bázi TTL fázové detekce s jedenáctibodovým AF a devíti křížovými senzory. Systém poměrně spolehlivě pracuje v rozmezí 0 – 19 EV, v nízkých hladinách osvětlení využívá podpory vestavěného blesku. Volit lze z režimu automatické volby bodu zaostření, ruční volby bodu zaostření a zaostření na střed.

Hledáček

Hledáček a LCD displej – Fixované pentaprizma s čirou a jasnou matnicí s rámečkem AF a překryvným informačním displejem ve stadardu, volitelně matnice dělená AF( AF Split-Image) a AF s měřítkem (AF Scale). Zobrazuje 95% snímaného obrazu. Tak popisuje hledáček výrobce. Na mně působil obraz v hledáčku opravdu velice dobrým dojmem. Byl čistý a dost jasný k použití manuálního zaostřování. V hledáčku jsou uvedeny nejdůležitější informace o snímku (čas, clona, zaostření, překročení nastavené citlivosti ISO) a zobrazují se zde body, na které fotoaparát ostří. Samostatnou kapitolou je TFT barevný LCD monitor velikosti 2“ s rozlišením 220 000 pixelů. Na tomto monitoru lze snímek opravdu zhodnotit a posoudit jeho parametry. Tomu pomáhá až 12-ti násobné zvětšení při prohlížení snímků.

Pentax *ist DS blesk

Vestavěný blesk – je umístěn nad objektivem. Nedoporučuji používat blesk s nasazenou sluneční clonou. Při ohnisku kratším než 45 mm je pak vidět její stín. Směrné číslo uváděné výrobcem je 15,6 pro ISO 200 (pro obvyklé ISO 100 by vycházelo na 11), výsledky mu odpovídají. I když výrobce uvádí pokrytí bleskem od ohniska 28 mm, tak je na bílé stěně pozorovatelný úbytek světla (do 0,5 clonového čísla) v rozích snímku i při ohnisku 80 mm. Se zkracováním ohniska se tento úbytek zvyšuje (při 28 mm až do 1,5 clonového čísla). Vestavěný blesk nabízí funkce předblesku (potlačení červených očí), stálého záblesku, automatického zapnutí blesku, vypnutí blesku. Synchronizace blesku je při čase 1/180 sec. Blesk je též používán jako pomocné světlo pro AF v nízkých hladinách osvětlení, kde sérií záblesků poskytne AF potřebné údaje pro vyhodnocení vzdálenosti.

Pentax *ist DS blesk Pentax *ist DS komplet
Pentax *ist DS blesk 18mm Pentax *ist DS Blesk 55 mm Pentax *ist DS Blesk + sluneční clona 18 mm

Objektiv – Při testu jsem používal objektiv SMC Pentax-DA 1:3,5–5,6 / 18–55 mm AL se závitem filtru 52 mm a bajonetovým úchytem pro příslušenství. Zabírá úhel 76 st. – 29 st. Stavba 12 čoček v 9-ti skupinách s použitím asférických čoček, minimální clonový otvor 22 u 18 mm a 38 u 55 mm. Minimální zaostření od 25 cm v celém rozsahu zoomu, tj max. zvětšení 0,34×. Objektiv má rozměry 68 mm (průměr) x 67,5 mm (délka) a váží 225 g. Čistě mechanicky se ovládá jen zoom, volitelně zaostřování. Clona a ostření jsou řízeny elektronicky z fotoaparátu. Při ostření se pohybuje pouze kroužek na objektivu. Objektiv je dodáván ve zvláštním balení s krytkami obou konců a se sluneční clonou s bajonetem.

Snímací funkce

Fotoaparát zapneme vypínačem na kroužku kolem spouště. Náběh fotoaparátu je velice rychlý, do 0,4 sec je připraven k akci. Při aktivaci je na displeji zobrazena informace o právě zvoleném režimu a nastavených základních funkcích. Zobrazenou volbu můžeme změnit nastavením otočného voliče na jeden z těchto režimů: Fotografování bez blesku, Noční portrét, Sport, Makro, Krajina, Portrét, Standard, Auto, Program, Priorita času, Priorita clony, Manual a B. Motivové programy mají optimalizované nastavení pro danou situaci. Pro vážnější práci jsou určeny Program, Priorita času, Priorita clony, Manual a B, v nichž můžeme do nastavení široce zasahovat. Změny nastavení času, clony a korekcí expozice (po stisknutí příslušného tlačítka) provádíme multifunkčním ozubeným kolečkem pod pomocným displejem. Korekce pro blesk je možné nastavit v menu samostatně. Pro ostření si můžeme zvolit automatický výběr bodu, ruční výběr bodu nebo ostření na střed. Ruční výběr bodu provádíme křížovým voličem a volíme tak jeden z jedenácti možných bodů, na který automatika zaostří. Mně tato ruční volba vyhovovala nejlépe. Ostřit můžeme také zcela mechanicky po přepnutí na manuální ostření. Sympatická je asistence AF automatiky, která pípnutím upozorní na optimální zaostření i při plně manuálním ovládání.

Pentax *ist DS zvýrazněný střed

Expozici můžeme měřit také třemi způsoby: multisegmentově, se zdůrazněným středem a bodově. Oblasti pro AF i AE můžeme v menu sjednotit, nebo nechat zcela nezávislými. Hloubku ostrosti při dané cloně můžeme zkontrolovat posunutím kroužku kolem spouště do třetí, nearetované polohy, ve které se aktivuje elektronické ovládání clony objektivu a dojde k jejímu zaclonění. Rozsah clonových čísel je dán typem objektivu, závěrka pracuje v rozsahu 1/4000 sec – 30 sec a B. Veškeré nastavené parametry, kromě citlivosti ISO a WB můžeme sledovat na pomocném displeji a v hledáčku *ist DS. Stojí za zmínku kultivovaný chod závěrky a zrcadla při expozici. Zvuk je tlumený a jemný. Po expozici se na monitoru zobrazí náhled snímku (podle nastavení na 1,3 nebo 5 sec.). Tuto funkci můžeme vypnout.

Pentax *ist DS pomocný displej Pentax *ist DS volič
Info

Menu – Chceme-li změnit jen základní parametry, je na řadě první úroveň nastavení, která je realizována tlačítkem „Fn“. Po jeho stisknutí můžeme přepnout do nastavení 1) Drive mode (nastavení kontinuálního snímání, samospouště, dálkového ovládání a autobracketingu (po 1/3 nebo 1/2 EV s možností nastavení řazení snímků)), 2) Flash mode (režimy blesku – auto, stálá aktivace, potlačení červených očí), 3) Vyvážení bílé ( 8 přednastavených, automatické a ruční ), 4) Citlivost ISO. Teprve, když chceme provádět speciální nastavení s jemným doladěním doostření, saturace, kontrastu, způsobu ostření, měření expozice atd., musíme do hlavního menu stisknutím tlačítka „Menu“.

Postup voleb nastavení je dobře pochopitelný a je logicky a intuitivně uspořádán. V hlavním menu můžeme zvolit, bude-li snímek automaticky upraven, co do saturace, jasu a ostrosti, nebo zda chceme snímek v přirozených barvách a tónech vhodný pro další úpravy v editorech. Pentax *ist DS také poskytuje možnost ukládání snímků klasicky v prostředí sRGB, nebo ADOBE RGB, které poskytuje větší barevný a tonální rozsah snímku. Velikost snímku máme možnost volit mezi: 6 Mpx 3008×2000, 4 Mpx 2400×1600, 1,5 Mpx 1536×1024 a to buď ve formátu RAW, nebo jedné ze třech úrovní komprese JPEG. Zajímavá je například práce s citlivostí ISO. Lze ji jednoduše nastavit přes tl. Fn. V Menu pak můžeme přednastavit, jak bude fotoaparát s citlivostí pracovat dál a jak ji bude signalizovat. Nastavujeme jestli vůbec a do jaké maximální hodnoty může tento parametr *ist DS měnit. V signalizaci si určíme, při které hodnotě ISO má *ist DS indikovat překročení citlivosti. Výsledkem je přesné vymezení pracovních podmínek pro jakoukoliv situaci a důraznější indikace jejich překročení. Velikost ISO není indikována na informačním panelu, domnívám se však, že to při této logice ani není třeba. Možnosti přizpůsobení *ist DS fotografovi jsou opravdu široké.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Kolbiš
    Kolbiš
    09.06.2005 06:57

    Pro Kapsa: Jasně. Vím, že Pentax je dobrá značka. Já tím chtěl naznačit, že nesleduji jeho vývoj a tak se nevyznám v jeho typech a podobně. Ta nápadná podobnost mne zaujala. Dík za info.

  • David Kovář
    David Kovář
    09.06.2005 07:44

    Ten snímek západu slunce je pořízený jako širokoůhlý. To má i ten digitál něco porobného jako Pentax Mz-7? Pokud ano, dá se tato funkce zapnout i při komponování scény, nebo byla fotka upravovaná?

  • Jan Mlcoch
    Jan Mlcoch
    22.06.2005 15:41

    tak jsem si zmineny stroj koupil a musim rict jeden poznatek..u objektivu bez polohy A u kterych se nezatemnuje clona rovnou to bohuzel nemeri...

  • JuraF
    JuraF
    22.06.2005 21:00

    to Stoura:
    ono to meri, ale musis tam dat manual rezim a pred exponovanim zmacknout ten cumbrlik na zamknuti expozice. Fotak si zavre clonu (pokud to jde, tj. objektivy s bajonetem K) a zmeri expozici. Namerene hodnoty zustanou nastavene a hned exponujes. Melo by to teda merit s jakymkoliv pentaxovym objektivem a s redukci i s M42 apod., tam ale musis zavrit clonu manualne a pak merit.

    Doufam, ze Ti to pomuze.

  • Šedák Šedý
    Šedák Šedý
    27.08.2005 21:58

    precti si manual, mozna bude problem take v tom, ze se musi v custom settings nastavit polozka using aperture ring na 2-permitted

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (9)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram