Test fotoaparátu Nikon D70s

20.dubna letošního roku, představil Nikon novou verzi velmi populární digitální zrcadlovky D70, která nese označení D70s. Jistě si mnoho uživatelů a zájemců o digitální techniku položí otázku, jak moc se nová verze liší od té původní a jakým směrem se celkově bude vyvíjet nabídka digitálních zrcadlovek této značky. O tom všem se dočtete v následujícím článku.

Čip

CCD čip

Snímací CCD čip zůstal stejný jako u původní verze D70. Je jím osvědčený RGB CCD čip formátu Nikon DX, pro který se používá také označení APS-C. Jeho rozměry jsou 23,7×15,6mm a maximální velikost obrazu je 3008×2000 obrazových bodů. Samotný čip je na snímku č.11. A pro ukázku jsem přidal i jeden originální snímek v plném rozlišení. Pořízen byl objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED a prohlédnout či případně stáhnout v nejvyšší kvalitě formátu JPEG si jej můžete na ukázce č.12.

Ukázkový snímek

Další ukázkový snímek v plném rozlišení si můžete prohlédnout na ukázce č.13, kde je zachycena obvyklá testovací noční scéna. Snímek si lze opět stáhnout v plném rozlišení a nejvyšší kvalitě formátu JPEG. Déle jsem provedl i obvyklý test, při kterém jsem srovnal úroveň šumu při jednotlivých citlivostech ISO. Vzhledem k faktu, že čip je stejný jako u předchozího modelu, tak jsem se omezil pouze na základní srovnání při hodnotách ISO 200, 400, 800 a 1600. 100% výřezy z výsledných snímků jsem seřadil pro snazší porovnání do obvyklého testovacího obrázku, tentokrát jej najdete pod číslem 14.

Noční scéna Porovnání úrovně šumu

Objektivy a další příslušenství

Externí blesk

Nikon D70s si zachovává možnost použití veškerého příslušenství, které bylo určeno i pro předchozí model D70 – například systémový blesk SB-600 využívající novou technologii i-TTL a umožňující také pokročilou bezdrátovou komunikaci s tělem. Pomocí speciální funkce tak lze blesk bezdrátově odpálit vestavěným bleskem aparátu. Blesk SB-600 je na obrázku č.15. Krom již zmíněného nového kabelového dálkového ovládání představil Nikon také dva nové objektivy řady DX, které jsou určené právě pro digitální zrcadlovky.

Setový objektiv Setový teleobjektiv

Jedná se o klasické, takzvané setové objektivy, tedy takové, které jsou velmi levné a budou se prodávat s těly D-SLR v cenově zvýhodněných setech. Oba modely jsou sice z nejnižší kategorie objektivů, ale přesto jsou poměrně velmi slušně vybavené a konstruované. Příslušnost k nižší třídě napovídá především celoplastové provedení, nízká hmotnost, rozměry, světelnost i cena. Na druhou stranu oba objektivy obsahují čočky z ED (Extra-low Dispersion) skel, což byla doposud většinou výsada dražších verzí. A nejen to, oba objektivy jsou dokonce vybaveny ultrazvukovým SWM (Silent Wave Motor) motorkem ostření.

Mikromotorek

Nejedná se však o skutečný kruhový motor jako u objektivů vyšších tříd (například jako u AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED), ale o mikromotorek nové generace (viz ukázka č.18). Automatické ostření je tak zcela neslyšné a také je rychlejší než u klasických AF objektivů poháněných motorem z těla aparátu. Na druhou stranu však mikromotorek na rozdíl od kruhového motoru neumožňuje manuální doostřování bez nutnosti přepínání AF/MF. Objektivy mají ohniskovou vzdálenost 18–55mm a 55–200mm, což je ekvivalent kinofilmového ohniska 27–82,5mm a 82,5–300mm. V prodeji by se měly objevit v průběhu června 2005 a prodávat se budou nejen s D70s, ale především s novou amatérskou digitální zrcadlovkou Nikon D50.

Závěr

Co říci závěrem? Nikon D70s je stejně jako jeho předchůdce D70 velmi dobrým aparátem a především v kombinaci se skvělým objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3,5–4,5 G IF-ED se jistě bude držet ještě hodně dlouho na předních místech v počtu prodaných kusů. Na druhou stranu je ale nutno konstatovat, že změny u nového modelu jsou minimální. Těch několik drobných úprav je sice příjemných, ale kdo by čekal skutečného nástupce modelu D70, tak bude asi trošku zklamán a bude si na nové tělo ještě muset počkat. Sice chápu strategii výrobce, který se pomocí minimalizace změn snaží stlačit cenu co nejníž a proto se nepustil do výraznějších změn, jako třeba použití jiného čipu s vyšším rozlišením či doplnění o vysokorychlostní synchronizaci blesku. Na druhou stranu, když už jen modernizace, tak přeci jen mohl přidat třeba i některé další funkce, které by se obešly bez větších zásahů do těla a daly by se realizovat v podstatě jen zásahy do firmwaru, jako třeba předsklopení zrcadla či možnost rozšíření citlivosti ISO na nižší hodnoty 50 a 100, případně i na vyšší citlivosti 3200 a eventuelně i 6400 ISO. Hodilo by se případně i přidání černobílého režimu.

Vývoj cen můžete velmi aktuálně sledovat v naší aplikaci Porovnej ceny.

Českému zastoupení Nikon s.r.o. bych chtěl poděkovat za zapůjčení aparátu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Peter Martinovič pepem_sk
    Peter Martinovič pepem_sk
    20.06.2005 12:32

    co mi vadi na d70 je nemoznost vytvarat si vlastne uzivatelske profily. ak sa pri premenlivych podmnienkach vyzaduje rychle prepinanie medzi sadou nastaveni napr. blesk + nizke iso + nejaka wb vs. bez blesku + vysoke iso + ina farebnost, tak je to dooost obtiazna uloha a uplne zbytocne to komplikuje zivot. holt marketingove oddelenie vedelo co robi.

    pri d70s resp. d50 to asi nepridali ze ?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    08.07.2005 15:55

    pepem_sk: Ne, tahle funkce tam neni ....

  • Karel Funda
    Karel Funda
    25.08.2005 14:55

    Mozna to tady uz nekdo psal, ale ISO 200 ma chip kvuli sve velikosti a tudiz ma vetsi citlivost sam o sobe (vetsi bunky), ma dokonce vetsi chip nez 350D a ten ma 8Mpix.

  • Radovan Šrámek
    Radovan Šrámek
    08.01.2006 13:41

    Hele, řekněte mi objektivně jen jeho zápory. Klady už mám. Zvažuji jeho koupi. Dík

  • KvalitFoto
    KvalitFoto
    11.11.2006 19:40

    Tady jsem našel pár fotek z D70s - je vidět, že je to opravdu velmi dobrý fotoaparát i pro profíky:
    www.kvalitnim-fotografem.phorum.cz

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (51)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram