Test fotoaparátu Kodak EasyShare Z700 a základny s tiskárnou EasyShare Plus

Tentokrát jsme redakčnímu testu podrobili fotoaparát Kodak EasyShare Z700 spolu s termosublimační fototiskárnou tiskárnou Kodak EasyShare Plus. Oba přístroje vytváří celek, který umožňuje fotografie ihned tisknout bez použití PC. Co lze od tohoto kompletu očekávat se dozvíte, pokud si přečtete následující článek...

Základní charakteristika fotoaparátu

Kodak EasyShare Z700 Zoom je 4Mpx kompaktní fotoaparát s pětinásobným optický zoomem a vestavěnou 16 MB pamětí. Součástí balení je fotoaparát, krytka objektivu, USB kabel, video kabel, redukce k dokovací stanici, dvě lithiové baterie typu AA, nabíječka a řemínek na ruku. Najdeme i tištěný manuál. V českém jazyce je jen na přiloženém CD a je velmi podrobný. Druhé CD obsahuje ovladače fotoaparátu a software pro správu a základní úpravy fotografií. Jeho současná cena (duben 2005) je 7 490,– Kč.

Tělo a ovládání

Z700 celkový pohled Pohled z boku

Fotoaparát o rozměrech 94×72×55 mm působí robustním dojmem. Jakmile jej vezmete do ruky, zjistíte, že je to na svou velikost lehký aparát s plastovým tělem. Váží 276 g včetně baterie a karty. Grip pro držení je potažen gumou a drží se (v mých rukách, které nepatří k velkým) dokonale.

Zadní strana Horní strana

Na jeho zadní straně najdeme 1,6" LCD displej, průhledový hledáček s dioptrickou korekcí (!) se zobrazením reálného zoomu (80% zorné pole) a ovládací prvky z nichž je největší křížový vypínač, uprostřed něj je potvrzovací tlačítko SET. Pod ním jsou tři tlačítka. Tlačítkem DELETE lze při zapnutém prohlížení fotografií fotografie mazat. Prostředním tlačítkem MENU se dostanete do menu fotoaparátu a tlačítkem REVIEW se dostanete do režimu prohlížení fotografií. Oranžovou barvou má tlačítko SHARE, kterým se přepnete do režimu práce s fotografiemi, jako je sdílení, posílání mailem a jejich tisk. Ovládání zoomu je řešeno kolébkovým spínačem, který leží na ideálním místě. Vedle něj je tlačítko pro změnu zobrazovaných informací.

Share

Na horní straně je otočný volič režimů. Vlevo od něj je řada dvou tlačítek. Prvním se mění režim blesku, druhým se zapíná samospoušť a režim dávkového focení. Volič režimů slouží současně pro zapnutí aparátu. Dále lze zvolit plně automatický režim, scénické režimy, režim sport, režim krajina, makro režim, polohu PAS a poslední je režim natáčení videa. Mírně šikmá spoušť je na obvyklém místě. Její domáčknutí vyžaduje však více síly, než bývá obvyklé. Je třeba si na to zvyknout, zpočátku to může vést ke „strhnutí“ aparátu při expozici. Na přední straně je hledáček, blesk a najdete i mikrofon a kontrolku samospouště (2 nebo 10 s).

Umístění SD karty a USB konektoru Dolní strana

Na dolní straně je plastový stativový závit, konektor pro dokovací stanici a kryt otvoru pro baterie typu AA. Pod krytem na pravém boku je místo pro SD karty a také konektor pro připojení USB kabelu kombinovaný s video výstupem. Na opačné straně je bez jakékoliv krytky vstup pro externí napájení.

LCD a CCD

1,6" LCD má rozlišení 73 000 bodů (312×230 bodů) se zobrazovací frekvencí 30 snímků za sekundu.. Velikost displeje je vzhledem k velikosti aparátu malá a ve dne byl velmi špatně čitelný. Za slunečného dne byl nepoužitelný, neboť jeho obraz byl tmavý a nastavení jasu či kontrastu není možné. Podání barev bylo věrné. CCD má rozměr 1/2,5" a umožňuje snímky s rozlišením 2304×1728 bodů (4:3) a dále 2304×1536 (3:2), 2048×1536, 1656×1242 a 1200×900 bodů. Předností čipu je poměrně malý šum, kterého je dosahováno ovšem také vyšší kompresí – manuál udává, že na 256 MB kartu lze uložit cca 196 snímků, což odpovídá přibližně mým výsledkům.

Objektiv a ostření

Objektiv Kodak Retinar disponuje 5× optickým zoomem s rozsahem 35 – 175 mm (35mm) a světelností f 2,8 – 4,8. Ostření je zajišťováno porovnáním kontrastu na CCD (TTL). Fotoaparát zaostří v normálním režimu od vzdálenosti 50 (60) cm při 35 (175) mm ohnisku. V režimu makro od 5 cm do 70 cm při 35 mm ohnisku a od 25 cm do 70 cm při 175 mm ohnisku. Aparát nemá možnost manuálního ostření. Fotoaparát má závit na příslušenství přímo na objektivu. Nejmenší plocha snímaná širokoúhlým objektivem ze vzdálenosti 5 cm má rozměry cca 70 mm x 53 mm. Objektiv má soudkovité zkreslení. Plocha snímaná teleobjektivem z 25 cm je prakticky shodná. Zkreslení však nepozorovatelné.

Provozní časy a výdrž fotoaparátu

Na jedno nabití baterií jsem během dvou dnů nafotil 190 fotografií s minimálním použitím blesku, s náhledem po expozici.

Snímek (včetně reakční doby na podnět):

  • v režimu Auto bez blesku se zapnutím aparátu 4,3 s
  • s bleskem bez namáčknutí 0,7 s
  • s bleskem s namáčknutím 0,3 s
  • bez blesku bez namáčknutí 0,6 s
  • bez blesku s namáčknutím 0,3 s

Sekvence je při uložení prvních (šesti) snímků snímána s časem cca 0,32 s mezi snímky. Při použití sekvence s uložením posledních (pěti) snímků je to již cca 0,42 sekund. Doba práce se snímky je v obou případech přibližně 40 sekund. Po expozici jednotlivé fotografie s bleskem je činnost fotoaparátu signalizována po dobu přibližně 6 sekund včetně nabíjení blesku a uložení fotografie.

Blesk

Směrné číslo blesku je 9,5 při ISO 100. Jeho dosah při ISO 140 je 0,6 m – 3,8 m při širokoúhlém záběru a 0,6 m – 2,2 m při záběru teleobjektivem. Aparát nedisponuje možností ovlivnit intenzitu záblesku. Lze nastavit běžné režimy – redukci červených očí, vypnuto a doplňkový blesk.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Bolek
    Bolek
    19.05.2005 08:53

    sorry za OT, ale vidim, ze v odkazoch doporucujete firefox. Ja mam s FF problem pri tlaceni. Klikol som si na vytisknout, dostanem sa do "print verzie" clanku, ked vsak dam nahlad, mam tam iba 3 strany (normalne ich ma 9), z ktorych iba druha strana obsahuje text. Je to tak iba u mna? V exprdeli sa da tlacit normalne. Mam Win XP

  • Radik
    Radik
    19.05.2005 12:51

    No jo... je to tak... podivam se na to. Chova se to opravdu "nestandardne" :)

  • Pavel Krásenský
    Pavel Krásenský
    20.05.2005 18:21

    Pěkně prolustrovaný fotoaparát:-)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram