Test profesionální digitální zrcadlovky Nikon D2X

Již na loňském veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem byla k vidění nová vlajková loď značky Nikon na poli digitálních fotoaparátů - profesionální digitální zrcadlovka s označením D2X. Oficiálně byla představena už i v České republice na listopadové tiskové konferenci. K vidění však zatím byly pouze předprodukční vzorky. Nyní je konečně k dispozici i finální verze, která se již objevuje i na pultech obchodů a redakce FotoAparát.cz vám tak může přinést obvyklý redakční test.

Příslušenství

K profesionálním aparátům je samozřejmostí také velmi rozsáhlé příslušenství. U Nikonu D2X je to především zcela bezkonkurenčních, 100% kompatibilních, přibližně 80 autofokusových i manuálních objektivů. Dále systém zábleskového osvětlení, včetně makroblesku. Dále je to spousta drobností v podobě úhlových hledáčků, očnic, propojovacích kabelů, přídavných síťových zdrojů, výměnných matnic, okulárů, dálkových (kabelových i bezdrátových) spouští a dalšího menšího příslušenství. K dispozici je ale také například originální software Nikon Capture Control, Nikon Capture Editor a Nikon PictureProject, nebo přenosný 30GB disk Nikon Coolwalker MSV-01.

Popruh k Nikon D2X Baterie a nabíječka
Databanka

V balení aparátu najdeme jako standardně dodávané příslušenství nabíjecí Li-ion baterii EN-EL4 s rychlonabíječkou MH-21. Baterie také stojí za samostatnou zmínku. Výrobce udává, že její životnost vystačí na pořízení až 2600 snímků. Bohužel nejsem schopen tento údaj posoudit, protože v průběhu zapůjčení přístroje jsem tolik snímků nevyfotografoval. Mohu říct, že aparát jsem obdržel jako úplně nový a zcela nepoužitý, baterii jsem pomocí speciální funkce na nabíječce naformátoval (nakalibroval) a nabil. Do konce mé zápůjčky se mi přes značné nasazení nepodařilo ji vůbec byť jedenkrát vybít. Je také vybavena systémem zobrazujícím v reálném čase zbývající energii, počet snímků od posledního nabití, celkovou životnost baterie a také upozornění na nutnost opětné kalibrace.

Dalším přibaleným příslušenstvím je krytka těla, pletený popruh AN-D2X, A/V kabel EG-D2, USB kabel UC-E4, kryt LCD displeje BM-3, kryt bateriového prostoru BL-1, zaostřovací matnice typu V a B. A nesmím zapomenout ani na CD se softwarem Nikon PictureProject.

Cena a závěr

Závěrem se i u tohoto fotoaparátu vyhnu jinak obvyklé sumarizaci hlavních předností ale i nevýhod. Je to proto, že na straně předností by byl seznam asi příliš dlouhý a na druhou stranu nedostatků se mi nepodařilo najít mnoho, v podstatě žádný (jak už to u této kategorie aparátů bývá), který by stál skutečně za zmínku. Nikon D2X je prostě přístrojem nejvyšší třídy a tomu odpovídá i jeho provedení a kvalita. Doporučená prodejní cena tohoto modelu je 159 990,– Kč včetně DPH.

Fotografie pořízené tímto aparátem najdete také v naší FotoGalerii

Skutečně aktuální cenu najdete zase v naší aplikaci Porovnej ceny

A závěrem bych chtěl také poděkovat českému zastoupení Nikon za zapůjčení techniky pro tento test.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.05.2005 10:37

    Jak je to s tou vodotěsností? Už je to srovnatelné s Canonem 1D? Protože co vím, tak D1 na tom byly mmizerně, D2 nevím. A na vyvážení bílé Nikon konečně zapracoval? Jinak hezkej kousek, mohl jsi nafotit něco akčnějšího, ten foťák si o to přímo říká.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    02.05.2005 10:47

    mk: Nevím jak bych srovnání vodotěsnosti provedl ale mohu říct, že jsem zmokl opravdu fest a zcela necháněnému aparátu se ani nezamlžil hledáček či čočky na objektivu. Taky myslím, že v této kategorii to vyjde na stejno a s ohledem na vodu se mi velmi osvědčil i Olympus E-1. Jinak bych taky raději nafotil něco akčnějšího ale měl jsem aparát bohužel jen velmi krátce ....

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.05.2005 10:59

    Kapsa: já byl už několikrát svědkem toho, jak týpci s D1X ho úzkostlivě schovávali pod bundu, zatímco ti s 1D vesele fotili :) A někdo dokonce tvrdil, že E-1 umývá pod vodovodním kohoutkem...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    02.05.2005 11:53

    mk: To ale o ničem nevypovídá, snad jen o tom, jak se kdo ke své technice chová. Já jsem pořádně zmoknul jen s E-1 a D2X - a to jen proto, že opravdu nebylo kde nebo kam to schovat. Když jsem měl 1Ds M II. tak jsem ji měl taky pod bundou - ale ne proto, že bych si myslel, že to nevydrží ale proto, že jsem zrovna měl bundu .... ;o)))

  • Jan Laták
    Jan Laták
    02.05.2005 12:05

    Jo, kdybych měl ty prachy ... koupil bych si to jako druhý tělo k F4 ;-) ... na akční foto, makro a zvířátka to musí bejt bomba ...

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.05.2005 13:11

    Kapsa: no vypovídá to o tom, že ti s D1x měli strach fotit na dešti. Jinak já s 1D ještě nezmokl, takže taky nevím :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    02.05.2005 13:33

    mk: Já myslím, že ne - kdyby někdo viděl mne, jak schovávám 1Ds M II. pod bundu, tak ho mohlo napadnout to samý. Taky to může vypovídat třeba o tom, že "týpci" s D1X (stejně jako já s 1Ds M II.) měli víc rozumu a zbytečně neriskovali techniku, když měli možnost ji schovat. Navíc jsem nikdy ani neslyšel o tom, že by to někdy někdo nějak exaktně testoval. Ty sám napíšeš "už je to srovnatelné s 1D ?" ale jedním dechem připouštíš, že jsi ty sám ani s tím 1D nezmoknul, natož s D1X. Netvrdím, že je jeden nebo druhý v tomhle ohledu lepší (protože to nevím a myslím, že to nevíš ani ty) ale přesně takhle vznikají fámy ....

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.05.2005 13:47

    Já bych se s 1D nebál fotit za deště a to se k foťáku chovám velice slušně, ale hlavně nemám rád, když na mě prší, proto jsem s ním ještě nezmokl ;)

  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    02.05.2005 15:41

    Chlapci, vaše diskuze o dešti... svoje 300D používám v poněkud vlhčích krajinách běžně za deště nebo na i malé jachtě a po roce a půl bych ho klidně prodával jako nové. Chce to jen mít zásobu papírových kapesníků a 1x za čtvrt hodiny tělo (fotoaparátu) otřít. Větší strach mám o externí blesk, když po něm stéká voda jsem poněkud nervozní.

    Kapsa: Je vidět, že i Nikon umí udělat krásnej a funkční foťák, pěkný test.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    02.05.2005 16:45

    Jo, jste jak malý děcka :)

  • Radek Tezaur
    Radek Tezaur
    02.05.2005 16:49

    Jen poznamenam k tomu, ze fotoaparat neni kam schovat. Nejak si nedovedu predstavit takovou situaci, pokud zrovna nevyrazim nahy s fotaparatem v ruce do pouste a zrovna prijde stoleta bourka. V opacnem pripade ho lze vzdy schovat pod kus obleceni, do tasky, a nebo sebe pod okap. A i nahy ho muze branit vlastnim telem. Ale nakonec je to s kazdym aparatem vec rizika, ktere je s nim majitel ochoten podstoupit.

    Rada 1D byla aspon podle paramametru lepe utesnena vuci vode nez rada D1, uz jen gumovym tesnenim kolem kazde diry do aparatu.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    02.05.2005 17:09

    Radek: Abych rekl pravdu, tak nevim presne, jak byly nebo nebyly zatesnene drivejsi modely D1 ale rada D2 rozhodne ma zatesnene vsechny spoje a po zminene prakticke zkusenosti ani v nejmensim nepochybuju o tom, ze kvalitne ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    02.05.2005 17:15

    P.S. - Ale myslim, ze kus pravdy ma i Ondra, protoze i bezne aparaty snesou celkem dost. Na jednom z nasich workshopu v Chomutovskem ZOOparku nam taky pekne prselo a dost jsme fotili i v desti. V podstate skoro vsichni meli bezne D-SLR EOS 10D, 20D a 300D nebo Nikony D100 a D70. Pres delsi pobyt na desti odmitl poslusnost pouze jeden aparat 10D ale i ten po kratke rehabilitaci v hospode na topeni zase "nabehnul" ....

  • Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    03.05.2005 12:07

    Pěkné počtení...

    Věty typu "především zcela bezkonkurenčních, 100% kompatibilních, přibližně 80 autofokusových i manuálních objektivů" nemám rád (ač Nikonista).

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    03.05.2005 12:21

    rach: Máš pravdu, asi jsem to mohl formulovat trošku jinak ale chtěl jsem zdůraznit dvě věci, že na rozdíl od levnějších modelů funguje D2X plně i s manuálními objektivy a taky to, že neznám jiný aparát, ke kterému by bylo v současné době na trhu k dispozici 80 originálních objektivů ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram