Test profesionální digitální zrcadlovky Nikon D2X

Již na loňském veletrhu PhotoKina v německém Kolíně nad Rýnem byla k vidění nová vlajková loď značky Nikon na poli digitálních fotoaparátů - profesionální digitální zrcadlovka s označením D2X. Oficiálně byla představena už i v České republice na listopadové tiskové konferenci. K vidění však zatím byly pouze předprodukční vzorky. Nyní je konečně k dispozici i finální verze, která se již objevuje i na pultech obchodů a redakce FotoAparát.cz vám tak může přinést obvyklý redakční test.

Příslušenství

K profesionálním aparátům je samozřejmostí také velmi rozsáhlé příslušenství. U Nikonu D2X je to především zcela bezkonkurenčních, 100% kompatibilních, přibližně 80 autofokusových i manuálních objektivů. Dále systém zábleskového osvětlení, včetně makroblesku. Dále je to spousta drobností v podobě úhlových hledáčků, očnic, propojovacích kabelů, přídavných síťových zdrojů, výměnných matnic, okulárů, dálkových (kabelových i bezdrátových) spouští a dalšího menšího příslušenství. K dispozici je ale také například originální software Nikon Capture Control, Nikon Capture Editor a Nikon PictureProject, nebo přenosný 30GB disk Nikon Coolwalker MSV-01.

Popruh k Nikon D2X Baterie a nabíječka
Databanka

V balení aparátu najdeme jako standardně dodávané příslušenství nabíjecí Li-ion baterii EN-EL4 s rychlonabíječkou MH-21. Baterie také stojí za samostatnou zmínku. Výrobce udává, že její životnost vystačí na pořízení až 2600 snímků. Bohužel nejsem schopen tento údaj posoudit, protože v průběhu zapůjčení přístroje jsem tolik snímků nevyfotografoval. Mohu říct, že aparát jsem obdržel jako úplně nový a zcela nepoužitý, baterii jsem pomocí speciální funkce na nabíječce naformátoval (nakalibroval) a nabil. Do konce mé zápůjčky se mi přes značné nasazení nepodařilo ji vůbec byť jedenkrát vybít. Je také vybavena systémem zobrazujícím v reálném čase zbývající energii, počet snímků od posledního nabití, celkovou životnost baterie a také upozornění na nutnost opětné kalibrace.

Dalším přibaleným příslušenstvím je krytka těla, pletený popruh AN-D2X, A/V kabel EG-D2, USB kabel UC-E4, kryt LCD displeje BM-3, kryt bateriového prostoru BL-1, zaostřovací matnice typu V a B. A nesmím zapomenout ani na CD se softwarem Nikon PictureProject.

Cena a závěr

Závěrem se i u tohoto fotoaparátu vyhnu jinak obvyklé sumarizaci hlavních předností ale i nevýhod. Je to proto, že na straně předností by byl seznam asi příliš dlouhý a na druhou stranu nedostatků se mi nepodařilo najít mnoho, v podstatě žádný (jak už to u této kategorie aparátů bývá), který by stál skutečně za zmínku. Nikon D2X je prostě přístrojem nejvyšší třídy a tomu odpovídá i jeho provedení a kvalita. Doporučená prodejní cena tohoto modelu je 159 990,– Kč včetně DPH.

Fotografie pořízené tímto aparátem najdete také v naší FotoGalerii

Skutečně aktuální cenu najdete zase v naší aplikaci Porovnej ceny

A závěrem bych chtěl také poděkovat českému zastoupení Nikon za zapůjčení techniky pro tento test.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    03.05.2005 12:46

    Kamarád měl v diplomce: "použijeme algoritmus, který je jednoduchý, ale přitom naprosto geniální." To byla první věta, kterou jsem mu při korekturách vyškrtl :)

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    03.05.2005 13:11

    Martin: Ono to taky může znít jinak, když je to vytržené z kontextu ale mě se věta tvého kámoše celkem líbí, protože nejgeniálnější věci bývají ty nejjednodušší .... ;o))

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    03.05.2005 14:23

    Kapsa: Michale, on geniální byl (něco na generování čáry mezi dvěma body v počítačové grafice, myslím), jenže práce jako diplomka by se měly psát přece jen trochu neutrálně :) Třeba nesnáším u Neffa, když furt ve svých "recenzích" mele o "osmimegáči", "teleti" apod.

  • Dr. Balů Velitel osobní stráže a pivohospodář
    Dr. Balů Velitel osobní stráže a pivohospodář
    03.05.2005 14:41

    Michale ma ta obluda AI přenos packou nebo ne? Moje milované staré objektivky mi straší ve skříni...

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    03.05.2005 15:25

    dr.Balu: Ano má i přenos páčkou pro Nikkory a pro objektivy které to nemají (třeba od P-Six přes redukci a podobně) se dá nastavavit ohnisko a minimální clona v menu - pak už je jen třeba nastavit stejnou clonu manuálně na objektivu a elektronicky ne těle ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (20)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram