Test digitální zrcadlovky Canon EOS 350D

Jednou z nejzajímavějších novinek letošního veletrhu PMA je jistě nová digitální zrcadlovka Canon s označením EOS 350D, která je určena především náročným amatérským fotografům. V čem je vylepšena oproti předchozímu velmi úspěšnému a populárnímu modelu EOS 300D a jak se osvědčila při praktickém provozu, to se dozvíte v následujícím redakčním testu. Novinku Canon EOS 350D si přijďte prohlédnout v praxi - při fotografování modelek ve dnech 13. až 15. dubna na Interkameře 2005 ve Veletržním paláci v Praze 7 - Holešovicích v našem studiu FotoAparát.cz hned vedle České hospody.. FotoAparát.cz Vám stejně jako v případě Canon EOS 1Ds Mark II přináší jako první médium v České republice podrobný test nové zrcadlovky EOS 350D.

Příslušenství

Není snad ani nutné příliš zdůrazňovat, že k zrcadlovkám Canon je k dispozici obrovské množství příslušenství. Součástí dodávky aparátu je samozřejmě tělo a případně některý z objektivů, podle konkrétního typu cenově zvýhodněného setu. Dále v základním balení najdeme krytku těla, krytky objektivu a také krytku okuláru, která v případě fotografování samospouští zabrání vniknutí parazitního světla do hledáčku a které by mohlo případně negativně ovlivnit expozici. V balení je i pěkný a široký popruh pro nošení aparátu na krku. Je zde také Li-ion baterie NB-2LH (v testu se osvědčila a výdrž byla výborná) se síťovou nabíječkou a nezbytná kabeláž pro připojení k televizoru a USB kabel pro připojení k počítači či tiskárně. V neposlední řadě v balení najdeme také CD se softwarem pro základní úpravy a archivaci fotografií. K aparátu se nedodává paměťová karta (EOS 350D využívá karty typu CompactFlash I. a II. nebo disky Microdrive). Tu je třeba dokoupit samostatně.

Obrázek č. 30

Volitelného příslušenství je pak skutečně velké množství, a tak jmenujme alespoň to nejdůležitější. Plně kompatibilní jsou všechny objektivy Canon s označením EF a EF-S, jejichž nabídka je skutečně mimořádně široká ve všech provedeních i cenových kategoriích. Chybí pouze objektiv typu rybí oko, který by vykreslil obvyklých 180° obrazového záběru i na čip formátu APS-C. Dále můžeme použít širokou nabídku externích blesků Speedlite, z nichž nejvhodnější jsou blesky série EX – 220EX, 380EX, 420EX, 550EX nebo nejnovější profesionální model 580EX, který je na ukázkovém snímku č.31 a který patří k absolutní špičce na současném trhu. Velmi dobře lze využít i kruhový makroblesk MR-14EX nebo dvojitý makroblesk Lite MT-24 EX. Do sáněk pak lze zasunout také vysílač Speedlite ST-E2 pro bezdrátové ovládání studiových či externích blesků.

Obrázek č. 31

Dále je možné využívat dioptrické korekční čočky, nástavce okuláru, úhlový hledáček, síťový napájecí adaptér, bezdrátové i kabelové dálkové ovladače, propojovací kabely blesku, mezikroužky, předsádkové čočky, filtry a spoustu dalších praktických drobností.

Cena a závěr

Závěrem nesmíme zapomenout na jeden z velmi podstatných parametrů, kterým je cena. V současné době (4/2005) je výrobcem doporučená prodejní cena 28.999,– Kč včetně DPH za samotné tělo a 31.999,– Kč včetně DPH za cenově zvýhodněný set s objektivem EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 II. Cenové hladiny se ale v praxi přímo v obchodech velmi liší, a také velmi rychle pohybují. Ceny v obchodech jsou navíc téměř vždy o poznání nižší, než kolik je výrobcem oficiálně doporučená prodejní cena. Pokud tedy chcete znát skutečně aktuální cenovou nabídku, tak se podívejte do naší aplikace Porovnej ceny, kde najdete denně aktualizované konkrétní ceny jednotlivých setů:

Celkově bych nakonec řekl, že nový aparát Canon EOS 350D je velmi povedeným modelem, který dále přiblížil kvalitní digitální fotografii i finančně méně silným amatérským fotografům. Za prodejní cenu dostanete vysoce kvalitní přístroj s vysokou užitnou hodnotou. Jako na každém, i na něm se najdou některé nedostatky. Avšak poměr zaplacené ceny k výkonu je mimořádně příznivý. Zapomenout nesmím ani na fakt, že právě Canon nedávno přišel s novou sérií fotografických tiskáren PiXMA. Ty vynikají jak vysokou kvalitou, tak také velmi příznivou cenou nejen samotných tiskáren, ale především samotných fotografií. Fotograf, který se vybaví digitální zrcadlovkou a fotografickou tiskárnou, pak dosáhne stejné kvality fotografií jako při zadání do minilabu. Vyjde ho to cenově stejně nebo dokonce i levněji a není přitom závislý v celém procesu od fotografování až po samotnou fotografii na žádné další cizí osobě a má tak celý proces zcela 100% pod kontrolou. Test některých fotografických tiskáren Canon PiXMA najdete na našem serveru v samostatném článku.

Další technické informace či podrobné specifikace o aparátu samotném či o jeho příslušenství můžete najít na stránkách firmy Canon CZ, které bych chtěl tímto zároveň poděkovat za zapůjčení přístroje pro potřebu tohoto redakčního testu.

Závěrem ještě heslovitý výpis hlavních předností, ale i nedostatků aparátu:

Klady Zápory
Výborná obrazová kvalita Absence bodového měření
Příznivá cena Snad až příliš malé rozměry
Vynikající vybavenost funkcemi Umístění hlavního vypínače
Předsklopení zrcadla Relativně malý rozsah korekcí expozice
Skvělý černobílý režim Přisvětlení AF stroboskopickými záblesky
Mimořádně široká nabídka objektivů a příslušenství

Pokud vás zajímají konkrétní snímky pořízené tímto aparátem, tak je najdete v naší FotoGalerii.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    02.01.2006 15:59

    pisali ste ze sa da Předsklopit zrcadlo... ako presne? pleas odpiste mi niekto.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.01.2006 07:14

    rudka: Je to v uzivatelskych funkcich ....

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:47

    je tu spomenute ze sa da u 350-ky predsklopit zrkadlo..
    pleas napise mi niekto ako kde sa to robi?

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:48

    hops ved to som uz sem pisal.?:D
    ale prsne kde to najdem... mohol by si mi to pleas napisat?

  • Bazén
    Bazén
    14.03.2006 03:05

    Budu teď kupovat buď Canon 350D nebo Nikon D70s a čtu fóra jak blbej, ale stále nejsem rozhodlej :-( pokud mě někdo (autor) poradí budu nadosmrti zavázán, díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram