Test digitální zrcadlovky Canon EOS 350D

Jednou z nejzajímavějších novinek letošního veletrhu PMA je jistě nová digitální zrcadlovka Canon s označením EOS 350D, která je určena především náročným amatérským fotografům. V čem je vylepšena oproti předchozímu velmi úspěšnému a populárnímu modelu EOS 300D a jak se osvědčila při praktickém provozu, to se dozvíte v následujícím redakčním testu. Novinku Canon EOS 350D si přijďte prohlédnout v praxi - při fotografování modelek ve dnech 13. až 15. dubna na Interkameře 2005 ve Veletržním paláci v Praze 7 - Holešovicích v našem studiu FotoAparát.cz hned vedle České hospody.. FotoAparát.cz Vám stejně jako v případě Canon EOS 1Ds Mark II přináší jako první médium v České republice podrobný test nové zrcadlovky EOS 350D.

Zmíněný objektiv je na druhou stranu cenově zvýhodněný a při koupi celého setu vyjde proti koupi samotného těla na pouhých cca 2.600,– Kč (verze bez USM). To je vzhledem k jeho užitné hodnotě cena velmi slušná. Mechanicky sice asi nikoho příliš nenadchne, ale opticky je poměrně slušný, zvláště právě s ohledem na cenu. Pojďme se nyní podívat na pořízené fotografie. První ukázku viz na obrázku č.13:

Obrázek č. 13, orig.

Snímek byl exponován v režimu priority clony časem 1/100 vteřiny při cloně f 5,6 a nastavené citlivosti na ISO 100 v nejvyšším možném rozlišení a kvalitě formátu JPEG. Fotografii je možné také stáhnout v plném rozlišení a zcela neupravené podobě. Pro snadnější posouzení jsem připravil i dva 100% výřezy, které jsou na ukázkách č. 14 a 15. První z nich je ze středové a druhý z rohové části snímku. Z výsledku je patrné, že kresba je velmi slušná nejen uprostřed, ale i v rohu.

Obrázek č. 14 Obrázek č. 15

Pro jistotu jsem ještě podobným způsobem připravil i snímek č.16, který byl také exponován v režimu priority clony časem 1/125 vteřiny při cloně f8 a nastavení citlivosti ISO na hodnotu 200. Také tento snímek lze stáhnout v plném rozlišení a nejvyšší kvalitě formátu JPEG. Zde jsem také připravil dva výřezy ze středu a rohu s totožně kvalitním výsledkem jako u předchozí fotografie.

Obrázek č.16, orig.
Obrázek č. 17 Obrázek č. 18

Pojďme se dále podívat na často diskutovanou chromatickou aberaci, na jejíž test jsem připravil ukázky č.19 a 20:

Obrázek č. 19, orig. Obrázek č. 20

Na ukázce č.19 je testovací snímek s velmi ostrým přechodem světla a stínu, kde se nejčastěji objevuje obávaná chromatická aberace. Snímek byl exponován v režimu priority clony časem 1/125 vteřiny při cloně F8 a nastavení citlivosti ISO na hodnotu 100. Na snímku č.20 je pak výřez z nejkritičtější partie a po chromatické aberaci není ani památky. To je možné považovat za velmi dobrý výsledek. Na testovacím snímku č.21 je již situace trošku jiná.

Obrázek č. 21 Obrázek č. 22

Snímek byl pořízen opět v režimu priority clony časem 1/80 vteřiny při cloně 8 a nastavení citlivosti ISO na hodnotu 100. Tentokrát není přechod dán rozhraním světla a stínu, ale extrémně světlými partiemi březové kůry s velmi tmavými okraji. Kritické místo navíc není poblíž středu snímku jako u vzorku č.19, ale na jeho samém okraji. Zde se již chromatická aberace objevuje docela zřetelně.

Obrázek č. 23, orig.

Obecně bych řekl, že EF-S 18–55mm f/3,5–5,6 II. je obvyklým představitelem kategorie setových objektivů a přes mechanickou nedokonalost je opticky poměrně kvalitní a je myslím vhodným doplňkem testovaného aparátu. V jeho prospěch hovoří také již zmíněná velmi příznivá pořizovací cena, která je zvláště výhodná při koupi cenově zvýhodněného setu. Za zmínku pak stojí také fakt, že objektiv dokáže ostřit už na poměrně krátkou vzdálenost 28cm, což lze využít i při fotografování detailů. Jako ukázka nám poslouží testovací snímek č.23, který byl pořízen v režimu priority clony časem 1/800 vteřiny při cloně f4,5 a citlivosti ISO nastavené na hodnotu 1600. Snímek lze opět stáhnout v původním rozlišení pro lepší posouzení kvality kresby, ale i pro ukázku praktického využití vysoké citlivosti ISO.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    02.01.2006 15:59

    pisali ste ze sa da Předsklopit zrcadlo... ako presne? pleas odpiste mi niekto.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    12.01.2006 07:14

    rudka: Je to v uzivatelskych funkcich ....

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:47

    je tu spomenute ze sa da u 350-ky predsklopit zrkadlo..
    pleas napise mi niekto ako kde sa to robi?

  • Rudolf Hausleitner
    Rudolf Hausleitner
    03.02.2006 02:48

    hops ved to som uz sem pisal.?:D
    ale prsne kde to najdem... mohol by si mi to pleas napisat?

  • Bazén
    Bazén
    14.03.2006 03:05

    Budu teď kupovat buď Canon 350D nebo Nikon D70s a čtu fóra jak blbej, ale stále nejsem rozhodlej :-( pokud mě někdo (autor) poradí budu nadosmrti zavázán, díky.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (69)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram