Test fotoaparátu Fujifilm Finepix S5500

Fujifilm FinePix S5500 je EVF zrcadlovka s 10-tinásobným ultrazoomem a čipem o rozlišení 4 Mpix. Bude úspěšným pokračovatelem úspěšného předchůdce S5000? Pro koho může být určen, co od něj očekávat a co ne se pokusíme rozvést v následujícím testu.

Úvod

Model Fujifilm FinePix S5000 měl mezi amatérskými fotografy obrovský úspěch, je proto sympatické, že vývojáři Fuji neusnuli na vavřínech a na světě je pokračovatel Fujifilm FinePix S5500 , který má šanci stát se hrdým nástupcem. Co je nového? Především rozlišení čipu se „zvedlo“ z předcházejících 3 Mpix na 4. Změnily se také možnosti uživatelských nastavení (histogram, manuální nastavení bílé, focení v „surovém“ formátu RAW ad.). Pověstným jazýčkem na vahách u nerozhodnutých může být i hodnota nejdelšího ohniska – celých 370 mm (odpovídající klasickému 35 mm fotoaparátu), který přístroj řadí mezi tzv. ultrazoomy.

Na první pohled

Pohled zpředu Pohled zpředu
Zadní stěna Zadní stěna

Při prvním potěžkání snadno zařadíte fotoaparát do skupiny, kam patří. Tělo je plastové, fotoaparát váží 337 g (bez baterií a paměťové karty). Přesto fotoaparát působí robustním dojmem. Rozměry jsou 113× 81× 79 mm. Tělo není tvarem žádný módní výstřelek, spíše naopak se drží klasického vzhledu, na jaký jsme zvyklí. Ergonomie přístroje je velmi dobrá, aparát výborně padne do ruky. Místa úchopů jsou pogumována. Všechna tlačítka jsou umístěna na dosah prstů (především palce pravé ruky), není třeba podávat akrobatické výkony. Hlavní vypínač a přepínač mezi režimem focení a prohlížení slouží zároveň jako spoušť a je umístěn napravo nahoře. Zároveň lze zoomovat dvěma tlačítky, která jsou umístěna vpravo pod horní hranou. Bezprostředně nad tlačítky zoomu je otočný volič režimů. Dalším, určitě velmi frekventovaným tlačítkem je ovládání menu. Je jím do čtyř směrů výkyvný joystick, jeho stiskem se potvrzuje volba. Rušícím tlačítkem je „back“, umístěné nad joystickem. Je dobré zmínit, že tlačítkem menu lze ovládat také přepínání do režimu makro a nastavení blesku. Pod menu tlačítkem je ještě ovladač jasu LCD displeje. LCD monitor je 1.5 palce velký (3,8 cm) polysilikonový TFT, s rozlišením 115 000 pixelů a se 100% pokrytím. Velikost monitoru tedy není z největších, na druhou stranu mi zalichotil dobrým podáním barev a jasem. I ve slunečném počasí je na něm snímaná scéna dobře viditelná.

Nad LCD displejem se nachází přepínač volby zobrazení scény na LCD nebo v hledáčku a pro mne málo pochopitelné a možná trochu zbytečné tlačítko („F“) nejpoužívanějších funkcí (velikost obrazu, citlivost a barevný režim fotografie). Tomuto tlačítku nelze přiřadit uživatelská nastavení jako je tomu u jiných značek. Možná jsem zapšklý konzervativec, ale raději bych všechno pěkně pohromadě, tj. pěkně pod jedním tlačítkem, v jednom menu. Nad těmito tlačítky je hledáček chráněný gumovou očnicí, s možností nastavení dioptrické korekce. Hledáček je digitální, rozlišení je stejné jako u LCD monitoru – 115 kpix. Na horní hraně dále ještě najdeme tlačítko funkce korekce expozice (EV), tlačítko pro sekvenční snímání, tlačítko pro režimy ostření (AF/MF). Tlačítko aktivace vestavěného blesku. Je umístěno na levé hraně, vedle mikrofonu. Na spodní straně je závit pro stativový šroub, bohužel plastový a dále víko pro vložení 4 AA baterií. Na levé hraně je gumový kryt pro připojení přístroje k AC adaptéru, USB slot a zdířka pro připojení k televiznímu přijímači. USB slot byl pro mne příjemným překvapením, přístroj lze tedy připojit k PC standardním USB kablíkem. Na levé straně je také víko slotu pro paměťové karty xD.

Vybavení funkcemi je myslím v dané kategorii a cenové hladině výborné, spokojený bude jistě i pokročilejší fotograf. Fotografovat je možné v plně automatickém režimu, v přednastavených programech (portrét, krajina, sport, noční fotografie), v kreativních programech (s prioritou clony, času, programová automatika), pokud chce mít uživatel plnou kontrolu nad fotoaparátem, lze fotit i v plném manuálním režimu. Příjemně mne překvapilo množství možností nastavení bílé: Auto, 6 přednastavených hodnot nebo manuálně. Barevné režimy jsou tři: standart, černobílý a chrome, který nastaví barevnou saturaci a kontrast na maximum.

Barevný režim - standard Barevný režim - chrome

Na horní hraně je vyskakovací interní blesk. Lze jej používat v režimu Auto, vynutit, nebo naopak potlačit, zvolit pomalou synchronizaci, redukovat červené oči. Blesk lze i manuálně korigovat od –2/3 do 2/3 po 1/3 EV. Dosah blesku je od 30 cm do téměř 5 m. Co mne trochu zamrzelo, je absence sáněk pro externí blesk.

Fotoaparát se dodává s tímto základním vybavením: Návod v češtině, popruh, 16 MB X-Data karta, 4× AA baterie, USB kabel, Video kabel, Adaptér na filtry a předsádky 55 mm, Software FinePix Viewer, Software Image Mixer VCD for FinePix, Software RAW file converter L. Zastavil bych se snad jen u velikosti karty, která není z největších. Fotograf, který bude chtít fotit na nejvyšší rozlišení a v nejvyšší kvalitě (po exponování 8 snímků je karta plná, v režimu RAW se na ní vejdou pouze 4 snímky) je tak nucen okamžitě investovat do karty větší. Přístroj je vybaven funkcí PictBridge, což možnost přímého tisku fotografií bez počítače.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Stanislav Orság
    Stanislav Orság
    18.03.2005 07:44

    Nevím jestli při této ceně nebude lepší starší, ale lépe vybavený FUJI S7000.
    S

  • david janošec
    david janošec
    18.03.2005 08:28

    s7000 neni starsi nez s5500,starsi je s5000,a cena je dobra.s7000 je mnooohem drazsi.

  • Miroslav Hudák
    Miroslav Hudák
    20.03.2005 12:44

    cena je dobra, mozem kazdemu, kto nechce investovat velke tisice za fotoaparat len odporucit... :)

  • Rastislav Kromka
    Rastislav Kromka
    20.03.2005 12:56

    mam ho 3 dni a cakal som ovela menej-je perfektny i ked ma mensie nedostatky. No za tu cenu na trhu asi nic lepsie nenajdeme. Odporucam vsetkym ktori uvazuju o kupe Digi fotaju. Pre zacniatocnikov uplna parada

  • josef tasek
    josef tasek
    25.03.2005 13:51

    Chybí údaj, jak dlouho S5500 ukládá obrázek ve formátu RAW.

  • Šárka Lorencová
    Šárka Lorencová
    04.04.2005 22:22

    Ahoj...kdo mi poradí?
    Přemýšlím o koupi nového fotoaparátu a rozhoduji se mezi fotoaparáty Fujifilm Finepix S5500 a KonikaMinolta Z3...
    Do kterého bych měla jít a proč? Já se spíše přikláním k tomuto, už kvůli závitu na filtry (55), který má i moje Minolta Dynax 5

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram