Test fotoaparátu Fujifilm Finepix S5500

Fujifilm FinePix S5500 je EVF zrcadlovka s 10-tinásobným ultrazoomem a čipem o rozlišení 4 Mpix. Bude úspěšným pokračovatelem úspěšného předchůdce S5000? Pro koho může být určen, co od něj očekávat a co ne se pokusíme rozvést v následujícím testu.

Videosekvence a webkamera

Aparát umí pořídit v systému VGA videosoubor formátu .AVI, zvuk ve formátu .WAV. Lze pořizovat i zvukové poznámky v maximální délce 30 sekund ke každé fotografii. Zvuk lze s obrazem přehrávat. Ozvučené video lze nahrávat v rozlišení 640×480 pix – 30 snímků/sec nebo v rozlišení 320×240 pix – 60 snímků/sec. Výborné je, že délka videosekvence je omezena pouze velikostí xD karty. Aparát můžete použít jako webkameru. Potřebný software najdete na přiloženém CD.

Praxe

Pokud se týká časů, přístroj exponuje první snímek až za 4,6 s od zapnutí. Není tedy příliš rychlý. Bez namáčknutí exponuje snímek za 0,8 s, s namáčknutím za 0,2 s. Při sekvenčním focení „nasype“ 3 fotky za 1,2 s, tedy průměrně 0,4 snímku za vteřinu. Trochu škoda je jen malé množství fotografií, které můžeme pořídit sekvenčním focením v nejlepší kvalitě – maximálně 3. Lze nafotit i více fotografií – až 40 snímků, ale pouze v rozlišení 1280×960 a rychlostí 1,6 snímku/sekundu. Rychlost ukládání je poměrně vysoká, při nejvyšší kvalitě, na maximální rozlišení to dělá zhruba 1 vteřinu. Rychlost závěrky je výrobcem udávaná v rozmezí 15 s až 1/2000 s a zde je jedno velké ale. 15 s je čas, kterým je možno fotit pouze v manuálním režimu. Pokud však budeme chtít fotit v režimu priority času, nejdále se dostaneme na 3 s a to je podle mého málo.

Zobrazování exponovaných fotografií je možné po jedné fotografii, přičemž je lze až 14× zvětšit nebo v náhledu po 9 fotografiích. Při jednotlivém zobrazení lze zobrazit na monitoru i informace o fotce, včetně histogramu.

Zobrazované menu je přehledné, jeho ovládání intuitivní.

Menu Menu
Menu

Po zkušenostech z testování aparátu mohu deklarovat na přiložených snímcích více než uspokojivou kvalitu fotografií pokud se týká kresebnosti, věrnosti barev při fotografování v exteriéru i interiéru. Všechny fotografie poskytuji v plné velikosti s exifovými daty. Čip si celkem dobře poradí s velkým rozsahem tónů, problémem není focení v protisvětle, kde bývají obvykle problémy s kresbou. Chromatická vada se na snímcích vyskytuje v rozumné míře, soudkovitost při nejmenším ohnisku téměř vůbec, snímky nevinětují. Šum se vyskytuje, od 200 (ale především 400) ISO je celkem patrný a ruší, běžný uživatel však zřejmě ani vyšší citlivost nepoužije.

Zvířátka, ISO 200, 370 mm Zvířátka, ISO 200, 370 mm
Zvířátka, ISO 100, 370 mm

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radek Fišer 1
    Radek Fišer 1
    Autor
    05.04.2005 09:00

    konečně jsem se dostal, abych odpověděl. Tak tedy RAW a jeho ukládání: Fotku ve formátu RAW ukládá 3 - 3,5 sec (průměr z 5 různých expozic). Myslím, že při velikosti výsledné fotky o velikosti kolem (spíš více)8 MB, to není na reportážní fotografii, ale špatné také rozhodně ne.

  • f f
    f f
    21.05.2005 13:40

    Zdravím... měl jsem S5000, kterej mně ukradli, koupil jsem S5500. Pár poznatků:

    S5000 taky uměl ukládat v RAW
    můj S5500 měl defaultně nastaveno rozlišení na 4 MPx normal
    Videosekvence v 320x240 jsou taky 30 fps
    Sekvenční focení na plnoautomat umí 40 za sebou, ale ve full rozlišení, cca jeden snímek za vteřinu. Na každej měří znova expozici.
    Co mě nejvíc štve je USB 1.1 (o něm se tady nemluví, ale jinak měl údajně mít 2.0)
    Ostatní výhrady/pochvaly viz článek :)

  • f f
    f f
    22.05.2005 03:02

    jo a nemá digitální zoom...
    ...ne že by mně to chybělo :))

  • Justin
    Justin
    28.06.2005 01:27

    digitalny zoom ma. Pri 2,1 a 0,3 Mpix dokaze aj digitalny zoom

  • Jakub Hollý
    Jakub Hollý
    29.12.2005 19:02

    fotim s S5500 uz pol roka , a poznam ju pri kazdej situaci , najviac ma vytaca ostrenie , dost zle ostri hocico co sa hýbe, pokial fotite nieco staticke a hlavne pri dobrom svetla tak vie spravit nadherne fotogravie , pokial mate svetlo tak je mozne odfotit takmer vsetko ale pokial sa s nim budete trapit po koncertoch ako ja tak to zvladne ale s potiži , jakmile troska pary , hmly tak zabudnite na AF , a s manuale nemate sancu videt ci je obrazok ostri alebo nie , pretoze je to "moc male" , automat nesklame ale radci se hram s manualem , dobre a dost uz zleho , prvom rade treba brat pomer cena/kvalita , ukazte mi fotak ktory dokaze tak perfektne fotit pri cene pod 12.000 SK , vo svojej triede urcite najlepsi a lepsi nez S7000 , to je stara velka kisna , ja bych sice uz do ultrazoomu nesiel , pretoze tuzim po ostreni s kruzkom na objektive a so sankami na externi blesk a s moznosti menit objektivy , lenze ma stale drzia financie :(

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (11)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram