Test digitální zrcadlovky OLYMPUS E-300

Jaká je pravá digitální SLR zrcadlovka s čipem 8 Mpx OLYMPUS E-300 ? Nevypadá jako zrcadlovka, nemá hranol, zrcátko není sklopné nahoru, prach se neusazuje na čipu. Díky své nízké ceně, 4/3 standardu a kompatibilitě s profesionálním příslušenstvím řady E bude určitě zajímavým členem rodiny digitálních zrcadlovek.

úvod

E-300 Čelní pohled

Digitální SLR zrcadlovku OLYMPUS E-300 mně k testu zapůjčila firma OLYMPUS C&S s.r.o.. Základní balení obsahovalo: Fotoaparát, popruh na krk, 32MB xD-Picture Card, USB kabel, A/V kabel, nabíječku BCM-2 s Li-Ion akumulátorem BLM-1, objektiv ZUIKO DIGITAL 14–45mm (28–90mm), f3,5–5,6 se sluneční clonou, přední a zadní krytku objektivu, krytku bajonetu E-300, krytku hledáčku E-300, programové vabavení na CD (OLYMPUS Master 1.0), návody na CD a tištěné, záruční list. V zahraničí se také můžeme setkat s názvem OLYMPUS Evolt E-300.

Konstrukce

E-300 Zepředu E-300 Zezadu
Set

Tělo – Konstrukce těla OLYMPUS E-300 má základ v hliníkovém jádru doplněném horním plášťem z hliníku. Ostatní díly jsou plastové. Tělo je malé, lehké, dobře se drží za pogumovaný nálitek. Pravá ruka může pohodlně ovládat všechny nastavovací prvky včetně dvoupolohové spouště. Pár tlačítek zbylo i pro levou ruku, ale s tou se počítá především při obsluze objektivů. Nestalo se mně, že bych nechtěně něco mačkal, nebo mně něco vadilo v obsluze fotoaparátu. Ergonomie je u E-300 opravdu propracovaná. Zepředu má E-300 pouze bajonet se 4/3 systémem uchycení objektivu. Shora je výklopný blesk, sáňky pro externí blesk a systémové blesky OLYMPUS, volič režimů, multifunkční ozubené kolečko, spoušť a páčka vypínače fotoaparátu. Zlava má E-300 pod kryty z měkkého plastu vyvedeny konektory napájení, USB a A/V. Zprava je pod plastovými dvířky ukrytý prostor paměťových karet, připravený pracovat současně s xD kartami a CF I a II kartami. Zezadu je vše ostatní. Nad LCD displejem hledáček s dioptrickou korekcí, ovládání vestavěného blesku, tl. AEL a tl. Měření. Po levé straně displeje soubor pěti tlačítek ovládajících zábleskové režimy, nastavení bílé, nastavení kvality snímku, „koš“ pro mazání snímků a info na LCD displeji. Po pravé straně LCD displeje jsou tlačítka zpětného přehrání, menu, potvrzovací tl. OK a křížový ovladač s vyvedenými funkcemi nastavení měření, korekce, nastavení AF a nastavení citlivosti ISO. Na spodní stěně E-300 je již jen kovový stativový šroub a prostor pro Li-Ion akumulátor, uzavřený plastovými dvířky. Jsou zde také praktické výstupky proti odření fotoaparátu a zdrsněný kryt kolem stativového šroubu proti opotřebení při používání stativu.

Baterie Paměťové karty
USB

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    10.02.2005 16:50

    rv:
    Já neřekl, že je horší, jen že EF-S 18-55 od Canonu není vůbec tak špatný, jak se ty snažíš tvrdit.
    Myslel jsem to tak, že krajinkáři si s nějakým univerzálním zoomem 18-50 celkem v pohodě v 90% vystačí a pak je nějaký prach trápit nemusí.

  • Radik
    Radik
    10.02.2005 17:02

    Zinedi: Mozna sis toho nevsimnul, ale E-system je prave to co hledas. System, ktery neni uzavren jedne znacce. Nevim jestli je zrovna E-system to prave orechove, ale z meho pohledu je to jediny pokus o nejakou standardizaci, ktera by me nenutila vazat se na jednu znacku.
    Nechci tu nikomu cpat ze je uzasny a jediny spravny, nechci s nikym polemizovat proc to Olympus udelal a co tim sledoval. Z meho pohledu je to proste v tuto chvili jediny pokus o standardizaci v teto oblasti. A to si podle me jedina cesta z vecneho kolotoce "kterou znacku mam zvolit" a "mam zmenit bajonet?".
    Jestli tim vyslednym standardem bude 4/3 nebo cokoli jineho je mi v tuhle chvili srdecne jedno. Ale ja proste chci standard :)

  • Richard Višňák
    Richard Višňák
    10.02.2005 17:25

    mk: OK, ale tva uvaha byla spatna. Slusny "krajinkar" se zoomu spise vyhyba a dava (v ramci moznosti)prednost pevnym ohniskum. S cimz souvisi potreba neustaleho "vekslovani" objektivu. Jinak mne by EF-S 18-55 nestacil uz svym ohniskovym rozsahem - potreboval bych jeste neco kratsiho. A take makroobjektiv, coz tento zoom, nepletu-li se, moc nezvlada. "Krajinkari" sice nepotrebuji obri objektivy s buhvijakou svetelnosti, ultrazoomy, vysoke citlivosti, superrychle zaverky a motory, ale maji pozadavky v jine oblasti: maximalni rozliseni, ostrost a jeji hloubka, dynamicky rozsah, presnost mereni expozice, praci s dlouhymi casy na stativu atd.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    10.02.2005 18:05

    radik: jaký je rozdíl mezi 4/3 bajonetem Olympusu a třeba EF bajonetem Canonu? Jestli to myslíš tak, že pro Oly dělá objektivy i Sigma, tak pro Canon taky a je jich mnohem víc. Navíc celkové příslušenství ke Canonu je mnohem, mnohem širší a cenově dostupnější, uživatelská základna mnohem širší, zkušenosti Canonu s vývojem DSLR větší, snímače kvalitnější, potenciál budoucích těl mnohem větší... opravdu si myslím, že na 4/3 systému je výhodou jen ultrazvukové čištění snímače a to je docela málo. Až jej převezmou i ostatní výrobci, poslední bašta Olympusu padne.

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    10.02.2005 18:08

    Radik > to máš pravdu, ale jen teoreticky - protože standard je k ničemu, když se ho zatím drží jediný výrobce objektivů (a pár dalších cosi prohlašuje, ale skutek utek). Prekticky je to tak, že na Ni, Ca, Mi seženeš objektivy minimálně od 4 výrobců, na E jen od jednoho. Takže - standard se dá říkat tomu, co je předem tak dobře připravené, že to VĚTŠINA trhu za standard přijme. Jinak, pokud si každý výrobce vyhlásí svůj "standard" tak je to k ničemu. Možná, že Oly "ukecá" další výrobce - uvidíme - zatím to prostě de-facto standard není.

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    10.02.2005 18:20

    4/3 je dost ulet, uz aj obrazovky s tym pomerom pomaly miznu z trhu. Akurat ze vacsinu fotiek mam tiez v tom pomere :).

  • Radik
    Radik
    10.02.2005 22:18

    mk, zinedi: Drobny rozdil tu je..... Canon nezverejnil a podle me nezverejni) presnou specifikaci bajonetu a dalsich casti.

    Ano, technicka uroven hovori proti 4/3.
    Ano, pomery na trhu hovori proti 4/3.
    Ano, mnozstvi prislusenstvi hovori proti 4/3.
    Ano, pro Canon vyrabi objektivy vice vyrobcu nez pro 4/3.

    No.... tak a ted je tu "prosty" uzivatel (jako treba ja), ktery proste nechce neustale resit dilema, ktery vyrobce je ten pravy.... a z toho podle me vede jedina cesta. A tou je standard. Kdyz muzou byt standardy na krabicku kinofilmu nebo na zavit stativu, uvital bych ho i u takove drobnosti, jako je bajonet.

    Takze ja proste vitam, kdyz se tu nekdo (mozna blahove) o neco podobneho snazi.

    Asi jsem naivni....

    PS: Ano, ja bych si ted 4/3 nekoupil ;)

  • Radek Cholasta
    Radek Cholasta
    11.02.2005 08:47

    Radik: Já si myslím že žádný standard v této oblasti není možný. Na to prostě není žádná vůle a nový standard by znamenal zahození všech skel Nikonu, Canonu, Minolty. Navíc standard založený na cropu 2x je imho krok vedle.

    To už si spíš umím představit že třeba canon udělá Fulframe DSLR volitelně s bajonetem kompatibilním s Nikon F (a že to není malá Sci-Fi).

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    11.02.2005 09:45

    radik:
    "No.... tak a ted je tu "prosty" uzivatel (jako treba ja), ktery proste nechce neustale resit dilema, ktery vyrobce je ten pravy.... a z toho podle me vede jedina cesta. A tou je standard. "

    Myslíš jako univerzální a jeden jediný bajonet napříč všemi firmami? To je asi hodně nereálné....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    11.02.2005 09:49

    rach: Výjímečně s tebou nesouhlasím. Netvrdím, že to bude fungovat a ani se toho nijak extra nezastávám ale Olympusu se nedá upřít snaha. Navíc nevím co máš proti crop x2 - pokud mi výrobce zajistí všechna ohniska (nebo spíše úhly záběru) které potřebuju, tak je mi úplně fuk, jak velký čip je. A myslím, že skutečně kvalitní čipy s cropem x1,5 i x2,0 tu budou mnohem dřív než cenově dostupný full frame, který je čím dál víc jen jakousi pomyslnou metou ale v reálu pomalu ale jistě ztrácí opodstatnění ....

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    11.02.2005 09:52

    mk: Ano, to byla úvodní myšlenka tohoto systému - že bude otevřený všem značkám. Ano, je sice zřejmé, že ta představa byla asi naivní ale zase si cením té odvahy to zkusit ....

  • Radik
    Radik
    11.02.2005 10:15

    rach, mk: Proc by to bylo nerealne.... mym hlavnim oborem jsou pocitace a vetsina veci v pocitacich je postavene na standardech. A zda se ze to obcas chape i M$. Tak fakt nevim, proc by to neslo i ve fotacich. Uz jen proto, ze to i ve fotacich jde.
    Filmy jsou standardni, filtry jsou standardni (skoro), karty maji vic standardu, ale CF jde napric znackama hlavne u "velkych" fotaku, kazdy digitak pouziva standardni USB.
    Bajonet je klasicky priklad rozhrani a rozhrani je jako delane na standard. Jediny duvod proc to vyrobci nechteji vidim v markatingu. Chteji si udrzet ty sve. Ale myslim ze myslenka pretahovani zakazniku skrze spolecny bajonet take neni spatna. "Mate dobre obejktivy? Nevuhovuje Vam stavajici telo? Kupte si to nase....".

  • Miroslav Zitka
    Miroslav Zitka
    11.02.2005 11:07

    No, jo, na světě je spousta dobrých myšlenek, ale našinec, který není ve finanční situaci mecenáše, tedy sponzora dobrých myšlenek, musí uvažovat prakticky - a prakticky je taky zaměřen celý článek :-).

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    11.02.2005 13:11

    Kapsa: názor ohledně full framu s tebou sdílím (to jen tak na okraj, aby sis nemyslel, že jsem vždycky proti tobě) ;)

    radik: no jo, jenže historie počítačů je úplně jiná než foťáků. Ve foťácích jsou odlišné standardy už po desetiletí a nemyslím si, že je tu vůle někoho (rozuměj zainteresovaných firem) něco měnit. Řekl bych, že jim to takhle vyhovuje a mě osobně to taky nijak zvlášť netrápí... Olympus se sice o něco pokusil a budoucnost ukáže, ale myslím, že hlavně proti dvojce Canon/Nikon s obrovskou uživatelskou základnou a mnohaletými zkušenostmi moc nezmůže.

  • JanHl
    JanHl
    11.02.2005 14:54

    Překvapují mě komentáře ohledně ISO, kompatibility a dalších věcí poměrně jednotně přehlížející základní problém. Zatímco na jakoukoliv zrcadlovku jiné značky mám možnost koupit objektivy v několika kvalitativních i cenových třídách (nakonec také od jiných výrobců), zde tato možnost není. Což by nevadilo, kdyby ceny za objektivy nebyly až neuvěřitelně nadsazené. Jinak řečeno, kdo chce opravdovou zrcadlovku s výhodou výměny objektivů a dostupného příslušenství, půjde do Canonu/Nikonu/..., ale zcela jistě se sebevražedně neuváže Olympusu. Nakonec, Olympus na jedné straně vyrábí řadu vynikajících digitálů, na druhou má za sebou docela dost slepých uliček.

  • Andrej Macenauer
    Andrej Macenauer
    11.02.2005 23:01

    Olympus byl v podobném postavení i v minulosti v klasických zrcadlovkách s výměnnými objektivy. Vždy těžil z kvality své optiky. Mají prostě své zákazníky. Nově počítaná Zuika jsou určitě velmi lákavá.

    E300 je stavěna proti Canonu D300 a D70 s "bednami objektivů značkových i neznačkových a nejrůznějších cen a kvalit". Olympus má má kvalitní a drahé.

    V rozměru chipu rozdíl není dramatický (CMOS Canonu je 22,7x15.1 na 6,2 Mpix proti 18 x 13,5 mm na 8 Mpix). To je rozdil v šumu maximálně jako mezi ISO 100 a ISO 200. Srovnatelná bude i dynamická pružnost -do Olympusu se montují chipy Kodaku KAF 8300 CE s korekci proti přetékání. Olympus má výhodu většího rozlišení.

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    14.02.2005 09:51

    Andrej: ten rozdíl taky znamená, že zatímco u 300D/D70 je ISO 800 v pohodě použitelné, u Oly E-300 ne. A to je třeba pro mě zcela zásadní věc, přes kterou nejede vlak.
    Oly má čip od Kodaku, Canon má CMOS, tedy úplně něco jiného - jak jsi z toho vydedukoval, že budou mít stejnou dynamickou pružnost, to nechápu :)

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    14.02.2005 11:19

    Sigma vyplula cosi na 4/3 system. Takze sa to pomaly olympusu zacne rozbiehat.
    http://www.dpreview.com/news/0409/04092206sigma18125fourthirds.asp

  • Martin Kozák
    Martin Kozák
    14.02.2005 13:15

    jedi: jo a mezitím vyplula další 4 objektivy pro APS-C snímač. Fakt se to rozjíždí :)

  • Lubo Torok
    Lubo Torok
    14.02.2005 14:10

    ved hovorim ze pomaly :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (39)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram