Test digitálního fotoaparátu Ricoh Caplio R1

Tentokrát najdete recenzi elegantního modelu fotoaparátu Ricoh Caplio R1, který lze směle zařadit do rodiny digitálních šperků, přestože jeho tělo není celokovové. Svými parametry však jistě zaujme natolik, že si své obdivovatele najde. Fotoaparát k testu zapůjčila firma FOMEI.

Základní charakteristika fotoaparátu

Jde o 4 Mpx kompaktní přístroj s maximálním rozlišením 2304×1728 bodů, 4,8 násobným optickým zoomem s rozsahem 28 – 135 mm ekvivalentních 35 mm filmu. Disponuje digitálním zoomem 3,6× a světelností objektivu 3,3–4,8. Makrorežim ostří od 1 cm. ISO lze manuálně volit od 64 do 800. Jeho doporučená cena ve stříbrném provedení je 8380,–Kč (leden 2005).

Tento model fotoaparátu japonské firmy Ricoh, kterou v České republice zastupuje firma Fomei, zakoupíte s manuálem, řemínkem na ruku, USB kabelem, AV kabelem, dvěma alkalickými bateriemi a s CD s potřebným softwarem. Bohužel manuál byl pouze v německé a anglické verzi. Součástí nebyla ani žádná paměťová karta, což vzhledem k vnitřní 12 MB paměti fotoaparátu není na závadu.

Tělo fotoaparátu

Ricoh Caplio R1 - celkový pohled

Z kvádru o rozměrech 100 mm x 25 mm x 55 mm nevyčnívá kromě očka na poutko prakticky nic. Díky těmto rozměrům se vám vejde pohodlně do kapsy. Přístroj se zapíná posuvem plastového výlisku na přední straně. Tělo je zčásti plastové, zčásti je z kovu. Kovový stativový závit je uprostřed dolní stěny. Ovladače jsou rozmístěny tak, že lze vše ovládat pouze jedním prstem. Ovládání je intuitivní. Mikrofon je umístěn na přední stěně zcela dole, reproduktor na spodní straně fotoaparátu.

Pohled zpředu Zadní strana
Spoušť Kryt baterií

LCD a hledáček

LCD má rozměr 1,8“ a rozlišení cca 110 000 bodů. Jde o standard. Průhledový hledáček má opravdu miniaturní rozměry. Jeho zorné pole se mění spolu se změnou zoomu. Při 135 mm ohnisku poskytoval však neostrý obraz. Při 28 mm zasahuje do zorného pole objektiv.

Napájení a výdrž

Fotoaparát je napájen dvěma AA články. Pokud zasunete baterie opačně, nic se nestane, protože nedojde ke spojení kontaktů. Volitelně je napájen nabíjecím článkem DB-50, který však není součástí balení. Při běhu přístroj odebírá z článků proud o velikosti 0,4 A (LCD) až 0,8 A (nabíjení blesku). Hmotnost 150 gramů se s články zvýší na 210 gramů. Počet mnou exponovaných fotografií v sekvenčním režimu s vynuceným bleskem, zapnutým LCD a nejvyšší kvalitou záznamu naleznete v následující tabulce. Použil jsem baterie NiMH 2100 mAh.

Interval Počet fotografií Doba provozu fotoaparátu *)
1s 265 fotografií 5 hodin
30 s 490 fotografií 5,5 hodiny

Tabulka 1: Počet exponovaných fotografií na jedno nabití baterií
*) zahrnuje i dobu bez expozice, protože použitá paměťová karta měla jen 256MB

Ukazatel stavu nabití nám ukáže včas, že je třeba připravit novou sadu. To je v okamžiku, kdy na indikátoru zmizí první ze tří částí obrázku baterie. Pak lze vyfotit ještě přibližně 50 fotografií.

Provozní časy

  • zapnutí i vypnutí: cca 1s
  • první snímek po zapnutí: do 1,5 s
  • první snímek po zapnutí s bleskem: do 2s
  • první snímek po namáčknutí: do 0,1s
  • první snímek bez namáčknutí: do 0,1s
  • projetí celého rozsahu zoomu 28 mm –135 mm: 1,3 s
  • projetí ze 135 mm na 3,6× digitální zvětšení: 10 s

Na expozici jsem opravdu nikdy nečekal. Pouze rychlost digitálního zoomu mě nemile překvapila.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jan Brzak
    Jan Brzak
    13.01.2005 10:11

    skvělá recenze, obsáhlá, najdem zde vše, co je potřeba. výborně

  • Pavel Vabrousek
    Pavel Vabrousek
    13.01.2005 18:36

    Pekny test, aparat jsem poridil manzelce a zatim spokojenost. Snad jen dosah blesku bych pridal na stranu negativ. Jak je v recenzi zmineno trochu mne mrzi ze v rezimu diktofonu je nutno mit otevreny objektiv - toto by si zaslouzilo fix ve firmware. Objektiv je velmi slusny nejen rozsahem, ale ani kresba neni spatna - pri normalnim foceni jsem zatim nezaznamenal zminovanou vinetaci (asi tim ze clovek casto nevyuzije ohnisko 135mm).
    Prestoze se vyskytuje dost casto v mistnich bannerech tak jsem sehnal temer posledni kousek a od pristiho mesice by mela byt na trhu verze s 5MPx za jen nepatrne zvysenou cenu...

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (2)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram