Test digitální zrcadlovky Fuji FinePix S3 Pro

Fuji FinePix S3 byl představen na loňském veletrhu PMA v Las Vegas. Od té doby uplynulo mnoho času a jeho vypuštění na trh bylo neustále oddalováno. Proslýchalo se, že zpoždění bylo způsobeno úpravami spojenými s inovací CCD senzoru Super CCD SR na nový typ Super CCD SR II. Obě čidla byla vyvinuta společností Fuji jako jedinečná technologie, zlepšující kvalitu obrazu na snímcích s velkým světelným kontrastem. Na českém trhu se přístroj objevil v prosinci 2004. Přístroj nám k testování zapůjčila společnost FUJI.

Obecné informace

I když má tento fotoaparát označení Pro, je jeho zařazení někde mezi profesionálním a poloprofesionálním užitím. Je to díky jeho čipu, který je sice velmi výjimečný, ale jeho fyzické rozlišení je jen 6,17Mpx. Nicméně je to přístroj, který si zaslouží opravdu pozornost.

Tělo

Fuji FinePix S3 Pro

Základem je analogový model Nikon F80. Hlavní odlišností je integrovaný vertikální grip. Tím se tělo stává větší než jsou všechny ostatní modely od tohoto typu odvozené, jako např. Nikon D70. Jeho rozměry jsou 148×135×80 mm a hmotnost 835 gramů. Nicméně samotné tělo po uchopení do ruky působí jako velmi lehké a to díky pogumovanému úchopu na gripu.

Osobně jsem tím byl mile překvapen, přestože mám poměrně velké ruce, tento model mi padl perfektně do ruky. Na držení se podílí i malíček a tím je dán dojem vysoké stability aparátu v ruce. Stejně tak máte jistotu po připojení jakéhokoliv objektivu.

Zbytek těla kromě některých prvků jako rolery už Fuji upravilo podle svých představ a nutno říct, že velmi úspěšně. Jak jsem už řekl, je výrazným znakem samotný grip. Ten umožňuje i velmi snadné držení a používání ve vertikální poloze, díky integrované spoušti pro toto použití. Spoušť je navíc opatřena i zámkem aby nedošlo k náhodnému použití. Osobně jsem tuto spoušť přivítal při práci v ateliéru.

V gripu je také integrována šachta pro tužkové baterie velikost AA a typu Ni-MH. Jiné nelze použít. Lze také při focení v prostorách využít síťového napáječe typu AC-5VX, které, ale není součástí dodávky.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Jiří Cvrk
    Jiří Cvrk
    09.01.2005 17:56

    možná jsem to přehlíd, jaký to má ostřicí senzory, režimy a jak to ostří? Dík.

  • MaSka
    MaSka
    11.01.2005 09:54

    jeden dotaz, hned v první reakci zaznělo<i> To budu muset pro každou změnu třeba clony přechytávat zpátky, abych se dostal na rollery? </i> To nelze volit clonu z objektivu?

  • Miroslav Kolčava
    Miroslav Kolčava
    Autor
    12.01.2005 06:53

    2MaSka: No pokud zvolíš manální režim, tak samozřejmě ne, jinak ano.

  • Petr Holovcak Holli
    Petr Holovcak Holli
    16.01.2005 22:16

    musim se zastat Kapsy.
    Fotim s S2 Pro a D70-kou a músim uznat, že pokud člověk nepotřebuje kulomet, ale dá spíš na barvy a kresbu je Fuji dobré i když poněkud dražší řešení

  • Tomáš TRMAN Rücker
    Tomáš TRMAN Rücker
    13.02.2005 11:27

    Mě by jenom zajímalo kerej kokos fotil tu ateliérovou fotku, páč je wotřeno až kamsi za tester na ten blbej košík :)

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (24)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram