Jaký papír pro domácí tisk fotografií?

Článek obsahuje základní informace nutné k výběru papírů pro tisk barevných a černobílých fotografií na inkoustových tiskárnách. Ukazuje možnosti, které nabízí správná volba fotopapíru jak pro kvalitní fotorealistický tisk rodinných a upomínkových snímků, tak i pro nejnáročnější fotografy k realizaci jejich tvůrčích záměrů. Problematika je ilustrována několika příklady tisků fotografií na fotopapírech Hewlett-Packard a tiskárně HP Photosmart 8450. Článek je určen pro čtenáře, kteří uvažují nebo začínají s domácím tiskem fotografií.

Tisk černobílých fotografií

Tiskárna HP Photosmart 8450 umí věrně tisknout černobílé fotografie v kvalitě prakticky nerozlišitelné od klasického fotochemického procesu. Pro srovnání uvádím vlevo výtisk s použitím obyčejné fotografické kazety a vpravo s použitím fotografické šedé kazety; rozdíl je velmi patrný (papír HP Premium Plus Photo Paper satin-matt).

Výtisk s použitím obyčejné fotografické  kazety Tisk s použitím fotografické šedé kazety

Tiskárna HP nabízí digitální tónování – uvádím tisky předchozího obrázku na stejný papír v tónování, imitujícím sépiový tisk (vlevo) a platinotisk (vpravo).

Tónování imitující sépiový  tisk Tónování imitující platinový  tisk

Zajímavé pro černobílou fotografii může být též tisk na barevné papíry. HP žádné takové nevyrábí, proto byly použity kancelářské papíry pro inkoustový tisk ve dvou pastelových barvách.

Červený papír Žlutý papír

Tiskový software HP Image Zone i vlastní software tiskárny nabízí celou řadu možností nejen pro základní editaci, ale i pro tvorbu pozvánek, blahopřání, plakátů, rámování obrázků, tisk vybraných políček z videosekvence atd. Jejich použití záleží na fantazii a vkusu uživatele.

Několik doporučení začínajícím k práci s fotopapírem

  1. Papíry chraňte před vodou, výpary chemikálií, vysokou teplotou a slunečním zářením (samozřejmě i hotové tisky). Spolehlivou ochranou jsou originální obaly.
  2. Při manipulaci s fotopapírem se nedotýkejte tiskové strany prsty – otisky je velmi problematické dokonale odstranit (vhodné je používat textilní rukavice).
  3. Při narovnávání pokrouceného fotopapíru, zvláště větších rozměrů, se těžko vyhnete otiskům prstů. Je vhodné dát papír do plastového sáčku a teprve potom se jej pokoušet narovnat kroucením opačným směrem nebo v krajním případě o hranu stolu.
  4. Fotopapír s matným povrchem není tak choulostivý k otiskům prstů, jako jsou papíry lesklé.
  5. Při předběžných zkouškách tisku můžete ušetřit, když použijete běžný papír pro inkoustové tiskárny.
  6. Při vkládání papíru do tiskárny dávejte pozor na správnou stranu (na zadní straně bývá vodotisk).
  7. Hotové fotografie při skladování na sobě proložte obyčejným kancelářským papírem.
  8. Dbejte na dostatečnou dobu schnutí fotografií po jejich vytištění. Dobu uvedenou v návodu berte jako minimální (skutečná doba závisí na vlhkosti a teplotě okolního vzduchu). Fotografie nesušte na přímém slunci.
  9. Rovněž proto nenechávejte fotografie, na kterých vám záleží, ve výstupním zásobníku tiskárny.
  10. Chcete-li vytištěnou fotografii uložit do rámečku pod sklo nebo zalaminovat, počkejte nejméně půl hodiny, raději celý den.
  11. Černobílé fotografie vycházejí zpravidla lépe na fotopapíru s matným povrchem. Lesklé papíry jsou citlivější na nechtěné barevné odstíny.
  12. Pro začátek doporučuji používat doporučené papíry; experimentovat s papíry od alternativních výrobců je dobré až po získání určitých zkušeností.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram