Jaký papír pro domácí tisk fotografií?

Článek obsahuje základní informace nutné k výběru papírů pro tisk barevných a černobílých fotografií na inkoustových tiskárnách. Ukazuje možnosti, které nabízí správná volba fotopapíru jak pro kvalitní fotorealistický tisk rodinných a upomínkových snímků, tak i pro nejnáročnější fotografy k realizaci jejich tvůrčích záměrů. Problematika je ilustrována několika příklady tisků fotografií na fotopapírech Hewlett-Packard a tiskárně HP Photosmart 8450. Článek je určen pro čtenáře, kteří uvažují nebo začínají s domácím tiskem fotografií.

Fotografické papíry firmy Hewlett-Packard

Průřez fotopapírem

Fotopapír HP má složitou strukturu se skládá z těchto vrstev:

  1. Horní vlastní obrazová vrstva v níž je vytvořen obrázek pomocí kapiček inkoustu, určuje povrchovou úpravu a je odolná vůči blednutí barev a vlivu vody.
  2. Podkladová vrstva, která absorbuje nosič inkoustu.
  3. Vrstva plastu bránící pronikání vody a nosiče inkoustu do papírového základu.
  4. Papírový základ, jehož vlastnosti určují světlost a bělost papíru, jeho tuhost a sílu
  5. Plastová vrstva chránící papírový základ před vodou a výpary inkoustu (pokud jsou fotografie skladovány na sobě)
  6. Vrstva brání kroucení papíru vlivem teploty a vlhkosti.
  7. Plastová vrstva chránící před vodou a pronikáním inkoustu; je, odolná proti vodě a inkoustu a má speciální mechanické vlastnosti pro snadné stohování papírů na sobě a jejich vytahování z hromady.

Uvedu pouze výtah určený pro domácí tisk fotografií z rozsáhlého sortimentu papírů, podrobnosti na webu..

HP Everyday Photo Paper – nejlevnější lesklý fotopapír, lepší alternativa k obyčejnému papíru, formáty 10×15 cm a A4, 170 g.

HP Photo Paper – rychleschnoucí papír, vhodný např. pro tisk kalendářů, či prezentací obsahujících fotografie, formáty 10×15 cm a A4, 175 g.

HP Premium Photo Paper – výtisk připomíná klasickou fotografii, odolný k blednutí barev, vyrábí se v úpravě lesklé (gloss) a saténově matné (satin-matt), ve formátech 10×15 cm a A4, 240 g.

HP Premium Plus Photo Paper – nejkvalitnější fotopapír, vhodný k profesionálnímu použití, trvanlivost barevných tisků 73 let a černobílých 115 let. Povrchová úprava vysoce lesklá (high gloss) a saténově matná (satin-matt). Formáty 10×15 cm, 13×18 cm, 10×30 cm, A4, A3, 280 g.

Typ fotografií versus druh fotopapíru

Pro běžné fotografie se hodí lesklý papír. Pro zvýraznění charakteru určitých snímků je vhodný:

  • Matný papír, který dává ostřejší obrázky a výraznější barvy pro umělecké fotografie, větší zvětšeniny
  • satin-matt je odolný vůči otiskům prstů a vyhovuje i pro plakáty a tiskové zkoušky
  • high gloss podává brilantní barvy a pleťové tóny, hodí se na portréty, zarámované fotografie či do alba

Fototiskárna

HP Photosmart 8450

Byla použita fotografická tiskárna HP Photosmart 8450, která přenáší data z počítače či fotoaparátu pomocí USB. Přečte je i ze sedmi typů paměťových karet, flashdisku a volitelně přes rozhraní Bluetooth, používá osmibarevný tisk. Pro podrobnosti odkazuji na web.

Tisk barevných fotografií

Nejprve byl vytištěn testovací obrazec PDI-Target pro první posouzení vlastností použité tiskárny, který si můžete stáhnout z internetu pomocí uvedeného odkazu. Levá část představuje digitální soubor, pravá část je skenovaný výtisk na fotopapír HP Premium Plus Photo Paper highloss.

Digitální soubor Výtisk na fotopapír HP Premium Plus Photo Paper  highloss

Je vidět, že tisk až na mírně studenější pleťové tóny reprodukuje předlohu velmi věrně. Tisky tohoto souboru byly provedeny rovněž na papíry HP Premium Plus Photo Paper v provedení gloss a satin-matt; vizuálně byly zjištěny nepatrné rozdíly v podání šedé stupnice, které jsou však ve skenech na obrazovce nerozlišitelné.

Skenované vytištěné předlohy pro demonstraci rozdílu kvality na webu jsou dost problematické. Velký rozdíl v kvalitě tisků a to především v sytosti barev a přenosu kontrastů mezi tiskem na obyčejný kancelářský papír (levý obrázek) a na a na HP Premium Plus Photo Paper satin-matt (pravý obrázek) je však velmi patrný i z následujícího obrázku.

Tisk na obyčejný kancelářský papír Tisk na HP Premium Plus Photo Paper  satin-matt

Příkladem tisku z role na panoramatický formát 10×30 cm je následující obrázek – papír HP Premium Plus Photo Paper highloss.

Tisk z role na panoramatický formát

Tiskárna nabízí v autonomním režimu řadu možností. Pro archivaci je velmi užitečný indexprint.

Indexprint

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Obsah článku

Komentáře k článku (10)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram