Fotografování zatmění Měsíce

Ivan Mikšík fotografoval v lednu 2001 zatmění měsíce na Staroměstském náměstí. Použil k tomu svůj fotoaparát Canon se zoomovým objektivem 70 - 300 v režimu multiexpozice. V krátkém příspěvku jsou přesně popsány použité expozice.

K zatmění Měsíce dochází v okamžiku, kdy se Měsíc v úplňku dostává do zemského stínu. Jedno takové zatmění jsme na našem území mohli pozorovat v lednu letošního roku. Velkou výhodou bylo perfektní počasí. Ivan Mikšík nám napsal krátký příspěvek, jak lze tento zajímavý astronomický jev fotografovat.

Fotografoval jsem na Staroměstském náměstí Canonem EOS300 (samozřejmě na stativu) na film Kodak Portra 160 NC dne 9. ledna 2001.

Zatmění Měsíce Fáze zatmění s Týnem Konečné rozfázování zatmění

A hlavní úskalí při focení?

Vedle „zájmu“ veřejnosti o fotografování na veřejně dosti frekventovaném místě (cizinci byli podstatně informovanější o zatmění než „našinci“), bylo nejdůležitější určení správné expozice.

Hlavním úskalím byla moje idea o vyfocení zatmění společně s Týnským chrámem, u kterého je problém se značně nerovnoměrným osvětlením. Volil jsem nakonec určitý kompromis (samotný Týn by chtěl expozici řádově v sekundách). Asi jsem si ho měl předem naexponovat, aby byl na výsledné fotografii výrazněji vidět (obzvláště věžičky).

http://miksik.wz.cz/index_zajmy.htm

     

Líbil se vám článek?

Komentáře

Tento článek nemá žádné komentáře

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (0)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram