Test profesionální digitální zrcadlovky Canon EOS 1Ds Mark II

FotoAparát.cz měl jako první médium v České republice možnost prakticky si vyzkoušet novou vlajkovou loď firmy Canon na poli digitální techniky. Tou je nová profesionální digitální zrcadlovka Canon EOS 1Ds Mark II s čipem velikosti kinofilmového políčka a rekordním rozlišením 16,7 megapixelu. Také ostatní technické parametry tohoto přístroje byly dotaženy na absolutní špičku, a tak následující článek nebude ani tak klasickým uživatelským testem, jako spíše příjemným povídáním o Formuli 1 mezi digitálními aparáty postavenými na bázi kinofilmového základu.

Příslušenství

Velmi důležitá je také nabídka příslušenství, které lze s aparátem použít. Toho je samozřejmě u Canonu k dispozici nepřeberné množství. V první řadě je to velmi rozsáhlá nabídka objektivů systému EF a to v počtu více než 60 různých typů, od rybího oka až po vyhlášené extrémně dlouhé teleobjektivy, včetně speciálních objektivů například tilt/shift, objektivů se stabilizátory obrazu IS nebo makroobjektivů. Velmi slušná je také nabídka blesků, včetně kruhových makroblesků či dálkového odpalovače studiových nebo bezdrátově ovládaných blesků. Použít lze také kabelové dálkové ovládání, externí zdroj a spoustu dalších doplňků. Součástí balení přístroje je pak veškerá potřebná kabeláž, Software Digital Photo Professional v1.5 pro zpracování RAW snímků s podporou barevných prostorů sRGB, Adobe RGB a wide gamut RGB plus různé separační simulace standardu CMYK. Dále je to EOS Viewer Utility/EOS Capture, PhotoStitch a ovladače TWAIN pro Windows 98/2000 a WIA pro Windows Me. Nechybí samozřejmě ani nabíječka a skvělý Ni-MH akumulátor NP-E3, který při testu prokázal skutečně mimořádnou výdrž – přístroj jsem měl zapůjčen na cca 4 dny, úvodem jsem akumulátor nabil a i po těchto 4 dnech fotografování ukazoval displej stav baterie jako plně nabitý.

Cena a závěr

V závěru testu bývá zvykem zrekapitulovat celkový výčet hlavních předností i nedostatků testovaného fotoaparátu, ale v tomto případě udělám výjimku – předností je totiž tolik, že výčet by byl až únavně dlouhý a všechny již byly jmenovány v textu článku. Naopak nedostatky nejsou prakticky žádné, které by stály za řeč. Závěr je proto až překvapivě stručný a jasný. Canon EOS 1Ds Mark II je prostě v současné době celosvětově vůbec nejdokonalejším digitálním fotoaparátem na současném trhu. Jediným námětem k hlubší diskusi tak zůstává v podstatě pouze cena, která je 249.999,– Kč (oficiální doporučená prodejní cena včetně DPH – stav k 6.12.2004). Suma je to sice značná, ale určitě se najdou profesionální fotografové či fotografická studia, kteří si za špičkovou kvalitu rádi zaplatí a kterým se investice z dlouhodobého hlediska vyplatí.

Fotografie pořízené tímto aparátem najdete v naší FotoGalerii a aktuální ceny na současném českém trhu najdete zase v aplikaci Porovnej Ceny kde je již nyní možno zaznamenat první příjemný pokles reálné tržní ceny. Podrobnější technické informace a specifikace v češtině najdete na stránce Canon EOS-1Ds Mark II.

Závěrem bych chtěl také poděkovat firmě Canon CZ s.r.o. za zapůjčení aparátu a objektivů pro potřebu tohoto redakčního testu.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    23.12.2004 22:55

    Moc pěkný článeček a krásné hračce. Škoda že nemám svému 300D co vytknout...

  • Vaschek 1
    Vaschek 1
    20.01.2005 23:13

    Mám tento foťák objednaný a čekám už 2 měsíce. Nevíte někdo o nějaké možnosti jak ho sehnat? Děkuji za každou informaci.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    31.01.2005 07:19

    Vaschek: To buhužel opravdu nevím, snad zkusit dotaz přímo na Cnon CZ.

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    04.02.2005 11:06

    ...dobrá recenze, Michale! :-)
    ...závidím ti, že to měl v ruce ... je to jako projet se ve Ferarri....:-)))
    Petr

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.02.2005 12:07

    Petr: Dík, byl to fakt zážitek ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (55)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram