Test profesionální digitální zrcadlovky Canon EOS 1Ds Mark II

FotoAparát.cz měl jako první médium v České republice možnost prakticky si vyzkoušet novou vlajkovou loď firmy Canon na poli digitální techniky. Tou je nová profesionální digitální zrcadlovka Canon EOS 1Ds Mark II s čipem velikosti kinofilmového políčka a rekordním rozlišením 16,7 megapixelu. Také ostatní technické parametry tohoto přístroje byly dotaženy na absolutní špičku, a tak následující článek nebude ani tak klasickým uživatelským testem, jako spíše příjemným povídáním o Formuli 1 mezi digitálními aparáty postavenými na bázi kinofilmového základu.

Fotografovat lze v pěti různých barevných prostorech, 4× sRGB a 1× Adobe RGB. Je zde také možnost 2× uživatelem volitelného barevného prostoru. Zmíněné vyvážení bílé je možno nastavit celkem v 10 nastaveních, od plné automatiky, přes několik předvoleb až po manuální změření (uložit lze 3 různé hodnoty) či manuální nastavení teploty chromatičnosti. Aparát umožňuje i kompenzaci vyvážení bílé v krocích ±9 v barvách modrá/jantarová a purpurová/zelená. Snímky se ukládají pomocí vysokorychlostních slotů na paměťové karty CompactFlash nebo SD (vloženy mohou být obě současně) ve formátech JPEG (vyhovuje standardu Exif 2.21 a DPOF 1.1, umožňuje uživatelsky nastavit kompresi) a RAW, případně i v obou současně. Přiložit lze i zvukovou poznámku ve formátu WAVE. Samozřejmostí je také kompatibilita s přímým tiskem PictBridge. Velmi zajímavý je také monochromatický režim s volbami pro filtry a tónovací efekty, podobný jako u modelu EOS 20D – viz náš podrobný redakční test včetně praktických ukázek použití jednotlivých nastavení monochromatického režimu.

Fyzická velikosti čipů

Měření expozice je realizováno 35-ti zónovým měřením nebo poměrovým měřením svázaným s aktivním zaostřovacím bodem nebo částečným měřením v oblasti cca 8,5% uprostřed ploch hledáčku nebo celoplošným měřením se zdůrazněným středem. K dispozici je i přesné bodové měření z 2,4% plochy hledáčku. A to buď uprostřed a nebo jako svázané s aktivním zaostřovacím bodem. Rozsah měření je 0–20 EV při 20°C s objektivem 50mm f/1,4 a citlivosti ISO 100. Úroveň expozice lze samozřejmě kompenzovat a to v rozsahu ±3 EV v krocích po 0,3 EV. Aparát má také samostatné tlačítko pro zablokování naměřené expozice.

Závěrka a práce s bleskem

Aparát je vybaven elektromagneticky řízenou závěrkou ve fokální rovině. Rozsah časů je 30 vteřin až 1/8000 vteřiny ve volitelných krocích po 0,3 EV. Spoušť je také elektromagnetická s jemným stiskem. Rychlost synchronizace závěrky s externím bleskem(EOS 1Ds Mark II jako všechny profesionální aparáty nemá vestavěný blesk) je 1/250 vteřiny, přičemž se všemi blesky série Canon Speedlite EX je možná i vysokorychlostní synchronizace se všemi časy závěrky až do 1/8000 vteřiny. Chybět samozřejmě nesmí ani možnost samostatné korekce zábleskové expozice, kterou je možno nastavit na těle v rozsahu ±3 EV v krocích po 0,3 EV.

Doporučený profesionální blesk Canon Speedlite 580 EX

Fotoaparát využívá špičkový zábleskový režim E-TTL II, který bere v úvahu nejen správnou expozici, ale i vzdálenost od fotografovaného objektu a také teplotu záblesku s ohledem na nastavenou hodnotu vyvážení bílé barvy. Pro EOS 1Ds Mark II je ideálním modelem profesionální externí blesk Canon Speedlite 580 EX (viz obrázek). Jedná se také o technickou novinku, která ideálně spolupracuje právě se systémem E-TTL II. Samozřejmostí je vybavenost vysokým výkonem (směrné číslo 58 při ISO 100 a ohnisku použitého objektivu 105mm) a všemi myslitelnými funkcemi včetně pokročilého bezdrátového ovládání či vysokorychlostní synchronizace. Samotný fotoaparát pak má také samostatný konektor pro externí studiové blesky a podporuje i režim více bezdrátově řízených zábleskových jednotek.

AF, celková rychlost a funkce

Velmi důležitým je samozřejmě také autofokus a celková rychlost přístroje. Zaostřování řídí 45-ti bodový systém TTL-AREA-SIR s CMOS snímačem. Pracovní rozsah zaostřování je 0–18 EV při 20°C a nastavení ISO na hodnotu 100. Výběr zaostřovacího bodu lze nechat na automatice a nebo jej lze zvolit ručně, případně přepnutí na výchozí pozici (přepnutí na registrovaný AF bod). Z praktické zkušenosti mohu říct, že AF funguje velmi dobře a to i za velmi nepříznivých světelných podmínek. V případě skutečně akutního nedostatku světla lze externím bleskem emitovat pomocný paprsek, realizovaný červenou LED diodou. Také rychlost samotného ostření lze označit za výbornou a to především s objektivy vybavenými ultrazvukovým motorem ostření USM (Ultra Sonic Motor).

Krom rychlosti ostření je ale především pro fotoreportéry důležitá také rychlost snímání, počty snímků v sérii a také rychlost jejich ukládání na paměťovou kartu. I v tomhle ohledu je EOS 1Ds Mark II na vysoké úrovni. Přestože jsou výsledné soubory vzhledem k rozlišení značně objemné, tak aparát dokáže fotografovat rychlostí 4 snímků za vteřinu a to až do zaplnění vyrovnávací paměti, která pojme cca 32 snímků v nejvyšší kvalitě formátu JPEG a nebo 11 snímků ve formátu RAW. Údaj ale není zcela přesný a může se mírně lišit podle typu a rychlosti použité paměťové karty.

s nasazeným adaptérem pro bezdrátovou komunikaci LAN

Náběh fotoaparátu po zapnutí je také velmi rychlý a zpoždění v řádu desetin vteřiny je jen ztěží patrné. Každopádně než stačíte přehmátnout z vypínače na spoušť, tak je již aparát v pohodě připraven k fotografování. Pokud by ani takovýto komfort přeci jen některému uživateli nestačil, tak je možno k aparátu připojit ještě další lahůdku v podobě volitelného bezdrátového adaptéru zajišťujícího vysokorychlostní bezdrátové LAN připojení IEEE802.11b/g s podporou pro 100Mb drátovou síť ETHERNET (adaptér viz ukázkové snímky č.4 a č.18). Celkové nastavení fotoaparátu lze přesně na míru přizpůsobit podle požadavků konkrétního uživatele pomocí nabídky 20 uživatelských funkcí s 65 nastaveními a 27 osobními funkcemi. Lze tak nadefinovat velké množství podrobného nastavení nebo aktivovat méně často používané funkce, jako třeba rozšíření citlivosti ISO (standard je 100–1600, rozšířené 50–3200 ISO) nebo předsklopení zrcátka.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Ondřej Prosický
    Ondřej Prosický
    23.12.2004 22:55

    Moc pěkný článeček a krásné hračce. Škoda že nemám svému 300D co vytknout...

  • Vaschek 1
    Vaschek 1
    20.01.2005 23:13

    Mám tento foťák objednaný a čekám už 2 měsíce. Nevíte někdo o nějaké možnosti jak ho sehnat? Děkuji za každou informaci.

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    31.01.2005 07:19

    Vaschek: To buhužel opravdu nevím, snad zkusit dotaz přímo na Cnon CZ.

  • Petr Štefek
    Petr Štefek
    04.02.2005 11:06

    ...dobrá recenze, Michale! :-)
    ...závidím ti, že to měl v ruce ... je to jako projet se ve Ferarri....:-)))
    Petr

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    24.02.2005 12:07

    Petr: Dík, byl to fakt zážitek ....

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (55)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram