Test digitálního fotoaparátu Konica Minolta DiMAGE Z3

V dnešním testu vám představíme 4 megapixelovou kompaktní zrcadlovku Konica Minolta DiMAGE Z3, nástupce modelu DiMAGE Z2. V článku se dočtete o vylepšeních, jako např. vybavení stabilizátorem obrazu AntiShake aj. Součástí testu je bohatá obrazová příloha.

1. Úvod

Obr.

Fotoaparát Konica Minolta DiMAGE Z3 je již na první pohled jasným pokračováním předchozí série tvořené modely Z1 a Z2. Je však opět podstatně vylepšený, rozsah zoomu objektivu byl rozšířen na 12 násobek a tělo bylo vybaveno stabilizátorem obrazu AntiShake stejně jako aparáty vyšší řady s označením A1, A2 a A200. Zachována však zůstala velmi příjemná cenová relace.

2. Tělo – provedení a ovládání

Obr. 2  - DiMAGE Z-3 v černém provedení

Tělo aparátu zůstalo velmi podobné předchozím modelům. Opět vyniká výbornou ergonomií, která je postavena na skvělém úchopu pravé části s bateriovou komorou. Značně vylepšena je také celková mechanická odolnost – přestože je přístroj opět celoplastový, tak tentokrát je plast masivnější, se značným pogumováním v důležitých partiích a tělo celkově působí na dotek o poznání robustněji. Okraj objektivu je pak navíc opatřen kovovým ochranným prstencem. Bohužel však zůstaly i dřívější nedostatky v podobě plastového závitu pro stativ a nepříliš dobře vyřešeného přepínače zobrazení na LCD, který je velmi zranitelný. Navíc bohužel přibyl ještě zcela nevhodně vyřešený kryt paměťové karty, který nemá aretaci a vzhledem k jeho umístění na spodní straně se velmi snadno nechtěně otevře i při sebemenším zavadění třeba i jen o oděv či prstem. Dvířka jsou navíc velmi slabá a akutně hrozí jejich snadné poškození nebo rovnou ulomení.

Rozmístění všech ovládacích prvků je v souladu s celkově výbornou ergonomií, je logické a skutečně intuitivní. Tlačítka, ovládání zoomu i kruhový volič režimů a křížový ovladač mají jasně rozeznatelné dorazy a jsou dostatečně velké. Bohužel jejich popis je jako u předchozích modelů ne zcela dostatečný. Jeden příklad za všechny – korekce expozice se sice zcela intuitivně ovládají pomocí křížového voliče stiskem tlačítek vlevo a vpravo, ale zcela chybí jakýkoli popisek.

Obr. 3

Aparát je vybaven botkou pro externí systémový blesk či jiné příslušenství a také standardním stativovým závitem, který je velmi vhodně umístěn v optické ose objektivu, což jistě usnadní pořizování série snímků ze stativu pro složení do panoramata. Vestavěný blesk je také na obvyklém místě nad objektivem a vysouvá se pouze manuálně. Jako doplňkový externí blesk výrobce doporučuje některý ze série systémových přístrojů 2500, 3600HS nebo 5600HS.

Obr.

Na rozdíl od předchozích modelů Z1 a Z2, které používaly společný LCD pro displej i hledáček, je DiMAGE Z3 vybaven elektronickým hledáčkem (EVF) se 118 000 pixely a TFT displejem s 78 000 pixely a úhlopříčkou obvyklých 38mm. Kvalita obrazu v hledáčku se tak podstatně zvýšila. Zajímavou funkcí je, že LCD monitor automaticky upravuje jas pro ideální viditelnost podle intenzity okolního osvětlení.




V pravé úchopové části aparátu je ukryt prostor pro napájecí články, kterými jsou klasické AA tužkové baterie nebo dobíjecí články. Pokud by vám tedy baterie náhodou nečekaně došly, tak se dají snadno dokoupit nové prakticky kdekoli.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Radik
    Radik
    31.10.2004 11:55

    Opravil jsem to v textu.

  • Jan Brzak
    Jan Brzak
    08.11.2004 13:00

    To Kapsa: nic se nedeje, hlavne ze se to vyresilo...recenzim zdar!

  • Bratranec
    Bratranec
    03.01.2005 14:13

    Ahoj, může mi někdo říci, jaký je rozdíl bezi šedou a černou variantou? Je černé tělo pevnější, nebo jde jen o estetický rozdíl?

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    17.01.2005 10:11

    Bratranec: Rozdíl je skutečně jen v barvě ....

  • šmejki
    šmejki
    25.02.2005 10:11

    Včera sem si Z3 koupil a mám několik prvních zběžných poznatků. Předtím sem měl a mám Z1, takže hlavně porovnání. Z3 má horší displej. Oba rychlostí. Zadní (78.000) ještě rozlišením. Hledáček má stejný jako u Z1 (113.000), ale pomalý. U Z1 mám krásný plynulý pohyb bez šmouh, u Z3 se o plynulosti moc mluvit nedá a šmouhy dělá. Nevím, proč to tak je, ale docela mě to mrzí - tam, kde sem u Z1 měl ostrý plynulý obraz - člověk, který rychle hýbe foťákem, aby udržel něco rychlého v hledáčku, ví o čem mluvím, tady mám pomalejší a rozmazanější obraz. Úplně jiné podání barev. Z1 mi i při žárovce (včerejší test) a nastavení kalibrace bílé na auto podává o hodně věrnější barvy. Z3 jde do červena (oranžova). Je pravda, že to srovná předdefinovaný profil, nebo manuální nastavení bílé, ale pak se zas nedá fotit s bleskem, protože barvy sou jinde. To prakticky vylučuje z provozu kreativní programy, tam nastavení bílé záleží na automatice. (nebo sem aspoň nenašel, kde to nastavit). Nevím, jestli to není chyba kusu, nebo jestli je to obecný jev. O tom, že šetří i na pojistce na dvířka baterek a karty ani nemluvím. Vzhledově mi přijde horší...působí na mě lacinějším dojmem. Ale to je jen můj subjektivní dojem. Klady. Je rychlejší v zoomování. Celou dráhu zoomu projede skoro za polovinu doby. Občas je až moc rychlá - člověk přejede požadované přiblížení. V tomhle se opravdu snažili. Líp ostří. Určitě na blízko (má SM 1cm, Z1 4cm, zkoušel sem zaostřit v SM na hromádku cukru - osvětlení lustr, Z1 nezaostřila ani tak ze 6 cm, Z3 v pohodě na 1 cm). Zatím mám i pocit, že líp ostří i v šeru, ale ještě jsem to moc nezkoušel. Stabilizátor opravdu funguje. Nesmí se od něj čekat zázraky, ale je to poznat. Konečně je na displeji vidět, v jaké části optického zoomu jste. Menu má prakticky stejné, až na pár maličkostí. Má míň šumu. Větší zoom není až zas tak poznat. Celkově můžu říct, že jsem spokojen, kdybych předtím neměl Z1, odpadly by výtky na rychlost displeje a možná i na vyvážení bílé.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (18)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram