Test digitální zrcadlovky Nikon D70 - II.díl (praxe)

Technické parametry, funkce, mechanické provedení, ergonomie a další parametry amatérské digitální zrcadlovky Nikon D70 byly již představeny v prvním dílu tohoto testu. Obsahem druhého dílu jsou praktické ukázky a zkušenosti. Pojďme se tedy nyní podívat na konkrétní fotografické výsledky a praktické postřehy.

Obr. 7 - Reflexy

Z výsledku je zřejmé, že se objevilo hned několik odlesků a to na obě strany od slunce. Reflexy jsou poměrně malé ale některé zase relativně výrazné. Vzhledem ke složitosti optické soustavy tohoto objektivu lze ale i tak výsledek označit jako uspokojivý. Mnohem lepších výsledků lze v tomto ohledu dosáhnout například základním zoomem AF Nikkor 28–80mm/f 3,3–5,6 G (se kterým se D70 také prodává ve zvýhodněném setu), který je složen pouze z 6 čoček. To má pozitivní vliv nejen na ostrost kresby ale vzhledem k dobré optické konstrukci i na odlesky, které jsou u tohoto objektivu téměř nulové a přestože se jedná o nejlevnější objektiv Nikon, tak dosahuje výborných optických výkonů – i když mechanicky je samozřejmě podstatně slabší, a to především kvůli 100% plastové konstrukci.

Kresba a rozlišení

Obr. 8

Podívejme se nyní podrobněji na kresbu a rozlišení detailů. Pro ještě větší názornost jsem opět zvolil složité světelné podmínky a tentokrát jsem fotografoval z ruky, bez použití stativu, v přítmí kostela relativně dlouhým časem 1/30s a velmi nízkou clonou f 4,5, při ohnisku 34mm (ekvivalent 51mm). Abych mohl v tomto prostředí vůbec fotografovat, musel jsem ještě zvýšit citlivost čipu až na hodnotu 640 ISO a kvůli protisvětlu jsem ještě přidal korekci –0,7EV. Všechny další funkce byly na automatiku a nebo na výchozí implicitní nastavení. Výsledný celkový snímek, zmenšený a lehce doostřený po zmenšení je na ukázce č.8.

Obr. 9 Obr. 10

Na ukázkách č.9 a 10 jsou již výřezy z ukázky č.8 a to v plném rozlišení a bez úprav. Výřezy jsem pro lepší porovnání provedl jak ze středové části tak i z okraje snímku a je z nich zřejmá celkově výborná prokreslenost detailů. V případě potřeby je ale možno přímo v menu aparátu nastavit množství parametrů, kterými lze výsledný obraz ještě více ovlivnit. K dispozici jsou například 2 barevné režimy sRGB a ještě třetí Adobe RGB. Ve složce optimalizace snímků lze ale provádět ještě jiná nastavení. K dispozici jsou předvolby pro normální obraz, zvýšenou saturaci (barevnost), zvýšenou ostrost, sníženou ostrost, optimalizaci pro přímý tisk, optimalizaci pro portréty a optimalizaci pro krajinářskou fotografii. No a komu by to ještě nestačilo, tak ten si může v položce Custom nastavit všechny jednotlivé parametry jemně a samostatně. Pokud by však někomu ani toto nestačilo, tak pro opravdové fajnšmekry je tu ještě velmi zajímavá a významná funkce, jejíž pomocí je možno do fotoaparátu implementovat speciální uživatelskou tónovou křivku. Těch jsou k dispozici ke stažení celé desítky ale je možno si také vytvořit svou vlastní. Je to natolik neobvyklá, zajímavá a významná funkce, že jsme jí na FotoAparát.cz věnovali celý samostatný článek Uživatelské tonální křivky – Nikon D100 a D70, který pro nás napsal fotograf Libor Batěk a kde naleznete i odkaz, ze kterého je možné již hotové křivky stahovat a podle jednoduchého popisu i implementovat do fotoaparátu.

Rychlost

V praxi jsem zkoušel také experimentovat s rychlostí reakcí fotoaparátu. Co se týče náběhu po zapnutí, tak musím plně souhlasit s firemními prospekty, protože náběh je tak rychlý, že zpoždění je opravdu prakticky nepostřehnutelné a neměřitelné, odhadem může dělat tak maximálně 0,1 (!) vteřiny. Také proces od zapnutí po expozici prvního snímku (zapnutí, náběh, zaostření, expozice) je až neuvěřitelně rychlý a trvá v průměru okolo 0,3 (!) vteřiny. Na tomto špičkovém výsledku má hlavní podíl nejen celý systém detekce a ostření ale také velmi rychlý chod ultrazvukového motoru SWM (Silent Wave Motor) vestavěného v objektivu. Přes tyto vynikající výsledky už ale nemohu plně souhlasit s katalogovým údajem o rychlosti sériového snímání. Firemní technická data uvádějí 3 snímky za vteřinu, při nastavení na největší možný rozměr fotky ve formátu JPEG se střední kompresí, která je v menu označena jako Normal. Je tam ale i poznámka, že rychlost je závislá i na kvalitě a rychlosti použité paměťové karty. Já jsem v testu použil špičkovou kartu SanDisk 512MB ULTRA II. u které výrobce udává rychlost ukládání 9MB za vteřinu. Její označení je však trošku matoucí, protože přestože je v jejím názvu označení II. tak se jedná o kartu typu I. a dvojka označuje pouze druhou generaci karet ULTRA. S touto kartou jsem dosáhl při zmíněném nastavení rychlosti cca 2,5 snímku za vteřinu. To je sice o něco méně, než katalogový údaj ale pořád je to velmi slušný výsledek.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    18.04.2005 10:42

    daww: Názvy souborů měnit nelze ale do Exifu lze vložit 36 znakový popis ....

  • David Maršík
    David Maršík
    09.06.2005 15:50

    Mám ještě jeden dotaz. Co se týče čistění CCD snímače. Poměrně často se stane, že se dostane nečistota na ccd snímač a pak to dost kazí fotografie. Vyžaduje pracné retuše ve Photoshopu. V Nikonu mi řekli, že čistění je možné jen u nich v Praze. Co mám dělat, když jsem v terénu - potřebuji dělat kvalitní fotografie a na snímači jsou nečistoty?? Jedu na půl roku do Afriky a chci fotit a dělat kvalitní fotky bez kazů?? Nemá někdo skušenosti s bezpečným samočistěním snímače? Nemůžu poštou posílat každý týden sem a tam foťák do servisu. Napište prosím na david@gilera.cz

  • Michal Kupsa
    Michal Kupsa
    Autor
    10.06.2005 14:58

    daww: Nejlepsi je ofukovat balonkem, je na to specialni balonek s filtrem a dostanes ho v kazdem lepsim obchode. Pak taky cistici tycinka, ta je spis na odolnejsi spinu a pouzil bych ji az kdyz nepomuze ofukovani (rozhodne ale neofukuj pusou, naprskas si na to). A jeste to lze taky odstranit softwarove - je to podrobne popsano v manualu ....
    Do servisu v Praze to staci dat tak 1x do roka, udelaji ti to zadarmo a na pockani ....

  • David Maršík
    David Maršík
    17.06.2005 16:17

    Díky moc za radu

  • Tomáš Kočvara
    Tomáš Kočvara
    21.07.2005 10:14

    to Kapsa: chtěl jsem se zeptat, jestli máš nějaké zkušenosti s použitím starších DX blesků na D70, hodně o nákupu D70 uvažuji, ale nechce se mi kupovat nový blesk, když už mám docela slušnej (80DX). Díky

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (71)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram