Skener Nikon Supercoolscan 5000 ED

Redakční test je věnován kinofilmovému skeneru Nikon Supercoolscan 5000 ED, který byl uveden na trh koncem roku minulého roku a nahrazuje model Super Coolscan 4000 ED. Jde o nejvyšší kinofilmový model nové řady skenerů, určený jak svými parametry, tak i příslušenstvím profesionálním fotografům a případně nejnáročnějším amatérům. Skener pracuje s kinofilmem (pásy do šesti obrázků i jednotlivé diapozitivy v rámečku) a se zvláštním příslušenstvím může skenovat celé filmy formátu APS, nerozstříhané kinofilmy, dávkově větší množství diapozitivů a mikroskopické preparáty. Přístroj poskytuje maximální rozlišení 4000 dpi, barevnou hloubku 16 bitů na kanál, maximální optickou hustotu 4,8, novou technologii pro korekci prachu a škrábanců (ICE 4) a vysokou rychlost (kinofilmové políčko naskenuje za 20 s). K počítači se připojuje pomocí rozhraní USB 2.0. Vzhledem k tomu, že příspěvek následuje po testu amatérského modelu této řady Nikon Coolscan V ED, budu se na něj často odkazovat a prezentovat rozdíly mezi oběma modely.

Úvod

Firma Nikon na podzim loňského roku uvedla do prodeje kinofilmový skener Supercoolscan 5000 ED jako špičkový model, cílený především do profesionální oblasti. Řadu doplňuje profesionální středoformátový skener Supercoolscan 8000ED, který je určen fotografům pracující jak s kinofilmem tak i se středním formátem. Jak již bylo řečeno, principiální významné technické inovace jsou obsaženy i v amatérském modelu Nikon Coolscan V ED (nová technologie ICE 4, nová verze skenovacího programu) a byly podrobně ilustrovány v předcházejícím testu, odkaz zde.

Obsah dodávky

Skener se standardně dodává a pro testování byl k dispozici v této základní sestavě:
  1. adaptér MA-21 pro skenování diapozitivů (standardně je nasazený v přístroji)
  2. adaptér SA-21 pro skenování filmových pásů se dvěma až šesti obrázky
  3. program Nikon Scan 4.0 pro ovládání skeneru
  4. program Nikon View 6.0 pro prohlížení obrázků
  5. Photoshop LE 2.0
  6. napájecí kabel a USB kabel pro připojení k počítači
  7. návod k obsluze.
></div

Volitelné příslušenství

Ke skeneru lze dokoupit:
  1. držák FH-3 pro skenování jednotlivých obrázků nebo poškozených filmů, které nelze běžným způsobem zpracovat
  2. adaptér IA-20(S) pro skenování filmů ve formátu APS
  3. držák FH-G1 pro skenování mikroskopických preparátů
  4. adaptér na pásy filmu SA-30 (délka 2 – 16 políček filmu)
  5. podavač diapozitivů SF210 (max. 50 zarámovaných diapozitivů při tloušťce 1,5 mm)
></div

Charakteristika skeneru SuperCoolscan

Skener lze charakterisovat těmito hlavními parametry:
  1. jednoprůchodový skener s pohybující se skenovací hlavou
  2. připojení k počítači pomocí rozhraní USB 2.0
  3. maximální optické rozlišení 4000 dpi
  4. 16 bitový A/D konvertor
  5. denzita 4,8
  6. osmi nebo šestnáctibitová výstupní barevná hloubka
  7. pokročilý systém ICE4, který zahrnuje odstraňování prachu a škrábanců, zjemnění zrnitosti GEM, restaurování barev ROC a DDE pro korekci osvitu
  8. systém SIE pro automatické vyvážení barev a kontrastu
  9. vícenásobné skenování.
></div

Konstrukce

Obr.1

Celokovová skříň skeneru je solidně navržena z hlediska funkce i vzhledu. Adhezní pryžové pásky kolem přístroje spolu s přiměřenou hmotností přístroje (3 kg) jej spolehlivě fixují na pracovním stole a brání případnému pádu na podlahu při neopatrném zacházení. Kromě základní pracovní polohy může pracovat v poloze na boku, přičemž větrací otvory musejí směřovat nahoru. Podavač diapozitivů SF210 lze použít pouze se skenerem položeným na boku.

Obr.2

Stavová LED dioda slouží k indikaci:
  1. připravenosti skeneru trvalým světlem
  2. skenování pomalým blikáním
  3. hardwarové chyby rychlým blikáním

Síťový vypínač je vlevo dole. Na obrázku je nasazen adaptér pro skenování filmového pásu 2 – 6 políček. Jednotlivý obrázek nebo poškozené filmové pásy je třeba skenovat pomocí držáku FH-3, který se vloží do filmového adaptéru. Tento držák však není součástí standardní dodávky. Adaptéry lze vyjmout „za horka“, bez vypínání napájení, což je příjemné, střídáme-li během práce skenování diapozitivů v rámečku a negativů ve filmových pásech. Na zadní stěně skeneru jsou dole zásuvky pro síťový kabel a USB kabel a nahoře zásuvka pro připevnění zadní části adaptéru SA-30 na dlouhé pásy filmu. ></div Obr.3

Adaptér pro skenování jednoho diapozitivu v rámečku je vsunut do skeneru při jeho dodávce. Naskenovaný diapozitiv vyskočí z adaptéru po stisknutí tlačítka.

Obr.4

Po zasunutí volitelného adaptéru IA-20(S) je přístroj připraven pro skenování filmů ve formátu APS.

Obr.5

S volitelným podavačem diapozitivů SF210 je přístroj připraven ke skenování až 50 diapozitivů v jedné dávce. Toto příslušenství je nezbytné pro digitalizaci většich archivů zarámovaných diapozitivů.

Obr.6

Pro skenování celých kinofilmových pásů do 40 políček lze dokoupit volitelný adaptér na pásy filmu SA-30.

Líbil se vám článek?

Komentáře

Zobrazit diskusi ke článku ve fóru
  • tomas halasz
    tomas halasz
    11.08.2004 18:27

    velmi zly clanok
    tak 80-90% su technicke informacie ktore si najdem na webe.
    prakticke skusenosti, porovnanie s napr. minoltou 5400 de facto nic

    a ten zaver:
    ,,Skener Nikon Supercoolscan 5000 ED je v současnosti špičkovým přístrojem v kategorii profesionálních kinofilmových skenerů. Díky kvalitní optice poskytuje mimořádně ostré skeny a je nejrychlejším skenerem na trhu. Pokročilá technologie ICE 4 zajišťuje optimální skenování i u problematických podkladů a nabízí vícenásobné skenování pro dosažení nejkvalitnějších výsledků. Dodávaný software NikonScan 4.0 umožňuje pohodlné ovládání všech funkcí skeneru. Spolu s dalším příslušenstvím, které lze dokoupit, splní skener všechny požadavky profesionálního fotografa."
    ja ako vystrihnuty z propagacnych materialov nikon.
    Skuste sa inspirovat paladixom,tam su kvalitnejsie recenzie skenerov
    znamkujem 4

  • Jiří Černý
    Jiří Černý
    Autor
    12.08.2004 12:19

    Je mi sice líto, že jsem kolegu tomase zklamal, nicméně moje závěry, na kterých trvám, nejsou opsány z propagačních materiálů firmy NIkon, ale vycházejí z řady testovacích skenů, kterými jsem deklarované vlastnosti přístroje prověřil tak důkladně, jak je jen možné během krátkodobé zápůjčky. Samozřejmě jsem konfrontoval svoje závěry s tím, co bylo k dispozici např. na webu i jinde. Příspěvek je testem nového přístroje a patří do jiné kategorie, než články popisující praktické zkušenosti, které lze získat až po dlouhodobém rutinním využívání konkrétních přístrojů. Pokud budu mít příležitost s tímto skenerem delší dobu pracovat, rád získané poznatky opublikuji. U nového přístroje praktické zkušenosti kromě výrobce nemá nikdo a tak i objektivnější srovnání s jiným typem přístroje je obtížné a často zavádějící, jak se lze buhužel často přesvědčit zejména na webu.
    Jiří Černý

  • Martin Uhlíř
    Martin Uhlíř
    11.11.2004 18:43

    Musím tedy priznat, ze tento prispevek me take zklamal.
    Nakonec jsem si tento skener pořidil i přesto, že nejsou žádné objektivni testy k dispozici.
    Měl jsem doma např. Minoltu Elite scan 5400.
    Ze skeneru Nikon Supercoolscan 5000 ED jsem přimo
    nadšen a pokud se nekdo rozkoduje mezi temito výrobky,
    tak ja bych volil Nikon.

Pro vkládání komentářů musíte být přihlášen.

Komentáře k článku (3)

Tisknout článek

Tip na článek

Jak funguje režim vysokého rozlišení
Jak funguje režim vysokého rozlišení

40 mo­delů fo­to­a­pa­rátů dnes ge­ne­ruje fo­to­gra­fie s vy­so­kým roz­li­še­ním (high re­so­lu­tion mode) ty­picky 4× vět­ším, než je roz­li­šení vlast­ního sen­soru. Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II tak zvýší množ­ství pi­xelů z 24Mpix na 96Mpix. Re­žim vy­so­kého roz­li­šení u Pa­na­so­nic Lu­mix 5S II jsem vy­zkou­šel na Šu­mavě při fo­to­gra­fo­vání hor­ského po­toka dlou­hými časy, kra­jiny krát­kým te­le­ob­jek­ti­vem a rysa os­t­ro­vida krát­kou ex­po­zicí.

Doporučujeme

Nejčtenější články

Nejčtenější fototesty

FotoAparát.cz - Instagram